Vaření
Pokud na ně narazíte, neváhejte. I netradiční exotické ovoce se vyplatí vyzkoušet
Zapota, kumkvat, lokvát a další. Možná jste o nich ještě nikdy neslyšeli, přesto si pozornost zaslouží. S méně známými exotickými druhy ovoce se lze setkat při cestách do zahraničí, některé se čas od času objeví i v našich obchodech. A ty odolnější si lze dokonce vypěstovat doma nebo na zahrádce. Jedna vlastnost spojuje ale všechny z nich. Vynikají svou netradiční, avšak velice lahodnou chutí.
Jednoduché tipy a triky, jak vykouzlit zdravější jídlo
Chcete jít zdravěji než doposud? Pokud stále zůstáváte pouze u zbožného přání, je to možná tím, že máte obavu z radikálních změn ve stávajícím způsobu stravování. Mnohem jednodušší je proto zařadit zdravější potraviny do jídelníčku postupně. A s tím můžete začít klidně už dnes.
Kapary: Netradiční dobrota provoněná slunečným Středomořím
Jsou poměrně malé, poněkud šišaté a nazelenalé. Kapary možná neokouzlí na první pohled, ale do jejich chuti je snadné se zamilovat. Je to však podobné jako s olivami. Buď je milujete, nebo nemusíte. A pokud patříte k té první skupině a kaparů se nemůžete nabažit, můžete si zkusit vyrobit jejich alternativu dokonce i doma.
Pohanková, hrachová, sójová. Bezlepková mouka není jenom jedna
Mouka patří mezi základní suroviny pro přípravu pečiva a celé škály dalších pokrmů. Nedílnou součástí většiny tradičních českých jídel je pšeničná mouka, která je ale kvůli obsahu lepku zapovězena pro celiaky. Naštěstí existuje i přirozeně bezlepková mouka. Ta má často zajímavé chuťové vlastnosti, a proto stojí za vyzkoušení i tehdy, pokud není třeba se lepku vyhýbat.
Křupavá ředkvička: Čím je prospěšná a co z ní ukuchtit
Má roztomilý vzhled a chutný pálivý vnitřek. Jinak však příliš pozornosti většinou nepoutá. To je ale veliká škoda. Zdánlivě obyčejná ředkvička totiž může vnést do kuchyně příjemné oživení. Navíc ukrývá řadu cenných mikroživin a má léčivé vlastnosti. Perfektně se hodí také do redukčního jídelníčku.