10 tipů na osvěžující letní limonády a smoothie

foto: Liška

Pitný režim je důležité dodržovat nejen v letních měsících, ale i po celý rok. Ovšem v létě si můžete doma připravit vlastní osvěžující a chutné limonády a smoothie z čerstvě sklizeného ovoce z vlastní zahrádky. Připravili jsme pro vás inspiraci v podobě 10 tipů na osvěžující letní limonády a smoothie pro každý den.

Reklama

Okurková limonáda

Okurková limonáda nejen osvěží, ale také díky vitamínům a minerálům vám dodá energii a sílu. Salátová okurka obsahuje vitamíny A, B, C a minerály jako jsou například draslík, vápník, železo, hořčík a fosfor. Pitím okurkové limonády tak podpoříte zdravý zrak, imunitu i nervovou soustavu. Vitamín C se postará o zdravé zuby i kosti. Navíc je okurka tvořena z 90 % pouze z vody, tedy i pokud jí sníte syrovou, podpoříte tak lepší hydrataci organismu.

Zázvorová limonáda

Máte raději trochu pikantnější limonády, které osvěží, ale zároveň jak se říká „vypálí červa"? Pak vyzkoušejte zázvorovou limonádu. Zázvor lékařský latinsky Zingiber officinale je zdrojem vitamínů a minerálů, které vaše tělo dostanou do formy. Zázvor se využívá i při bolestech v krku a chřipkových onemocněních. Minerály obsažené v zázvoru jsou draslík, hořčík, fosfor a vápník, které pomáhají v boji se zánětlivým onemocněním. Dále v zázvoru najdete vitamín C, niacin, vitamín E a kyselinu pantothenovou, která zlepšuje kvalitu nehtů, vlasů i kůže.

Melounovo-jahodové smoothie

Smoothie v létě osvěží, dodá tělu vitamíny a minerály, a navíc oproti limonádě vás i nasytí. Pokud držíte dietu, ranní smoothie je ideální pro každého, kdo se chce rychle dostat do formy a dopřát svému tělu vitamínovou injekci v tekuté formě. Melounovo-jahodové smoothie je vitamínová bomba. Jahody obsahují především vitamín C, dále pak vitamíny skupiny B, kyselinu pantothenovou, vitamín K a betakaroten.

Reklama

Melouny jsou v létě v obchodech levné a dostupné pro každého, a kromě vitamínů obsahují velkou dávku lykopenu. Jedná se o antioxidační látku, která má protinádorové účinky a pomáhá v prevenci při srdečních chorobách. Melounovo-jahodové smoothie je ideální především pro letní měsíce, pokud si melouny nepěstujete doma sami. Cena melounu se s nástupem zimy zvyšuje a smoothie by se vám dost prodražilo. Nicméně v létě je to ideální nápoj pro osvěžení i jako ranní nakopnutí pro úspěšný den.

Jahodovo-banánové smoothie

Jahodovo-banánové smoothie je další variantou jahodových smoothie. Banány jsou dokonalým zdrojem energie, podporují trávení, napomáhají k silnějším kostem i zmírněním křečí v nohou a nesmíme zapomenout na antidepresivní účinky. Obsahují hořčík, který je pro lidský organismus nepostradatelný, draslík, vlákninu, ale i vysoký obsah škrobu. Často se využívají také při průjmových onemocněních, a navíc chutnají prostě skvěle.

Jahodové smoothie s lesním ovocem

Smoothie je sice nejlepší z čerstvého ovoce, ovšem využít je možné i zmraženou variantu lesního ovoce. Jahody i lesní ovoce ve zmražené formě je běžně dostupné pro každého a nemusíte ani čekat na letní měsíce. V zimě se vám rozhodně bude hodit vitamínová bomba pro udržení těla v kondici a hravě si zvládnete připravit jahodové smoothie s lesním ovocem s kapkou pomerančové šťávy. Udržovat se ve formě po celý rok není náročné, stačí jen vědět jak na to a vybrat takové ingredience, které jsou levné a dostupné po celý rok.

Melounovo-broskvové smoothie

O melounech jsme se již zmínili, a proto se zde zaměříme na broskve. Melounovo-broskvové smoothie je ideální pro lidi, kteří potřebují posílit srdeční činnost. Broskve obsahují vitamíny A, C, E, které se řadí mezi nejlepší přírodní antioxidanty, dále vitamíny skupiny B (B1, B2, niacin a B6). Tyto vitamíny jsou důležité pro správnou činnost srdečního svalu. Dále obsahují draslík, hořčík, vlákninu a fruktózu.

Borůvkové smoothie

Borůvky jsou pověstné svými blahodárnými účinky na lidský organismus. Jsou doslova nabité antioxidanty, působí preventivně proti rakovině, zlepšují zrak, konkrétně pomáhají v léčbě šerosleposti. Dále se jsou ideálními parťáky, pokud máte střevní potíže nebo trpíte bolestmi při menstruaci. Borůvky patří mezi poklady českých lesů, a ačkoliv sběr borůvek zabere nějakou tu chvilku, rozhodně ta námaha stojí za to. Navíc procházka lesem nikomu nemůže uškodit a pokud si z ní domu přinesete naplněné sklenice borůvkami, pak nezapomeňte vyzkoušet borůvkové smoothie a dodejte svému tělu šťávu a energii na celý den.

Mangové smoothie

Pokud upřednostňujete tropické ovoce, pak vyzkoušejte mangové smoothie. Ačkoliv mango není v ČR klasickým ovocem, dá se sehnat v obchodech s potravinami bez problémů. Mango je skvělým zdrojem vitamínů A, C, betakarotenu, draslíku a vlákniny. Pokud jste mango nikdy neochutnali, vyzkoušejte mangové smoothie a připravte si doma exotickou dobrotu, která vám dodá energii.

Smoothie z manga a kiwi

Pokud chcete víc než jen mango a dopřát si pořádnou dávku vitamínu C, pak je tu pro vás připraven recept na smoothie z manga a kiwi. Obsah vitamínu C je v kiwi v porovnání s ostatním ovocem opravdu vysoký. Pokud denně sníte 1 kiwi, dodáte tak tělu kompletní denní dávku vitamínu C.

Konzumace kiwi, ať už v celku nebo v podobě smoothie, vám pomůže zvládat stres, budete se lépe soustředit na práci a také vám dopomůže k lepší náladě. Důležité je také říct, že kiwi obsahuje druh bílkovin, které mohou způsobit alergickou reakci. Ovšem pokud kiwi jíte pravidelně a bez potíží, pak toto smoothie rozhodně vyzkoušejte.

Smoothie z malin a chia semínek

A naši desítku uzavírá recept na smoothie z malin a chia semínek. Chia semínka obsahují vápník, antioxidanty a omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Jsou skvělými pomocníky při hubnutí. Zahánějí hlad, únavu i žízeň. Maliny obsahují vitaminy C, A (karoten), B a minerály vápník, hořčík, fosfor, železo, draslík. V případě že si tento nápoj dáte k snídani, nastartujete den s plnou dávkou vitamínů v těle, a navíc zaženete hlad na dalších několik hodin.

Pokud jste nenašli vhodnou variantu právě pro vás, navštivte naši smoothie sekci plnou receptů na každý den.

Reklama

Autor: Marie Füsselová, 22.5.2021

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama