Využití cuket v kuchyni a jejich blahodárné účinky

Rostou vám na zahrádce cukety jak z vody? Pak se radujte. Cukety se dají v kuchyni zpracovat na velkou spoustu způsobů a díky jejich jemné chuti (chuťové neutralitě), jsou vhodné pro přidání do různých jídel. Při pečení bábovky ji dodají vláčnost a nadýchanost, servírovat je můžete i jako přílohu, nebo podávat s masem, fantazii se meze nekladou.

Reklama

Cukety také obsahují vysoké množství minerálů a vitamínů a proto jsou vyhledávané při detoxikacích organismu či zeštíhlovacích dietách.

Zjistěte, jak je možné cukety zpracovat v kuchyni a jaké jsou jejich blahodárné účinky na lidský organismus.

Detoxikujte svůj organismus a vyzkoušejte blahodárné účinky cukety

Dopřejte svému organismu detoxikaci s pomocí cukety a vyzkoušejte její blahodárné účinky na vlastní kůži. Cuketa obsahuje vyšší množství draslíku, který napomáhá našemu tělu vylučovat škodlivé látky z těla a proto je ideální při detoxikaci organismu.

Plod cukety obsahuje přibližně 91 % vody a cca 4% sacharidů (cukru), díky tomu je cuketa oblíbená při zeštíhlovacích dietách a často v receptech obsažena jako hlavní ingredience.

Plod cukety dále obsahuje:

  • karoteny
  • vitamíny A, B, C
  • vlákninu
  • minerály - hořčík, vápník, železo, draslík, fosfor (zdroj: wikipedia.org)

Reklama

Kdy sklízet plody cukety?

Cukety se sklízejí nezralé. Zralá cuketa může dorůst téměř do 1m, ovšem sklizeň se provádí ještě před dozráním plodu při velikosti asi tak 15 až 25 cm. U cuket platí pravidlo, že plodí průběžně. Jednoduše řečeno, čím častěji budete mladé cukety sklízet, tím více bude rostlina nucena plodit nové.

Využití cuket v kuchyni a způsoby zpracování

Cuketa se do našich jídelníčků dostala v 80 letech, kdy začala být oblíbená především díky snadnému pěstování a rozmnožování. Její využití v kuchyni je opravdu bohaté a např. oproti okurkám se zpracovává a upravuje především tepelně.

Abychom zachovali co nejvíce živin, je nejlepší ji pouze mírně podusit a podávat okořeněnou. Česká kuchyně je úžasná v její rozmanitosti a kreativitě kuchařek a kuchařů a díky tomu kdo dušenou cuketu zrovna nemusí, může ji připravit hned na několik dalších způsobů.

1) Smažení cukety

Smažená cuketa je takový „řízek pro vegetariány“. Klasicky cuketu obalíte do trojobalu a smažíte na oleji z každé strany. Velmi důležité je cuketu osolit a sůl můžete přidat i do vajíčka.

Dalším skvělým způsobem jak cuketu využít v kuchyni je vyrobit z ní cuketové nudle, jako příloha k jídlu je vhodná hlavně pro ty co drží dietu a chtějí shodit nějaké to kilo. Jednoduchý, rychlý a chutný recept.

2) Zapékání cukety

Zkoušeli jste cuketu zapéct? Jestli vaše děti mají rádi muffiny, pak vyzkoušejte. Cuketové muffiny, ačkoliv s těmi čokoládovými nemají nic společného, za zkoušku nic nedáte a třeba budete příjemně překvapeni, jak dětem zachutnají.

Máte raději maso? Cukety jsou výborné i v kombinaci s ním. Proto v případě, že ne všichni ve vaší domácnosti vítají na jídelníčku zeleninu, zkuste cuketu zapéct s mletým masem a uvidíte, že to ocení i ti, co ji dříve odmítali.

3) Ingredience do salátů, koláčů, buchet

Chuť cukety není nikterak výrazná a proto je vhodná i jako ingredience do buchet či koláčů a dodává jim vláčnou a nadýchanou chuť.

Přidat ji můžete také do různých salátů nebo veganských a vegetariánských jídel. Ochutnejte třeba tofu s cuketou a salátem.

Skvělé jsou i cuketové placky na různé způsoby. Mají je rády děti a jsou taktéž vhodné pro vegetariány. V případě, že vám v jídle nepřekáží česnek, cuketové placky česnekem okořeňte a dodejte jim výraznější chuť - skoro jako bramboráku. Když do nich přidáte i bramboru, budou od bramboráku téměř k nerozeznání. Vyzkoušejte náš recept na bramborovo-cuketové placky s česnekem nebo quinnovo-cuketové placičky.

V letním období je cuketa často přidávaná i do grilovaných špízů nebo zeleniny osmažené na ohni a podávané jako příloha. Přejeme dobrou chuť!

Reklama

Autor: Marie Füsselová, 23.8.2019

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama