Oživte vánoční talíř zelenou: Jak na netradiční matcha cukroví

Mezi ostatním cukrovím zaručeně přitáhne pohled, a to svou zelenou barvu. Rozhodně však není zkažené, spíše naopak. Matcha cukroví ukrývá pořádnou dávku antioxidantů a dalších cenných látek.

Reklama

Matcha čaj ve zkratce

Matcha má podobu jemně rozemletého prášku zelené barvy. Vyrábí se ze zeleného čaje, konkrétně pouze z nejmladších a křehkých lístků. Rostliny jsou pěstovány ve stínu, což jim zaručuje vysokou koncentraci zdraví prospěšných látek. V Japonsku má popíjení matcha čaje prastarou tradici.

Zdravotní benefity matcha čaje

Matcha čaj je vysoce ceněný pro svou vytříbenou chuť, stejně jako pozitivní vliv na zdraví. Kromě obsahu kofeinu jsou v něm hojně zastoupeny i antioxidanty, zejména katechiny. Ty ovlivňují mimo jiné metabolismus, a proto mohou podpořit hubnutí.

Dále v něm najdeme například aminokyselinu L-theanin se zajímavými účinky na kognitivní schopnosti člověka, chlorofyl, vlákninu, vitamíny a minerální látky.

Matcha ve vánočním cukroví

Matcha čaj se dá použít přímo do těsta, ale také do krému a polevy. Cukroví propůjčí atraktivní zelený odstín a zároveň i exotickou, avšak velice příjemnou příchuť zeleného čaje.

Matcha stromečky s čokoládovou polevou

Na těsto potřebujete 190 g hladké mouky, 170 g másla, 100 g krystalového cukru, 75 g mandlové mouky, 1 velké vejce, 2 lžíce matcha čaje, 1 lžičku vanilkového extraktu a špetku soli. Dále si připravte čokoládovou polevu a malé bílé perličky na ozdobení.

Reklama

V míse smíchejte hladkou mouku, mandlovou mouku, matcha čaj a sůl. Ve druhé míse vyšlehejte máslo s cukrem. Přidejte vejce, vanilkový extrakt a znovu prošlehejte. Poté obsah obou mís spojte a vypracujte těsto. Na několik hodin dejte do lednice vychladit.

Těsto rozválejte. Můžete je znovu vložit na chvíli do chladna, aby se během vykrajování nelepilo. Vykrajujte stromečky a dávejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C, dokud nezačne spodní strana lehce hnědnout.

Nakonec polijte horní část stromečků čokoládovou polevou a ozdobte cukrářskými perličkami.

zdroj: Depositphotos

Matcha kolečka s bílou čokoládou

Nachystejte si 2 hrnky hladké mouky, 130 g moučkového cukru, ¾ hrnku másla, ¼ hrnku bílé čokolády (pecičky nebo nasekané kousky), 2 a ½ lžičky matcha čaje, 2 velké žloutky a špetku soli.

Všechny suroviny by měly mít před přípravou pokojovou teplotu. Nejprve do velké mísy prosejte mouku a matcha čaj, promíchejte. V druhé míse vyšlehejte máslo se špetkou soli do pěny. Přidejte k němu cukr a prošlehejte. Dále do směsi dejte žloutky, a nakonec i mouky smíchanou s matcha čajem. Na samotný závěr do těsta již jen ručně zapracujte bílou čokoládu.

Těsto rozdělte na dvě poloviny a z každé vytvarujte váleček o průměru zhruba 4 cm. Zabalte do potravinové fólie a vložte utuhnout do lednice. Poté krájejte ostrým nožem na kolečka silná asi 7 mm a klaďte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 175 °C přibližně 15 minut, dokud nezačnou zlátnout.

Matcha krém do cukroví

Nachystejte si 250 g másla, 397 g slazeného kondenzovaného mléka (Salko) a ½ až 2 lžíce matcha čaje (dle potřeby).

Máslo změklé na pokojovou teplotu důkladně šlehejte alespoň 10 až 15 minut do bílé pěny. Poté po troškách zašlehávejte Salko. Na úplný závěr do krému přidejte i matcha čaj. Čím více ho přidáte, tím bude zelená barva krému intenzivnější.

zdroj: Depositphotos

Matcha poleva na cukroví

Potřebujete ½ šálku bílé čokoládové polevy (pecek), ¼ šálku smetany, 2 lžíce moučkového cukru a 2 lžíce matcha čaje.

Do hrnce nalijte smetanu, přidejte čokoládovou polevu a ve vodní lázni ohřívejte, dokud se poleva ve smetaně zcela nerozpustí. Stáhněte z ohně, přidejte moučkový cukr a matcha čaj. Metličkou důkladně rozmíchejte.

zdroj: Depositphotos

Zdroje: dominiontea.com, webmd.com, saltysidedish.com, aimadeitforyou.com, justonecookbook.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 5.12.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama