Klíčové slovo „Vánoce“

Zaplňte diář vánočním pečením. Prozradíme vám správný čas pečení oblíbených druhů cukroví

Vánoční pečení má svá pravidla. Některé druhy je třeba péct s předstihem, jiné vydrží jen pár dní. Harmonogram vánočních příprav je třeba dodržet i u výroby krémů. Prozradíme vám, jak naplánovat vánoční pečení.

Linecké těsto: Vánoční dárek pro vaše chuťové pohárky

Má krásnou nažloutlou barvu, chutná po másle a jemně voní vanilkou. Kolečka, hvězdičky či kytičky s charakteristickou dírou uprostřed a slepovaná rybízovou marmeládou patří k tomu nejoblíbenějšímu vánočnímu cukroví. Jak je připravit? A jaké další sladké dobroty můžeme z lineckého těsta vykouzlit?

25.11.2022

Upečte si jedlé kaštany v mikrovlnce. Poradíme vám, jak na to

Jedlé kaštany jsou oblíbenou pochoutkou zejména v období zimy. Podle postupně se objevujících pouličních stánků s na grilu praskajících kaštanů můžeme poznat, že se pomalu blíží svátky vánoční. Teplou zimní pochoutku si můžeme připravit i v pohodlí domova, například v mikrovlnné troubě.

Datle a fíky, vánoční políbení pro vaše zdraví

Datle a fíky máme většinou spojeny s vánočními svátky a bohatě prostřenou tabulí plnou cukroví a ovoce. Datle i fíky jsou však dostupné po celý rok, minimálně v sušené podobě. Mají blahodárný vliv na zdraví i dobrou náladu, dopřejte si je častěji.

Kde se v Čechách vzala tradice vánočního kapra?

V období vánočních svátků často slýcháme volání (často oprávněné) po zvolnění, opuštění čistě komerční podoby Vánoc a návratu ke starým tradicím. I mnozí z těch, kdo po nich volají, by se ale asi mnohdy divili, že celá řada „starých“ vánočních tradic vlastně až tak letitá není. Typickým příkladem zvyku, který vznikl teprve nedávno, ale uchytil se v našich domácnostech tak pevně, že jej vnímáme jako jeden ze stěžejních bodů vánočních oslav, je klasická podoba štědrovečerní večeře – obalovaný, smažený kapr.