Vaření

Sezóna medvědího česneku klepe na dveře! Otevřete mu?

Sezóna medvědího česneku klepe na dveře! Otevřete mu?

V březnu a dubnu míří do lesů mnoho lidí nejenom proto, aby se pokochali probouzející se přírodou, ale také kvůli tomu, aby si natrhali náruč čerstvých zelených listů medvědího česneku. S ním se dá totiž v kuchyni doslova kouzlit. Skvěle chutná, oživí rozličné druhy jídel, a navíc se pyšní i léčivými vlastnostmi.

Jitka Kučová
25.3.2022
Sýry na talíři: Není jen eidam a taveňák

Sýry na talíři: Není jen eidam a taveňák

Sýry patří k nejoblíbenějším mléčným výrobkům a mnozí si bez nich svůj jídelníček už ani nedovedou představit. Svět sýrů zahrnuje velké množství rozličných druhů, které se od sebe odlišují nejenom chutí, ale i charakteristickou vůní, konzistencí a technologií výroby. Vyznat se v sýrech je však poněkud zapeklitý oříšek. Pojďme si představit některé z oblíbených druhů.

Jitka Kučová
9.3.2022
Lyofilizované ovoce: Krásně křupe, skvěle chutná, a navíc je zdravé!

Lyofilizované ovoce: Krásně křupe, skvěle chutná, a navíc je zdravé!

Ještě před pár lety bylo takřka neznámé, v současnosti ho lze často pořídit i na malé venkovské prodejně potravin. Lyofilizované ovoce si zkrátka získává stále více příznivců. A ačkoliv na první pohled připomíná běžné sušené ovoce, v mnohém se od něj liší. Proč stojí za to ho vyzkoušet?

Jitka Kučová
21.2.2022
Léčivý šťovík v kuchyni: Potěší osvěžující kyselou chutí

Léčivý šťovík v kuchyni: Potěší osvěžující kyselou chutí

Se šťovíkem se při procházkách českou krajinou setkal snad každý. Roste totiž skoro všude, obzvláště pak v místech, kde není nouze o dostatek vláhy. Přesto by ale byla veliká škoda považovat ho za obyčejný plevel. Nejenže ukrývá celou řadu cenných látek a může se pochlubit léčivými vlastnostmi, ale navíc ho lze v kuchyni využít jako netradiční a velice chutnou zeleninu.

Jitka Kučová
18.2.2022
Pestrý svět červeného koření. Jaké jsou druhy mletých paprik?

Pestrý svět červeného koření. Jaké jsou druhy mletých paprik?

Mletá paprika patří mezi vůbec nejžádanější a nepoužívanější koření. Je neodmyslitelnou součástí celé škály pokrmů včetně některých tradičních českých jídel. Mletou papriku ale nelze házet do jednoho pytle. Existuje mnoho variant, které se od sebe odlišují barevným odstínem, chuťovými vlastnostmi i způsobem použití.

Jitka Kučová
17.2.2022