Ze sklepa na talíř: Proměňte uskladněnou cuketu v lahodné jídlo

Zbyla vám ještě nějaká cuketa? Nenechávejte ji ležet ve sklepě. Dokud je ještě v kondici, můžete ji zpracovat v kuchyni. Přečtěte si několik tipů na oblíbené a chutné cuketové recepty, které zvládne každý.

Reklama

Blesková směs z čerstvé kukuřice a cukety

Budete potřebovat 3 menší cukety, 3 kukuřičné klasy, ½ bílé cibule, ¼ šálku másla, mořskou sůl a pepř dle chuti.

Ve velké pánvi rozehřejte máslo. Přidejte nadrobno pokrájenou cibuli a zhruba 5 minut smažte, dokud nezesklovatí. Do pánve přidejte vyloupaná zrna kukuřice a na kostky nakrájenou cuketu. Dalších přibližně 8 minut restujte do změknutí. Na závěr osolte mořskou solí a opepřete.

Směs je vynikající například jako příloha k pečenému či grilovanému masu.

Snadné cuketové placičky

Připravte si 2 šálky strouhané cukety, 2 rozšlehané vejce, ½ šálku hladké mouky, ½ šálku strouhaného parmazánu, ½ šálku strouhané mozzarelly, ¼ šálku nakrájené cibule, 2 lžíce oleje a sůl dle chuti.

Ve větší míse smíchejte cuketu, vejce, mouku, oba druhy sýrů, cibuli a sůl. Směs nabírejte lžící a smažte na rozpálené pánvi s olejem přibližně 2 minut z každé strany, dokud nezískají placičky zlatavý odstín.

Reklama

Cuketové placky se hodí jako příloha, ale chutnají skvěle i samotné, případně servírované s domácím dipem ze zakysané smetany a česneku.

zdroj: Depositphotos

Krémová cuketová polévka s vlašskými ořechy

Na přípravu potřebujete 4 šálky hotového kuřecího vývaru, 4 střední cukety, ½ šálku vlašských ořechů, 1 střední cibuli, 2 stroužky česneku, 3 lžíce čerstvé citronové šťávy, 3 lžíce extra panenského olivového oleje, 2 lžíce čerstvého kopru (nebo 1 lžíci sušeného), 1 lžičku soli a ¼ lžičky pepře.

Na plech vyložený pečicím papírem vsypte vlašské ořechy a zhruba 5 až 10 minut pečte do rozvonění v troubě vyhřáté na 170 °C. Ve velkém hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje, přidejte pokrájenou cibuli a česnek. Restujte zhruba 5 minut (cibulka by ještě neměla začít hnědnout). Do hrnce přidejte kuřecí vývar, na plátky pokrájenou cuketu, sůl a pepř. Při mírném varu vařte asi 10 až 12 minut, dokud cuketa nezměkne.

Do polévky přidejte kopr a vlašské ořechy. Tyčovým mixérem opatrně, avšak důkladně rozmixujte dohladka. Nakonec polévku dochuťte citronovou šťávou a zbývající lžící oleje. Při servírování můžete ozdobit snítkou kopru a podávat s opečenými krutony.

zdroj: Depositphotos

Zapečené plněné cukety

Připravte si 3 středně velké cukety, 800 až 900 g hotové boloňské omáčky (ve sklenici), 400 g klobásy, 1 šálek strouhanky, ½ šálku strouhaného parmazánu, ½ šálku strouhané mozzarelly, 1 stroužek česneku a olej.

Z cuket odřízněte stonky a podélně je rozkrojte. Vydlabejte semínka a dužinu. Dužinu zbavenou semínek vložte do mísy, přidejte klobásu pokrájenou na drobné kostičky, parmazán a česnek. Vše promíchejte. Každou cuketu touto směsí naplňte a klaďte jednu vedle druhé do pekáče zlehka vymazaného olejem. Na závěr vše přelijte boloňskou omáčkou.

Pekáč překryjte alobalem a v troubě vyhřáté na 170 °C zapékejte přibližně 45 minut. Poté sejměte alobal, zapečené cukety posypte strouhanou mozzarellou a ještě 15 minut zapékejte, dokud se sýr nerozpustí.

Nevybrali jste si? Zkuste také další chutné recepty z cukety nasladko i naslano.

Zdroje: allrecipes.com, allrecipes.com, onceuponachef.com, allrecipes.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 24.10.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama