Okurková sezóna

Okurková sezóna je tady, ale pokud myslíte, že mluvím o vžitém označení pro letní období, kdy nemáte v práci do čeho píchnout a ve zprávách se dozvídáte senzační zprávy o lidožravých žralocích z Chorvatska, tak se mýlíte. Zahrádkáři začínají mít žně a okurek plné lednice, se kterými si brzy nebudou vědět rady. Takže pokud patříte mezi ně a plánujete ve velkém zavařovat, možná vás bude zajímat pár informací, případně typů, k čemu všemu jsou okurky užitečné.

Reklama

Výhody okurek

Okurky jsou bohaté na vitamíny a minerální látky, obsahují vitamín C, provitamín A (beta-karoten), ze skupiny B vitamínů téměř všechny kromě B12. Z minerálních látek je zajímavý vysoký obsah křemíku a síry, dále vyrovnaný poměr draslíku a sodíku, fosfor, zinek, měď, chrom, kobalt a mangan.

Zlepšují stav svalů, šlach, kloubů, chrupavek, ale i vlasů a nehtů. Působí silně detoxikačně, čistí kůži při akné a ekzému a celé tělo při dně a revmatismu. Díky močopudným a očistným účinkům snižuje otoky, vyplavuje písek z ledvin a napomáhá rozpouštění močových a ledvinových kaménků, je vhodná i při zánětech močových cest. Jelikož neobsahuje téměř žádné kalorie, pomáhá při redukčních dietách a celulitidě. Zevně okurková šťáva mírní svědění způsobené popálením od rostlin nebo štípnutím hmyzu a mírní otoky pod očima.

Okurky jako lék

Okurka není jen chutná svačinka, kromě veškerých vitamínů a minerálních látek, má i léčivé schopnosti.

  • Obsahuje enzym, který dokáže eliminovat parazity i bakterie v těle.
  • Dokáže pročistit ledviny, detoxikuje, odvodňuje a ulevuje lidem trpící dnou. Stačí, když si jednu okurku nakrájíte do litru vody, společně se šťávou z jednoho citrónu, necháte odležet minimálně dvě hodiny. Skvělá detoxikační limonáda, která má schopnost i omlazovat buňky.
  • Ve slupce se naopak vyskytuje antioxidační látka a protein, který slouží preventivně proti srdečním chorobám, takže neloupat, dobře omýt a zařadit do jídelníčku.
  • Světlé části pod slupkou také neokrajovat, i když mívá nahořklou chuť. Pod touto chutí se ukrývá látka, která je protizánětlivá.
  • Dále je okurka skvělý pomocník při kocovině, protože obsahuje dostatek tekutin a látky, které dokáží zmírnit bolesti hlavy a nevolnost.
  • A teď určitě potěším dámy, protože okurky obsahují ještě kyselinu tartronovou, která brání přeměně škrobů z potravy na tuky, takže dostatečná konzumace okurek podporuje hubnutí.

Kosmetické využití

  • Okurky obsahují velké množství vody, jsou ideální v letních dnech jako lék na spálenou pokožku od sluníčka.
  • Když přidržíte kolečko okurky na horním patře, dokáže vás zbavit zápachu z úst.
  • Obklad položen na víčkách očí nejen zmírní otok, ale i bolest.
  • Dají se využít i jako maska – čistící, hydratační, výživná. Obklady ze slupek od okurek dokáží pleť nejen osvěžit, ale i zklidnit a omladit.
  • Šťáva z okurek se dá využít jako posilující maska na vlasy. Stačí ji na deset minut nanést místo kondicionéru a poté smýt.

Pomocník v domácnosti

Napadlo by vás využít okurky při úklidu domácnosti? A přitom je to šikovný pomocník.

  • Okurkou docílíte lesku při čištění nerezové baterie, či konvice. Šťávu z okurky na baterii nechejte chvíli působit a poté otřete nejlépe měkkým hadříkem. Také ošetření nezanechá žádné skvrny.
  • Pokud vám vržou dveře a nemáte po ruce olej, ale v ledničce okurku, tak je po problému.
  • Pokud natřete okraje zrcadla plátkem okurky, nemělo by se vám zamlžit zrcadlo v koupelně.
  • Neoloupaná okurka by měla sloužit jako dobrá guma.

Nejlepší je ale stejně v kuchyni

Nesmíme zapomínat, že porcováním okurky (strouháním, loupáním apod.) můžeme zničit část prospěšných látek, proto mějte na paměti, že je nejlepší okurky konzumovat hned, aby byly tělu nejprospěšnější.

Okurky se skvěle hodí do salátů. Klasický strouhaný v octové zálivce, šopský, ale oblibu si taky získala řecká zálivka zvaná Tzatziky, která by bez okurky neměla ten správný šmrnc. Dají se využít i jako základ pro jednohubky. Nebo určitě nevynechejte i slavnou studenou polévku zvanou Gazpacho.

Reklama

Autor: Veronika Červenková, 8.8.2019

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama