Dárek k Valentýnu v podobě romantické večeře potěší muže nejvíce!

Přemýšlíte, jak oslavit Valentýn a jaký dárek připravit pro svého partnera? Plánujete oslavit svátek zamilovaných romanticky ve dvou a chcete ho něčím překvapit a zároveň mu „vyrazit dech“? Nezapomínejte, že láska prochází žaludkem, připravte mu dárek k Valentýnu v podobě romantické večeře při svíčkách a sestavte si valentýnské menu s naší pomocí.

V tomto článku najdete tipy a recepty na vegetariánské i masové speciality. Vyberte si menu, které vám a vašemu partnerovi zachutná nejvíce.

Valentýnské menu pro každého

Valentýnské menu s masovými pokrmy můžete vytvořit velmi rozmanité a plné různých druhů chutí i vůní. Na přípravu a čas jsou některé recepty náročnější, ale výsledek určitě stojí za to. Ať už máte raději hovězí či kuřecí maso, máme pro vás tipy, které prostě musíte ochutnat, a delší příprava pro takovou událost, jako je romantická večeře při svíčkách, se určitě vyplatí.

Pokud sdílíte domácnost s vegetariánem a přemýšlíte, jak připravit vegetariánské valentýnské menu, aby bylo chutné, vzhledově naprosto dokonalé a přitom obsahovalo veškeré potřebné látky prospěšné lidskému organismu, sestavte si s naší pomocí valentýnské menu pro vegetariány a zjistěte, jak je to jednoduché.

Předkrm z plněných rajčat

Jako tip na předkrm doporučujeme různé druhy plněných rajčat. Předkrm je lehký, chutný a i když na první pohled vypadá minimalisticky, chuťově každého překvapí. Uvnitř je totiž schované tajemství šéfkuchaře.

Máte rádi sýry a sýrové saláty? Pak vyzkoušejte recept, na rajčata plněná sýrovým salátem.

Pro skutečně speciální situace a oslavy doporučujeme vyzkoušet, rajčata plněná quinoou. Quinoa je oblíbena kvůli své vysoké nutriční hodnotě a obsahuje vysoké % bílkovin. Česky se tato rostlinka nazývá merlík chilský a krom jiného se z něj vyrábí mouka, která neobsahuje lepek.

Příprava plněných rajčat vám zabere maximálně 30 – 40 min. a výsledek rozhodně nikoho nezklame.

Masové předkrmy - sushi a pečené chuťovky

Na přípravu delší, ale skvěle se hodící pro speciální příležitosti jsou recepty na shushi. Jestliže váš partner touží ochutnat japonskou kuchyni pak sushi, podávané jako předkrm, bude dokonalý dárek, který ho už na začátku večeře velmi potěší. Recept je delší na přípravu, a tak nemusí být pro každého vhodný.

Pokud hledáte recept, který je snadný na přípravu a nezabere čas, vyzkoušejte pečené olivové chuťovky. Ačkoliv nejsou tak exotické, chutnají skvěle a připravené jsou za chvilku.

Polévka, která překvapí na první pohled

Vybrali jsme pro vás 3 různé bezmasé polévky a krémy, které překvapí skutečně na první pohled a o chuti ani nemluvíme. Slavnostní příležitost si zaslouží i speciální polévku.

Toužíte po exotických chutích? Pak ochutnejte thajskou zeleninovou polévku s uzeným tofu. Fanoušky seriálu červený trpaslík překvapíte polévkou gazpacho, podávanou za studena. Barevně netradiční a zároveň velmi chutný krém z červeného zelí dodá valentýnskému menu šmrnc a vy budete sbírat body za originalitu.

Masové vývary a speciality

Zbyly vám hovězí kosti nebo krůtí krk? Připravte chutný vývar z krůtího krku a hovězích kostí, který zahřeje a dodá sílu po celém dni.

Poněkud netradičním receptem se může zdát polévka s masovými kuličkami z vepřového a krevet, ale její chuť vás překvapí svou rozmanitostí a i na talíři vypadá skvěle.

Polévky podávejte, jak se říká, jen „tak na chuť“, nezapomínejte, že bude následovat ještě hlavní pokrm a desert.

Hlavní chod aneb specialita večera

A nyní přichází to nejdůležitější a to je hlavní chod. Ten by měl být něčím speciální. Začněme italskou kuchyní, která je jednou z nejvyhlášenějších na světě.

Těstoviny s italskou rajčatovou omáčkou, vodkou, smetanou a parmazánem provoní vaší kuchyň bazalkou, česnekem a parmazánem a dodají valentýnské večeři italskou atmosféru. Doplňte těstoviny sklenkou kvalitního vína, zapalte svíčky a nechte se obdivovat za tak báječné jídlo.

S přípravou rajčatové omáčky doporučujeme začít už den předem. Nikoliv kvůli náročnosti, ale kvůli propojení chutí v omáčce. Druhý den, poznáte sami, je chuť omáčky mnohem intenzivnější.

Pokud vám parmazán jednoduše nevoní, anebo je předešlý recept pro vás časově náročnější a hledáte něco chutného a rychlého na přípravu pak vás rozhodně nezklamou plněné tortilly fazolemi, rýží a dalšími výbornými ingrediencemi.

U zahraniční inspirace ještě zůstaneme. Z francouzské kuchyně jsme pro vás vybrali zeleninovou pochoutku a tradiční francouzský pokrm s názvem Ratatouille. S tímto jídlem provoníte vaši kuchyň oreganem a zeleninou a francouzskými tlumenými šansony v pozadí, dodáte večeru nezapomenutelnou a romantickou atmosféru. Podávat ho můžete také jako předkrm.

Masové hlavní menu z různých typů masa

Začneme kuřecím masem a opravdu netradičním italským receptem na marinované kuře pečené na pomeranči a citronu. Příprava není složitá, jen je potřeba kuře nechat v marinádě naložené před tím, než ho dáte do trouby. Jako přílohu doporučujeme vařené či opečené brambory.

Ty se hodí i k dalšímu receptu, který je tentokrát z hovězího masa a to z té nejlepší části. Hovězí roštěná s výrazným zeleninovým sosem je další inspirací z Itálie. Pozor si dejte na délku pečení, ať roštěnou nevysušíte. Výsledek skutečně stojí za to.

A tip pro ty z vás, kteří preferují „lehčí večeři“ a rybí maso, vyzkoušejte lososa na česneku s fazolkami, který na talíři vypadá báječně a rozhodně u valentýnské večeře potěší směsí zajímavých chutí.

Dezert, jako sladké překvapení na konec

A nakonec nesmí chybět ani sladké překvapení. Dezert, který bude na první pohled vypadat neskutečně dobře a po celé výborné valentýnské večeři bude působit jako třešnička na dortu.

Cheesecake z řeckého jogurtu provoní vaší kuchyň medem, vanilkou a citrónem a navíc je oproti klasickému cheescaku méně kalorický. Nutné je použít originální řecký jogurt, nikoliv jeho napodobeniny.

New York cheesecake je klasická varianta se smetanovou jemnou chutí. Na ozdobu můžete použít jahody a šťávu z nich, nebo jiné ovoce.

Další variantou je Hokaido cheescake dort, v kterém na místo sýru, použijete dýni Hokaido a tvaroh.

Dvoubarevné pudinkové řezy jsou tu pro ty, co mají rádi svěží dezerty s originálním vzhledem a svěží chutí.

Na ekuchařce najdete také další recepty a inspiraci. Držíme palce, ať se vám valentýnská večeře povede a přejeme dobrou chuť a krásného Valentýna!

Od: Marie, 5.2.2020