Okurková sezóna

Okurková sezóna je tady, ale pokud myslíte, že mluvím o vžitém označení pro letní období, kdy nemáte v práci do čeho píchnout a ve zprávách se dozvídáte senzační zprávy o lidožravých žralocích z Chorvatska, tak se mýlíte. Zahrádkáři začínají mít žně a okurek plné lednice, se kterými si brzy nebudou vědět rady. Takže pokud patříte mezi ně a plánujete ve velkém zavařovat, možná vás bude zajímat pár informací, případně typů, k čemu všemu jsou okurky užitečné.

Výhody okurek

Okurky jsou bohaté na vitamíny a minerální látky, obsahují vitamín C, provitamín A (beta-karoten), ze skupiny B vitamínů téměř všechny kromě B12. Z minerálních látek je zajímavý vysoký obsah křemíku a síry, dále vyrovnaný poměr draslíku a sodíku, fosfor, zinek, měď, chrom, kobalt a mangan.

Zlepšují stav svalů, šlach, kloubů, chrupavek, ale i vlasů a nehtů. Působí silně detoxikačně, čistí kůži při akné a ekzému a celé tělo při dně a revmatismu. Díky močopudným a očistným účinkům snižuje otoky, vyplavuje písek z ledvin a napomáhá rozpouštění močových a ledvinových kaménků, je vhodná i při zánětech močových cest. Jelikož neobsahuje téměř žádné kalorie, pomáhá při redukčních dietách a celulitidě. Zevně okurková šťáva mírní svědění způsobené popálením od rostlin nebo štípnutím hmyzu a mírní otoky pod očima.

Okurky jako lék

Okurka není jen chutná svačinka, kromě veškerých vitamínů a minerálních látek, má i léčivé schopnosti.

Kosmetické využití

Pomocník v domácnosti

Napadlo by vás využít okurky při úklidu domácnosti? A přitom je to šikovný pomocník.

Nejlepší je ale stejně v kuchyni

Nesmíme zapomínat, že porcováním okurky (strouháním, loupáním apod.) můžeme zničit část prospěšných látek, proto mějte na paměti, že je nejlepší okurky konzumovat hned, aby byly tělu nejprospěšnější.

Okurky se skvěle hodí do salátů. Klasický strouhaný v octové zálivce, šopský, ale oblibu si taky získala řecká zálivka zvaná Tzatziky, která by bez okurky neměla ten správný šmrnc. Dají se využít i jako základ pro jednohubky. Nebo určitě nevynechejte i slavnou studenou polévku zvanou Gazpacho.

Od: Liška, 8.8.2019