Matcha nápoje: Rozmanitost zeleného prášku

Má jedinečnou chuť a zářivě zelenou barvu. Během krátké chvilky z něj navíc vykouzlíte pestrou paletu lahodných horkých i studených nápojů. Prozradíme postup na ty nejoblíbenější z nich.

Reklama

Jak si připravit čaj matcha

Klasický zelený čaj se zalije horkou vodou, která by neměla přesáhnout teplotu 80 °C. Poté se nechá krátce, přibližně 2 až 4 louhovat. Nakonec se scedí a může se popíjet.

Postup pro přípravu matcha čaje je odlišný:

  1. Do šálku přes jemné sítko prosejte matcha čaj. Zabrání se tím tvorbě hrudek.

  2. Prášek zalijte pouze malým množství vody o teplotě přibližně 70 °C.

  3. Nyní je třeba prášek ve vodě rozšlehat metličkou (nejlépe speciální bambusovou), aby se rovnoměrně rozptýlil. Nedoporučuje se šlehat krouživými pohyby, ale spíše sem a tam, případně do tvaru písmene V nebo M. To zajistí vznik bohaté pěny.

Reklama

  1. Na závěr se čaj doplní horkou vodou, případně našlehaným mlékem.
zdroj: Depositphotos

Čaj matcha ve verzi za studena

Na rozdíl od běžného zeleného čaje je možné připravit čaj matcha i za studena. Tento způsob je oblíbený především v teplejší části roku, kdy se dá nápoj podávat ledově vychlazený nebo doplněný o kostky ledu. Také za studena si uchovává obsah kofeinu a mikroživin.

  1. Do šejkru nalijte 100 ml studené vody a přisypte 2 g matcha prášku (jedná se zhruba o ½ čajové lžičky).

  2. Směs v šejkru důkladně protřepejte, aby se prášek dobře rozptýlil.

  1. Nalijte do sklenice a přidejte dalších 200 ml studené vody. Vody můžete dolít i méně a část jí nahradit ledovou drtí nebo kostkami.
zdroj: Depositphotos

Matcha latté

Budete potřebovat ¾ lžičky horkého mléka, 1 lžíci horké vody, 2 lžičky medu a 1 a ½ lžičky matcha prášku.

Matcha prášek prosejte do šálku. Přidejte horkou vodu a šlehejte tak dlouho, dokud nezůstanou žádné hrudky. Oslaďte medem. Na závěr přilijte horké mléko a ručním napěňovačem vytvořte bohatou pěnu.

zdroj: Depositphotos

Ledová citrusová limonáda s matcha práškem

Připravte si 1 šálek ledu, ½ šálku vody, ½ šálku citrusové limonády (například citronová nebo limetková), 1 lžíci matcha prášku a med (volitelně).

Nejprve v šejkru smíchejte matcha prášek s vodou. Do malého džbánku nalijte limonádu, přidejte led a matcha prášek rozmíchaný ve vodě. Na závěr můžete dosladit medem podle chuti. Před servírováním dle libosti ozdobte například plátky limetky.

zdroj: Depositphotos

Matcha smoothie plné antioxidantů

Nachystejte si 1 hrnek ovesného mléka, 1 šálek baby špenátu, 1,5 zmrazeného banánu předem nakrájeného na plátky, 1 lžíci matcha prášku a 1 lžíci datlového nebo jiného sirupu.

Do vysokorychlostního mixéru nalijte ovesné mléko. Přidejte sirup, matcha prášek, baby špenát a mražený banán. Vše rozmixujte do hladka. Nakonec přelijte do sklenice a ihned podávejte.

zdroj: Depositphotos

Proteinový koktejl s matcha práškem

Na přípravu potřebujete 2 šálky mandlového rostlinného mléka, 1 lžíci datlového sirupu, 1 lžíci matcha prášku a 1 odměrku neochuceného proteinového prášku.

Do vysokorychlostního mixéru nalijte rostlinné mléko. Přidejte k němu datlový sirup, matcha a proteinový prášek. Rozmixujte, dokud nezíská koktejl hladkou texturu. Přelijte do sklenic a můžete popíjet.

zdroj: Depositphotos

Zdroje: matcha.com, health.com, japanesegreenteain.com, birdandblendtea.us, smoothiesandshakes.com, ohhowcivilized.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 15.12.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama