Domácí hamburger

Pokud máte rádi klasické americké jídlo, určitě si oblíbíte tyto chutné a šťavnaté hamburgery. S tímto receptem si můžete být jisti, že vaše hamburgery budou plné chuti a kvalitních surovin. Ať už chcete připravit hamburgery pro rodinu a přátele, nebo si je dopřát sami, tuto lahodnou pochoutku si jistě užijete!

Ingredience (4 x porce)

Na housky

Na burger

Na dokončení

Postup přípravy

  1. Nejprve začneme s přípravou housek. Droždí si smícháme s trochou cukru a vlažného mléka. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
  2. Z mouky, soli, zbytku cukru, másla, 1 vejce, zbytku mléka a kvásku vypracujeme, ideálně v kuchyňském robotu, hladké těsto, které přikryjeme utěrkou nebo fólií a necháme na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
  3. Vykynuté těsto si přendáme na pomoučněnou pracovní plochu, propracujeme rukama a rozdělíme kousky o váze 120 g, ze kterých vytvarujeme hladké bochánky, přemístíme na plech vyložený pečicím papírem, překryjeme utěrkou a opět necháme kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
  4. Nakynuté bochánky pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem. Pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi 13 minut dozlatova. Po vyndání z trouby necháme vychladnout (15-20 minut), až poté rozkrajujeme.
  5. Nyní přichází čas na přípravu masa a dalších přísad. Přísady na burger si dáme do mísy, osolíme, opepříme a promícháme. Zlehka zformujeme 4 burgery, do každého uděláme uprostřed palcem prohlubeň aby se při pečení moc nevyboulily. Odložíme do ledničky a mezitím si připravíme barbecue omáčku, pokud nepoužijeme kupovanou.
  6. TIP: Barbecue omáčka (pokud nepoužijete kupovanou) V rendlíku na lžíci olivového oleje si opečeme 1 cibuli a 2 stroužky česneku nakrájené nadrobno spolu se špetkou drcené chilli papričky, asi 3 minuty dosklovita. Přidámee 400g konzervu krájených rajčat, 80g tmavého třtinového cukru, 2 lžíce jablečného octa, 2 lžíce worcesterské omáčky a 1 lžíci hustého rajského protlaku. Necháme na nízkém plameni bublat asi půl hodiny do zhoustnutí. Rozmixujeme, případně dosolíme a necáme vychladnout.
  7. A jdeme do finále: Rozehřejeme gril nebo grilovací pánev. Burgery potřeme tence olejem a grilujeme asi 4 minuty na každé straně, až budou pěkně dohněda opečené, ale stále ještě růžové uprostřed. Na poslední minutu na ně položíme plátky sýra.
  8. Opečeme vnitřní stranu housek. Smícháme majonézu s hořčicí a potřeme jí spodní díl housky. Na něj položíme list salátu a burger. Ozdobíme okurkami a cibulí a pokapeme barbecue omáčkou. Přiklopíme a pustíme se do jídla!
  9. TIP: Pokud chcete k burgerům i přílohu, doporučuji domácí pečené bramborové hranolky, ochucené pouze solí a pepřem, pokapané olivovým olejem. Dobrou chuť! :-)

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 877.73 kcal | Protein: 60.62 g | Sacharidy: 67.04 g | z toho cukr: 10.24 g | Tuk: 38.06 g | z toho nas. MK: 16.00 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3808-domaci-hamburger