Zdraví ve sklenici: Připravte si lahodné smoothie pro každou příležitost

Smoothie jsou zdravé a chutné nápoje husté krémové konzistence. Vznikají rozmixováním ovoce a zeleniny, mnohdy v nich ale nechybí i ořechy a semínka, mléko, med či protein. Existuje nespočet variant a kombinací, proto si můžete připravit lahodné smoothie prakticky pro jakoukoliv příležitost.

Reklama

1. Vitamínová bomba: Zelené smoothie se špenátem

Na jednu porci si nachystejte 1 šálek čerstvých špenátových listů, 1 šálek mraženého lesního ovoce (jednodruhové nebo směs), ⅔ šálku rostlinného mléka (mandlové, kokosové aj.) a 2 lžičky chia semínek.

Špenátové listy propláchněte pod proudem čisté vody a vložte do mixéru. Přidejte ostatní suroviny a mixujte, dokud nevznikne hladká hmota. Pokud by bylo smoothie příliš husté, můžete naředit trochou rostlinného mléka a znovu krátce promixovat.

Špenátové smoothie dokáže doplnit i redukční jídelníček, jedna porce totiž ukrývá pouze okolo 150 kalorií. Špenát je navíc „vitamínová bomba“. Obsahuje významné množství vitamínu B, C, beta-karoten, ale také hořčík, železo, vápník či draslík. Příjemnou sladkost dodá nápoji mražené lesní ovoce.

zdroj: Depositphotos

2. Proti jarní únavě: Celerové smoothie s ovocem

Na jednu porci budete potřebovat 3 řapíky celeru, 1 banán, ½ jablka, ½ šálku vody, ½ šálku mražených jahod a ½ šálku mražených malin.

Reklama

Celerové řapíky opláchněte a nakrájejte na kousky. Rozkrájejte také banán a polovinu jablka zbaveného jádřince. Vše vložte do mixéru, přilijte vodu a přidejte mražené jahody s malinami. Nastavte vysoké otáčky a důkladně rozmixujte.

Hotový nápoj má osvěžující sladkou chuť a jemně růžovou barvu. Zajímavě ho odlehčuje řapíkatý celer, který dodá tělu celou řadu vitamínů, kyselinu listovou a draslík. Navíc obsahuje antioxidanty, které chrání organismus před volnými radikály.

zdroj: Depositphotos

3. Pro sportovce: Proteinové smoothie s příchutí vanilky

Jednu porci získáte použitím 1 šálku libovolného rostlinného mléka, 1 šálku mraženého lesního ovoce, 25 g vanilkového proteinového prášku, 1 lžíce kešu nebo mandlového másla a 1 lžičky lněných semínek. Volitelně můžete přidat i hrst čerstvých špenátových listů.

Všechny ingredience vložte do vysokorychlostního mixéru a důkladně rozmixujte. Proteinové smoothie doporučujeme pít po tréninku, ideálně s odstupem alespoň 15 minut od samotného cvičení. Nápoj dodá tělu nejenom bílkoviny, ale je také zdrojem energie.

zdroj: Depositphotos

4. Podpora při hubnutí: Borůvkové smoothie s matchou

Potřebovat budete 1 a ½ šálku neslazeného mandlového mléka, ½ šálku čerstvých nebo mražených borůvek, 25 g vanilkového proteinového prášku, 1 lžičku matcha zeleného čaje, 1 polévkovou lžíci lněných nebo chia semínek a špetku skořice. Pokud máte při ruce, můžete přidat i 1 lžíci ořechového másla pro zjemnění chuti.

Všechny suroviny vložte do mixéru a rozmixujte, dokud nezíská smoothie jednotnou hladkou texturu. Obsažený matcha čaj vyniká vysokým obsahem polyfenolů, která mají pozitivní vliv na rychlost metabolismu a mohou podpořit i samotné spalování tuků.

zdroj: Depositphotos

Zkuste také další recepty na smoothie.

Zdroje: www.sidechef.com, fitfoodiefinds.com, eatingbirdfood.com, thehealthy.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 15.5.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama