Vaření
Pohanková, hrachová, sójová. Bezlepková mouka není jenom jedna
Mouka patří mezi základní suroviny pro přípravu pečiva a celé škály dalších pokrmů. Nedílnou součástí většiny tradičních českých jídel je pšeničná mouka, která je ale kvůli obsahu lepku zapovězena pro celiaky. Naštěstí existuje i přirozeně bezlepková mouka. Ta má často zajímavé chuťové vlastnosti, a proto stojí za vyzkoušení i tehdy, pokud není třeba se lepku vyhýbat.
Křupavá ředkvička: Čím je prospěšná a co z ní ukuchtit
Má roztomilý vzhled a chutný pálivý vnitřek. Jinak však příliš pozornosti většinou nepoutá. To je ale veliká škoda. Zdánlivě obyčejná ředkvička totiž může vnést do kuchyně příjemné oživení. Navíc ukrývá řadu cenných mikroživin a má léčivé vlastnosti. Perfektně se hodí také do redukčního jídelníčku.
5 nejdražších koření na světě: Stojí za to je vyzkoušet?
S kořením se dá v kuchyni doslova čarovat. Pokrmům dokáže propůjčit zajímavější a výraznější chuť, leckdy jim dodá i barvu. Některé druhy koření se dokonce postarají o výjimečný a delikátní gastronomický zážitek s nádechem luxusu. Připravte se ale na to, že budete muset sáhnout hlouběji do peněženky.
Nechte svůj talíř rozkvést jedlými květy
Čerstvě natrhané pestrobarevné květy servírovaný pokrm nejenom netradičně ozdobí, ale často i zajímavě dochutí. Mnohé jedlé květy jsou navíc léčivé a ukrývají celou řadu mikroživin, což jim propůjčuje přidanou hodnotu. Při procházce rozkvetlou jarní přírodou si proto nezapomeňte natrhat voňavou kytičku. Část úlovku můžete poté zpracovat přímo v kuchyni.
Kam za netradičními kulinářskými zážitky? Stačí si natrhat černý bez
Černého bezu si velice považovaly již naše babičky. A dobře věděly proč. Nejenže je skvělým pomocníkem při různorodých zdravotních obtížích, ale v kuchyni lze doslova čarovat s jeho voňavými květy a plody. Výsledky jsou mnohdy vskutku famózní. Pokud při vaření rádi experimentujete, černý bez si snadno zamilujete.