Kapary: Netradiční dobrota provoněná slunečným Středomořím

Jsou poměrně malé, poněkud šišaté a nazelenalé. Kapary možná neokouzlí na první pohled, ale do jejich chuti je snadné se zamilovat. Je to však podobné jako s olivami. Buď je milujete, nebo nemusíte. A pokud patříte k té první skupině a kaparů se nemůžete nabažit, můžete si zkusit vyrobit jejich alternativu dokonce i doma.

Reklama

Co jsou kapary

Kapary jsou ještě nerozvinutá poupata kapary trnité, subtropického keře, který si libuje na kamenitých polohách. Rozšířený je především v zemích okolo Středozemního moře. Jedná se o poléhavou dřevinu s převislými větvemi, která má šedozelené listy a půvabné bělavé květy s dlouhými fialovými tyčinkami.

Květní poupata se mohou sklízet v různých fázích, často se proto liší svou chutí a velikostí. Na trhu je tak k dostání mnoho jakostních tříd kaparů. K těm nejžádanějším patří francouzské kapary označované jako Nonpareilles, jejichž velikost nepřesahuje 7 mm.

Jak chutnají kapary

Pro kapary je charakteristická pikantní sladkokyselá až lehce nahořklá chuť a zajímavá nezaměnitelná vůně. Tyto vlastnosti ovlivňuje také způsob, jakým se poupata nakládají, respektive charakter použitého nálevu.

Nejčastěji lze pořídit kapary naložené ve slaném nálevu, octu nebo oleji, případně i ve víně. Jestliže byla květní poupata nakládaná ve slaném nálevu, doporučuje se z nich odstranit přebytečnou sůl. To se dělá buď propláchnutím pod proudem čisté vody nebo se kapary nechají pár minut ve vodě ponořené.

Jak využít kapary v kuchyni

Kapary jsou nedílnou součástí středomořské kuchyně, kde představují tradiční ingredienci široké škály jídel. Používají se k dochucení rozličných slaných pokrmů, stejně jako k jejich ozdobení.

Reklama

Do pomazánek

Kapary mohou propůjčit netradiční chuť pomazánkám. Nakládaná poupata se hodí například do vajíčkové, sýrové nebo rybí pomazánky.

Místo okurky

Součástí osvěžujících domácích dipů a dresinků bývá čerstvá nebo nakládaná okurka. Místo ní můžete použít kapary, které stačí rozkrojit na poloviny nebo nahrubo nasekat.

Do těstovin

Kapary se výtečně kombinují s těstovinami. Ať už připravujete špagety nebo studený těstovinový salát, kapary propůjčí jídlu intenzivnější chuťové vlastnosti.

Na ozdobu

Zvláště malé druhy kaparů představují zajímavou a efektní ozdobu různých slaných jídel. Hodí se například na pizzu, rizoto, pečenou rybu, ale rovněž se používají k oživení obložených chlebíčků a do zeleninových salátů.

Kapary a jejich zdravotní benefity

Kapary se mohou pochlubit nízkým obsahem kalorií. Jsou proto vhodné i do redukčního jídelníčku.

V poupatech najdeme sodík, měď a vitamin K. Kromě toho je v nich bohatě zastoupen bioflavonoid kvercetin a glykosid rutin. Obě tyto sloučeniny náleží mezi antioxidanty, kdy chrání buňky před oxidativním stresem.

Vzhledem k obsaženým látkám může konzumace kaparů vykazovat příznivý efekt v případě zánětu. A rovněž přispívají k prevenci před některými civilizačními chorobami.

Z čeho vyrobit „falešné“ kapary

Kapara trnitá miluje klimaticky příznivé Středomoří, a proto se s ní v české přírodě nesetkáme. Přesto mohou právě některé druhy rostlin, které u nás běžně rostou, posloužit pro výrobu „falešných“ kaparů. Výsledná chuť se liší podle použité bylinky a charakteru nálevu.

Rostliny vhodné k nakládání poupat:

  • pampeliška

  • sedmikráska

  • medvědí česnek

  • lichořeřišnice

  • černý bez

Udělat si vlastní „kapary“ je snadné. Nasbírejte čerstvá a nepoškozená poupata. Poté je důkladně propláchněte čistou vodou a nechte okapat. Následně je vkládejte do zavařovací sklenice. Každou vrstvu poupat zasypte solí. Na závěr vše zalijte horkým octem. Sklenici uzavřete a nechte alespoň 1 týden uležet. Před použitím je možné poupata opětovně propláchnout vodou, a to kvůli snížení obsahu soli

Zdroje: healthline.com, webmd.com, simplybeyondherbs.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 10.5.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama