Matcha: Zelené zdraví ve sklenici, ale i v buchtě či zmrzlině

Ze zeleného čaje matcha můžete vytvořit lahodný teplý či studený nápoj. Jemný zelený prášek se ale skvěle uplatí i v celé řadě receptů. Navíc má spoustu zdravotních benefitů, ženy ochrání před osteoporózou a u mužů zlepší plodnost.

Reklama

6 nejzajímavějších zdravotních přínosů matcha čaje

Matcha čaj obsahuje vysoký podíl kofeinu, dále jsou v něm hojně zastoupeny antioxidanty, aminokyselina L-theanin, chlorofyl, vláknina, třísloviny a další cenné látky.

Podporuje mozkové funkce

Podíl kofeinu zvyšuje bdělost, duševní výkonnost a schopnost koncentrace. Pravidelné popíjení matcha čaje rovněž snižuje riziko neurodegenerativních onemocnění (zejména Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby).

Přispívá ke snížení stresu

Aminokyselina L-theanin navozuje relaxaci a psychické uvolnění. Proto může vést pravidelné popíjení matcha čaje i k celkovému zmírnění stresu a větší vyrovnanosti. Podle některých studií umí dokonce snížit příznaky deprese, stejně jako snížit riziko jejího vzniku.

Posiluje kardiovaskulární zdraví

Matcha čaj podporuje zdraví srdce, potažmo celého kardiovaskulárního systému. Je to dáno i tím, že přispívá k udržení normálního krevního tlaku a také hladiny LDL cholesterolu v krvi. Právě LDL cholesterol zvyšuje riziko infarktu, mrtvice a dalších zdravotních komplikací.

Je pomocníkem při hubnutí

Kofein a další obsažené látky podporují činnost metabolismu, a proto zlepšují spalování tuků. Matcha prášek tak může představovat zajímavého pomocníka při hubnutí, zejména v kombinaci se zařazením pravidelné pohybové aktivity.

Reklama

Posiluje kosti

Výzkumy naznačují, že je pravidelná konzumace matcha čaje určitou prevencí proti snižování kostní hmoty. To znamená, že zejména u žen společně s dalšími preventivními opatřeními minimalizuje vznik a rozvoj osteoporózy.

Zlepšuje mužskou plodnost

Podle dalších výzkumů má matcha čaj pozitivní vliv na celkový počet spermií, stejně jako jejich koncentraci. Tím pádem je zelený prášek prospěšný také jako podpora mužské plodnosti.

Sladký matcha chlebíček

Připravte si 200 g hladké mouky, 160 g změklého másla, 160 g cukru, 4 velká vejce, ¼ šálku mléka, 3 lžíce matcha prášku, 1 lžičku prášku do pečiva, ¼ lžičky soli.

Změklé máslo dejte do mísy a vyšlehejte do pěny. Přidejte cukr a znovu prošlehejte. Postupně do směsi zašlehejte i vejce. Do druhé mísy prosejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Promíchejte a po částech přidávejte k první směsi, ručně důkladně smíchejte.

Do střední misky nasypte matcha prášek a postupně přidávejte teplé mléko, než vznikne homogenní pasta. Poté do směsi zapracujte zhruba ⅓ těsta. Nakonec žluté a zelené těsto pouze jemně promíchejte dohromady, aby vznikl mramorovaný vzor.

Těsto nalijte do formy na chlebíček vyložené pečicím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte 50 až 60 minut.

zdroj: Depositphotos

Matcha zmrzlina (ze zmrzlinovače)

Potřebujete 2 a ¼ šálku plnotučného mléka, ¾ šálku smetany 40 %, ¾ šálku cukru, 5 lžic matcha prášku a špetku soli.

Do hrnce se silným dnem nalijte mléko a smetanu, dále přidejte cukr a špetku soli. Prošlehejte a na mírném plamenu zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Jakmile se objeví první bublinky, ihned sundejte z ohně, nenechávejte vařit.

Do misky prosejte matcha prášek a přidejte asi 4 lžíce ohřáté mléčné směsi. Důkladně rozmíchejte, směs by měla mít konzistenci husté pasty. Postupně po troškách přidávejte další mléčnou směs, vždy pečlivě rozmíchejte, aby se zabránilo vzniku hrudek. Pro jistotu vše na závěr přeceďte přes síto, a nakonec vložte na několik hodin zchladit do lednice.

Po vychlazení přelijte směs do zmrzlinovače. Při další přípravě se řiďte pokyny výrobce konkrétního spotřebiče.

zdroj: Depositphotos

Zdroje:, bbcgoodfood.com, health.com, justonecookbook.com, justonecookbook.com, justonecookbook.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 24.1.2024

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama