Salátová okurka – výtečná zelenina pro zdraví, štíhlou linii a krásnou pleť

Osvěžující salát ke grilovanému masu s minimem kalorií? Okurkový salát nebo samotnou okurku je možné připravit na různé způsoby, úspěch předem zaručen! Kdo by totiž nemiloval salátovou okurku? A věřte, že po přečtení všech předností salátové okurky získá na oblibě i u těch, co ji příliš nemilovali. Má totiž minimum kalorií, obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, vyčistí tělo od toxinů a uklidní podrážděnou pleť. K tomu hydratuje tělo zevnitř i zvenčí, proto je ideální svačinou v horkých letních dnech!

Reklama

Vitamíny a minerály pro zdraví

Vyzkoušejte každý den sníst místo jedné tablety multivitaminu jednu hadovku. Co to s vaším tělem udělá? Budete se cítit objektivně mnohem lépe, salátová okurka totiž obsahuje řadu vitamínů. Kromě vitamínu C, kterého obsahuje až 8 mg na 100 g, také vitamíny řady A, B a E. Blahodárně na organismus však zapůsobí také minerály, kterých obsahuje opravdu hodně. Vzhledem k množství draslíku jsou okurky spásou pro nemocné trpící dnou nebo revmatismem. Křemík, vápník, hořčík, fosfor, síra nebo bór naopak doplní tolik potřebné minerály, to vše přírodní cestou.

Antioxidanty pro krásu

Okurka je také lékem pro kůži a vlasy. Obsažené vitamíny a minerály napomáhají regeneraci pokožky a bojují proti jejímu stárnutí. S volnými radikály si poradí vitamíny A i E, pleť tak bude nejen hydratovaná, ale také zklidněná. Okurku stačí nakrájet na plátky a přiložit na pleť. Stejně poslouží okurka po probdělé noci, kdy se objeví pod očima nevzhledné pytlíky. Stačí na pár minut přiložit obklad z okurek a otoky zmizí. Okurka je lékem také na spálenou kůži ze sluníčka, v tomto případě vylisujte šťávu, kterou potřete podrážděnou kůži. Krásné vlasy? I zde pomůže okurková šťáva, která posílí vlasy. Stačí po umytí polít vlasy okurkovou šťávou a nechat 10 minut působit, poté opláchnout pouze vodou.

Skvělá parťačka při hubnutí

Co ještě salátová okurka umí? Díky své nízkoenergetické hodnotě je skvělou parťačkou všem, co se snaží zhubnout, protože obsahuje přes 90 % vody a na 100 g má pouze 16 kcal. Kromě toho zklidňuje trávení a po snězení přináší pocit sytosti, takže se hodí při odtučňovacích dietách. Konzumuje se syrová, nakrájená na plátky nebo strouhaná, nejčastěji v okurkových salátech. Okurku však lze také tepelně upravovat nebo připravovat v troubě.

Reklama

Vyzkoušejte okurku netradičně

A jak si dáte okurku vy? Vyzkoušejte tentokrát kromě tradičního salátu se sladkokyselým nálevem také variantu s nasekaným koprem a zakysanou smetanou, případně doplňte o česnek a mátu na způsob řeckých tzatziki. Možností však je i studená okurková polévka s nivou a kozím sýrem, kterou vytvoříte z rozmixované okurky doplněné o studený kuřecí vývar. Po promixování ochuťte citronovou šťávou, přidejte sýry a bazalku, opět promixujte. Nakonec osolte a dejte chladit na 2 hodiny, podávejte s opečenou bagetkou.

Reklama

Autor: Eliška Kouřilová, 5.11.2020

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama