Kapary: Netradiční dobrota provoněná slunečným Středomořím

foto: Shutterstock

Jsou poměrně malé, poněkud šišaté a nazelenalé. Kapary možná neokouzlí na první pohled, ale do jejich chuti je snadné se zamilovat. Je to však podobné jako s olivami. Buď je milujete, nebo nemusíte. A pokud patříte k té první skupině a kaparů se nemůžete nabažit, můžete si zkusit vyrobit jejich alternativu dokonce i doma.

Reklama

Co jsou kapary

Kapary jsou ještě nerozvinutá poupata kapary trnité, subtropického keře, který si libuje na kamenitých polohách. Rozšířený je především v zemích okolo Středozemního moře. Jedná se o poléhavou dřevinu s převislými větvemi, která má šedozelené listy a půvabné bělavé květy s dlouhými fialovými tyčinkami.

Květní poupata se mohou sklízet v různých fázích, často se proto liší svou chutí a velikostí. Na trhu je tak k dostání mnoho jakostních tříd kaparů. K těm nejžádanějším patří francouzské kapary označované jako Nonpareilles, jejichž velikost nepřesahuje 7 mm.

Reklama

Jak chutnají kapary

Pro kapary je charakteristická pikantní sladkokyselá až lehce nahořklá chuť a zajímavá nezaměnitelná vůně. Tyto vlastnosti ovlivňuje také způsob, jakým se poupata nakládají, respektive charakter použitého nálevu.

Nejčastěji lze pořídit kapary naložené ve slaném nálevu, octu nebo oleji, případně i ve víně. Jestliže byla květní poupata nakládaná ve slaném nálevu, doporučuje se z nich odstranit přebytečnou sůl. To se dělá buď propláchnutím pod proudem čisté vody nebo se kapary nechají pár minut ve vodě ponořené.

Jak využít kapary v kuchyni

Kapary jsou nedílnou součástí středomořské kuchyně, kde představují tradiční ingredienci široké škály jídel. Používají se k dochucení rozličných slaných pokrmů, stejně jako k jejich ozdobení.

Do pomazánek

Kapary mohou propůjčit netradiční chuť pomazánkám. Nakládaná poupata se hodí například do vajíčkové, sýrové nebo rybí pomazánky.

Místo okurky

Součástí osvěžujících domácích dipů a dresinků bývá čerstvá nebo nakládaná okurka. Místo ní můžete použít kapary, které stačí rozkrojit na poloviny nebo nahrubo nasekat.

Do těstovin

Kapary se výtečně kombinují s těstovinami. Ať už připravujete špagety nebo studený těstovinový salát, kapary propůjčí jídlu intenzivnější chuťové vlastnosti.

Na ozdobu

Zvláště malé druhy kaparů představují zajímavou a efektní ozdobu různých slaných jídel. Hodí se například na pizzu, rizoto, pečenou rybu, ale rovněž se používají k oživení obložených chlebíčků a do zeleninových salátů.

Kapary a jejich zdravotní benefity

Kapary se mohou pochlubit nízkým obsahem kalorií. Jsou proto vhodné i do redukčního jídelníčku.

V poupatech najdeme sodík, měď a vitamin K. Kromě toho je v nich bohatě zastoupen bioflavonoid kvercetin a glykosid rutin. Obě tyto sloučeniny náleží mezi antioxidanty, kdy chrání buňky před oxidativním stresem.

Vzhledem k obsaženým látkám může konzumace kaparů vykazovat příznivý efekt v případě zánětu. A rovněž přispívají k prevenci před některými civilizačními chorobami.

Z čeho vyrobit „falešné“ kapary

Kapara trnitá miluje klimaticky příznivé Středomoří, a proto se s ní v české přírodě nesetkáme. Přesto mohou právě některé druhy rostlin, které u nás běžně rostou, posloužit pro výrobu „falešných“ kaparů. Výsledná chuť se liší podle použité bylinky a charakteru nálevu.

Rostliny vhodné k nakládání poupat:

  • pampeliška

  • sedmikráska

  • medvědí česnek

  • lichořeřišnice

  • černý bez

Udělat si vlastní „kapary“ je snadné. Nasbírejte čerstvá a nepoškozená poupata. Poté je důkladně propláchněte čistou vodou a nechte okapat. Následně je vkládejte do zavařovací sklenice. Každou vrstvu poupat zasypte solí. Na závěr vše zalijte horkým octem. Sklenici uzavřete a nechte alespoň 1 týden uležet. Před použitím je možné poupata opětovně propláchnout vodou, a to kvůli snížení obsahu soli

Zdroje: healthline.com, webmd.com, simplybeyondherbs.com

Reklama

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Související články

Bez něj by se nálev nepovedl. Jak umí kopr provonět pokrmy

Voňavému kopru, který je snadný na pěstování, přisuzujeme důležitost obvykle jen při přípravě koprové omáčky nebo kulajdy. Jedná se o velmi silnou bylinu s léčivými účinky. Seznamte se s koprem blíže a používejte jej v kuchyni co nejčastěji.

Nejoblíbenější zelenina dostupná po celý rok. Zpracujte rajčata do zásoby

Nic se nevyrovná chuti a vůni doma pěstovaných rajčat. Radost z úrody trvá po několik týdnů, při správném skladování si ji můžete prodloužit. Co ale s rajčaty, kterých je přespříliš? Jak je zpracovat a uchovat na zimní měsíce? Kromě klasického kečupu můžete vyzkoušet rajčatovou salsu nebo čatní.

Má atraktivní obal a skvěle chutná. Artyčok vás zaručeně překvapí

Je až s podivem, že je artyčok v našich končinách stále poměrně neznámým pojmem. Tuto netradiční zeleninu mnozí lidé ještě nikdy neokusili. Zato ve Středomoří na ni dopustit rozhodně nedají. A není divu. Artyčok se pyšní atraktivním vzhledem, výtečnou delikátní chutí, a navíc ukrývá celou řadu mikroživin důležitých pro dobré zdraví.

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.