Mechový dort

Mechový dort je zdravá alternativa klasického dortu. Je výrazný svou sytě zelenou barvou a zajímavou chutí. Hlavní ingrediencí tohoto netradičního dortu je špenát.

Napadlo by vás někdy dát do dortu špenát? Jedna chytrá hlava vymyslela zcela nový způsob sladkého pečení a to je přidat do dortového těsta právě špenát. Spojení zeleniny a sladkého těsta není nijak neobvyklé. Oblíbené jsou buchty s cuketou či mrkví, ale špenát dává pečení zcela nový rozměr.

Dort je velmi krásný na pohled a vypadá jako kopeček sytě zelené svěží trávy. Má skvělou chuť a vnitřní část naplňuje tvarohový krém s vanilkou. Hodí se jako zákusek ke kávě a jistě pobaví hosty. Přizdoben ovocem nebo květinami působí velmi svěže a jarně. Pobavit se výrobou špenátového dortu je to pravé při jarních dnech, kdy sluníčko vytahuje čerstvě zelenou trávu ze země. Ozdobíte jim i Velikonoční stůl.

Reklama

Ingredience

Krém

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Vajíčka vytáhněte z ledničky, aby měly pokojovou teplotu a šel vám lépe udělat sníh. Špenát pokrájejte na menší kousky a rozmixujte po částech spolu s olejem na pastu.
2.
V misce vyšlehejte vajíčka s cukrem, tak aby vznikl sníh. Do toho přidejte žloutky, špenátovou pastu a následně mouku, kypřící prášek, citronovou kůru a šťávu.
3.
Vyložte formu pečícím papírem a to i po stranách. Vylijte do ní těsto a pečte na 180 stupňů asi 45 minut. Ponechejte vychladnout.
4.
Po vyjmutí dort rozkrojte na tři části. Horní část rozdrobte do misky a odložte. Z tvarohu, šlehačky, moučkového cukru a vanilkového vyšlehejte hladký krém, kterým namažte spodní část korpusu a poté ji přiklopte prostřední. Pak udělejte velkou vrstvu krému na horní část a tu zaoblete. Krémem potřete i okrajovou část.
5.
Nakonec rozdrobenou horní částí posypejte vrch dortu a také okraje, tak aby byl krásně trávově zelený. Nahoru můžete dát čerstvé ovoce nebo květiny z marcipánu.

Od: PelMel, 15.4.2022

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 30 min příprava
45 min vaření
1 hod 15 min celkem
Množství: 12 × porce
Autor: PelMel
Cena ingrediencí: 1 × porce = 10 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
401.77 kcal
Protein
7.28 g
Sacharidy
z toho cukr
46.27 g
26.96 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
21.28 g
6.49 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama