Letní dezerty: lehké, osvěžující a snadné na přípravu

Letní měsíce jsou ideálním časem pro osvěžující dezerty, které dodají do našich jídelníčků lehkost a chuťovou rozmanitost. Při hledání letních dezertů je důležité zvolit takové, které jsou snadné na přípravu a využívají sezonních ingrediencí. Zde je několik nápadů na lehké, osvěžující a snadno připravitelné letní dezerty.

Reklama

Ovoce s jogurtem

Jednoduchým a zdravým letním dezertem je směs čerstvého ovoce s jogurtem. Můžete si vybrat libovolné ovoce dle svého výběru, jako jsou jahody, borůvky, meloun, kiwi nebo hroznové víno. Nakrájejte ovoce na kousky a smíchejte s přírodním jogurtem. Můžete přidat trochu medu nebo posypat oříšky nebo mandlemi pro extra chuť a texturu.

Limetkový nebo citronový sorbet

Sorbet je skvělým letním dezertem, který je svěží a osvěžující. Pro přípravu limetkového nebo citronového sorbetu potřebujete šťávu z limetky nebo citronu, vodu a cukr. Smíchejte tyto ingredience a dejte je do mrazáku. Pravidelně promíchávejte, aby se zabránilo vytvoření velkých krystalů ledu. Po několika hodinách máte připravený svěží sorbet, který si můžete vychutnat samostatně nebo přidat do koktejlů.

Skořicové brusinky na grilu

Pokud hledáte originální letní dezert, zkuste skořicové brusinky na grilu. Smíchejte čerstvé brusinky s medem, skořicí a trochou citrónové šťávy. Vše dobře promíchejte a dejte směs na grilovací pánvičku nebo do pečicího sáčku. Zatáhněte pánvičku nebo sáček a grilujte je přímo na grilu po dobu asi 10 minut, dokud brusinky nezačnou pukat. Podávejte s vanilkovým jogurtem nebo zmrzlinou.

Chladný ovocný salát

Ovocný salát je klasický letní dezert, který je lehký, osvěžující a snadný na přípravu. Můžete si vybrat různé druhy ovoce podle svého výběru, jako jsou meloun (ano, meloun je zelenina, ale do ovocných salátů neodmyslitelně patří), ananas, kiwi, hrozny, broskve nebo meruňky. Nakrájejte ovoce na kousky a smíchejte je v misce. Pokud chcete přidat nějakou sladkost, můžete přidat trochu medu nebo citrónové šťávy. Nechte ovocný salát vychladnout v lednici nebo můžete přidat několik kostek ledu při servírování.

Reklama

Zmrzlinové sendviče

Zmrzlinové sendviče jsou skvělým letním dezertem, který si zamilují jak děti, tak dospělí. Jednoduše vezměte dvě plátky oblíbených sušenek, například čokoládových sušenek, a mezi ně položte zmrzlinu. Můžete použít různé druhy zmrzliny, jako je vanilková, čokoládová nebo ovocná. Přidejte trochu kreativity a obalte zmrzlinové sendviče ve vašich oblíbených posypkách, jako jsou čokoládové kousky, kokos nebo ořechy.

Okurkový mátový sorbet

Tento netradiční sorbet je osvěžujícím letním dezertem. Smíchejte šťávu z okurky, limetkovou šťávu, jemně nastrouhanou mátu a cukr. Poté tuto směs dejte do mrazáku a pravidelně promíchávejte, aby se zabránilo tvorbě velkých krystalů ledu. Po zmrazení máte připravený osvěžující sorbet s lehkou chutí po okurce a mátě.

Limetkový cheesecake

Cheesecake je vždy dobrou volbou pro dezert a letní verze s limetkou je osvěžující a lehká. Základem je tradiční cheesecakeová hmota s přidáním limetkové šťávy a limetkové kůry pro osvěžující citrusovou chuť. Můžete použít tradiční sušenkový základ nebo třeba kombinovat s ořechovými sušenkami pro zajímavější texturu. Po upečení a vychlazení máte připravený svěží a krémový limetkový cheesecake, který je ideální pro letní osvěžení.

Plněné ovoce

Jednoduchým způsobem, jak vytvořit osvěžující letní dezert, je vydlabat ovoce, jako jsou pomeranče, grapefruity, jablka nebo hrušky, a naplnit je ovocnou nebo vanilkovou zmrzlinou. Ozdobte je čerstvým ovocem nebo posypte trochou skořice pro extra chuť. Tento dezert je nejen chutný, ale také je zábavným způsobem, jak prezentovat ovoce.

Ledové koktejly

Ledové koktejly jsou skvělým způsobem, jak si vychutnat letní osvěžení a užít si něco sladkého. Můžete vytvořit smoothie z čerstvého ovoce, jako jsou jahody, banány, mango nebo ananas, a zmrazit ho v ledničce či mrazáku nebo v mixéru s ledem. Můžete také experimentovat s různými přísadami, jako jsou jogurty, med, citronová šťáva nebo bylinky, abyste vytvořili vlastní osvěžující kombinace.

Vodní melounový granita

Granita je lehký a osvěžující ledový dezert, který se připravuje jednoduše zmrazením. Pro vodní melounovou granitu jednoduše smíchejte šťávu z vodního melounu s trochou cukru a citrónové šťávy a přelijte směs do mrazáku. Pravidelně rozmíchejte, abyste získali jemnou texturu. Po několika hodinách máte připravený ledový dezert s intenzivní chutí vodního melounu.

