Dušené hovězí na kořenové zelenině
Dušené hovězí na kořenové zelenině je klasika české kuchyně, která spojuje šťavnaté hovězí maso s bohatou chutí zeleniny, jako je mrkev, celer a petržel. Tento pokrm je ideální na podzimní či zimní dny, kdy vás zahřeje a potěší svou domácí a poctivou chutí. Podává se nejčastěji s těstovinami, knedlíkem nebo brambory.
Reklama
    
  Postup přípravy
1.
                    Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kostky. Zeleninu (mrkev, petržel a celer) očistíme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli nasekáme nadrobno, česnek prolisujeme.
                2.
                    V hrnci rozehřejeme olej nebo sádlo. Maso osolíme, opepříme a zprudka opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo. Vyjmeme z hrnce a dáme stranou.
                3.
                    Do výpeku přidáme cibuli a restujeme dozlatova. Přidáme kořenovou zeleninu a česnek a společně restujeme, dokud nezačne zelenina vonět a zlátnout.
                4.
                    Vmícháme rajčatový protlak a krátce orestujeme. Pokud používáme červené víno, přilijeme ho nyní a necháme chvíli provařit, aby se odpařil alkohol.
                5.
                    Do hrnce vrátíme maso, přidáme bobkový list, nové koření a pepř. Zalijeme vývarem tak, aby bylo maso ponořené. Přiklopíme poklicí a dusíme na mírném ohni asi 2–2,5 hodiny, dokud maso nezměkne. Občas zamícháme a podle potřeby podlijeme vývarem nebo vodou.
                6.
                    Když je maso měkké, zahustíme omáčku hladkou moukou rozmíchanou v trošce studené vody. Necháme provařit asi 10 minut. Omáčku podle chuti osolíme a opepříme.
                7.
                    Hotové dušené hovězí podáváme s těstovinami či jinou přílohou dle vlastních preferencí.  Dobrou chuť! :-)
                Reklama
    
  Reklama
    
  Reklama
    
  Podobné recepty
Komentáře
Žádné komentáře.
Nový komentář
Reklama
    
  Nutriční hodnoty
| Množství | 1 × porce | 
| Energetická hodnota | 524.11 kcal | 
| Protein | 47.41 g | 
| Sacharidy z toho cukr | 19.42 g 7.65 g | 
| Tuk z toho nas. mastné kyseliny | 23.88 g 11.57 g | 
Reklama
    
  Reklama
    
  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Od:
                Od:  
 
 
 
 
 
 
 
 
 