Letní ovocný trifle

Trifle je skvělým způsobem, jak spojit různé vrstvy ovoce, pudingů a piškotů pro bohatý a osvěžující dezert. Využijte sezonní ovoce, jako jsou borůvky, maliny, broskve nebo meruňky, a vrstvěte je s vanilkovým pudinkem, piškoty a šlehačkou. Tento lehký a osvěžující dezert je vhodný pro letní oslavy a grilování.

Mátovo-limetkové popsicles

Mátovo-limetkové popsicles jsou dokonalým letním dezertem pro ty, kteří si rádi vychutnávají osvěžující zmrzlinovou pochoutku. Pro přípravu potřebujete smíchat šťávu z čerstvé limetky, jemně nasekanou mátu, cukr a vodu. Naplňte tuto směs do formiček na zmrzlinu a dejte je zamrazit. Po několika hodinách budete mít připravené osvěžující popsicles s limetkovou a mátovou chutí, které vás skvěle ochladí v letních dnech.

Grilované broskve s medem a skořicí

Grilované broskve jsou lehkým a elegantním letním dezertem, který je velmi snadný na přípravu. Proveďte příčné řezy broskví a odstraňte pecku. Poté je posypte skořicí a zakápněte medem. Grilujte broskve na středně vysoké teplotě, dokud nebudou hezky zvláčnělé a získají grilovací pásy. Podávejte je s vanilkovým krémem nebo zmrzlinou pro dokonalou kombinaci sladkosti a svěžesti.

Citrónové tiramisu

Tiramisu je tradiční italský dezert, který můžete přizpůsobit letnímu období tím, že do něj přidáte osvěžující citrónovou chuť. Připravte si směs z mascarpone, citrónové šťávy, citrónové kůry, cukru a vanilkového extraktu. Vrstvěte tuto směs s namočenými piškoty do citrónového džusu. Nechte tiramisu vychladnout v lednici, aby se ingredience spojily a vytvořily svěží a krémovou strukturu.

Jahodový šťavnatý koláč

Jahodový koláč je letní klasika, která je lehká a plná sladké chuti čerstvých jahod. Použijte svůj oblíbený recept na koláčové těsto a přidejte ho do dortové formy. Poté na koláčové těsto rozložte čerstvé jahody a posypte je trochou cukru. Pečte koláč, dokud těsto nezhnědne a jahody nezačnou vytvářet šťávu. Podávejte ho s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou pro skvělou chuťovou kombinaci.

Čerstvý ananasový salát

Ananas je skvělou letní ovocnou volbou a můžete z něj připravit osvěžující salát. Nakrájejte čerstvý ananas na kostičky a smíchejte ho s nasekanou mátou, limetkovou šťávou a trochou medu. Tento jednoduchý salát nabídne skvělou kombinaci sladkosti, osvěžení a aromatických přísad.

Mango sorbet

Mango je dalším lahodným ovocem, které lze využít při přípravě letního dezertu. Oloupejte a nakrájejte zralé mango na kousky. Poté smíchejte mango s citrónovou šťávou, cukrem a trochou vody. Převeďte směs do mixéru a rozmixujte na hladkou konzistenci. Nalijte směs do nádoby a dejte ji zamrazit. Po zmrazení získáte svěží a voňavý mango sorbet.

Citrónový mousse

Citrónový mousse je lehký a osvěžující dezert, který je ideální pro letní dny. Smíchejte žloutky, citrónovou šťávu, citrónovou kůru, cukr a vanilkový extrakt ve vhodné míse. Poté přidejte šlehačku a lehce promíchejte. Nalijte směs do skleniček a dejte je vychladit v lednici, dokud mousse neztuhne. Servírujte s plátkem citronu a lístkem máty pro dokonalé osvěžení.

Chia pudink s ovocem

Chia semínka jsou skvělým zdrojem vlákniny a omega-3 mastných kyselin a mohou být použita k přípravě lehkého letního dezertu. Smíchejte chia semínka s rostlinným mlékem a medem nebo jiným sladidlem podle chuti. Nechte směs odpočívat v lednici, dokud semínka nevsáknou veškerou tekutinu a nevytvoří se pudinková konzistence. Přidejte vrstvu čerstvého ovoce jako jahody, borůvky nebo maliny a podávejte jako lehký a zdravý letní dezert.

Limetkovo-kokosová panna cotta

Panna cotta je italský dezert, který je snadno připravitelný a může být zpestřen limetkovou a kokosovou chutí. Smíchejte smetanu, kokosové mléko, cukr, citrónovou šťávu a citrónovou kůru v hrnci. Přiveďte směs k mírnému varu a poté odstraňte z tepla. Přidejte želatinové listy, které jste předem namočili a vymačkali. Důkladně promíchejte, dokud se želatina úplně nerozpustí. Nalijte směs do skleniček nebo forem a nechte je vychladit v lednici, dokud panna cotta neztuhne. Podávejte s limetkovou kůrou a nastrouhaným kokosem.

Tyto letní dezerty jsou ideální pro osvěžení v horkých letních dnech. Jsou snadno připravitelné a nabízejí lehké a svěží chutě, které si užijete sami nebo s rodinou a přáteli. Buďte kreativní a zkuste kombinovat různé ingredience podle svého vkusu a preferencí. Užijte si sladké a osvěžující pochoutky, které vám přinesou radost a zlepší náladu v letním období.

Zdroje: ireceptar.cz, peknevypecenyblog.cz, magazin.recepty.cz, nejrecept.cz

Reklama

Autor: Zuzana, 18.8.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama