Příprava kynutého těsta chce trošku péče. Představíme vám osvědčené triky, díky kterým se těsto vždy podaří

Nadýchané koláče, vdolečky a záviny začínají u dokonalého kynutého těsto. Jak jej připravit, aby pečení bylo radostí a výsledek se rozplýval na rtech? Stačí dodržet několik rad a kynuté těsto bude jako od profesionálního cukráře.

Reklama

1. Příprava ingrediencí

Veškeré ingredience si připravte alespoň o hodinu dříve, než budete začínat s kváskem. Měly by mít pokojovou teplotu. Těsto lépe nakyne, pokud všechny ingredience mají stejnou teplotu už během přípravy.

2. Správný výběr ingrediencí

Nešetřete při výběru ingrediencí. Kupte kvalitní mouku, a hlavně kvalitní droždí. Pár drobných navíc se vyplatí. Nikdy nepoužívejte droždí, které je zabarvené, mazlavé, oschlé nebo dokonce po datu spotřeby. Z mouky je vhodná hladká mouka nebo polohrubá mouka. Část mouky můžete nahradit moukou špaldovou.

3. Droždí nemrazte

Abyste měli jistotu, že se vám kynuté těsto podaří, používejte pouze čerstvé droždí. Rozmrazené droždí nemusí mít stejnou kvalitu a zbytečně si pokazíte výborné jahodové knedlíky.

4. Kvásek rozšlehejte

Do kvásku dostaňte co nejvíce vzduchu. Můžete použít metličku na těsto a ručně vyšlehat kvásek jako například těsto na palačinky. Do kvásku přidejte kromě vlažného mléka a droždí také cukr a mouku. Kvásek přikryjte a nechejte vykynout 10 až 15 minut. Pokud kvásek nevykyne, nepokračujte v přípravě těsta.

5. Příprava mouky

Mouku před přípravou prosejte před cedník, dostane se do ní více vzduchu. Také ji můžete během kynutí kvásku nechat pomalu promíchávat v robotu.

Reklama

6. Sůl patří do mouky

Do slaných kynutých těst se přidává samozřejmě sůl, sůl patří i do sladkých těst (špetka). Sůl smíchejte s moukou, nesmí přijít přímo na kvasnice.

7. Provoňte těsto

Těsto můžete provonět citrónovou nebo pomerančovou kůrou. Vhodný je i muškátový oříšek, vanilka nebo rumové aroma.

8. Hnětení těsta

Pro hnětení těsta je nejlepší použít techniku. Kuchyňský robot nebo domácí pekárna jsou v tomto směru nepostradatelní pomocníci. Ke kvásku přidejte vejce a změklé máslo, postupně míchejte s moukou. V robotu by hnětení těsta nemělo být kratší než 15 minut, spojí se do kuličky. Na omak bude pružné a nebude lepit. Pokud těsto prohněteme ručně, bude odfukovat.

9. Kynutí těsta

Těsto můžete nechat vykynout v domácí pekárně nebo pod utěrkou a zabalené v peřinách. Doba kynutí by měla být minimálně 1 hodinu, poté těsto ještě jednou propracujte.

Kdo spěchá, může nechat těsto kynout v troubě při maximálně 50 °C. Je zde však riziko, hraničící s jistotou, že těsto bude oschlé.

10. Nechejte na plechu

Jakmile připravíte záviny, vdolky, koláče, nechte je ještě dokynout pod utěrkou na vále, než je vložíte do trouby. Kynout by měly asi 10 až 20 minut.

11. Nejdůležitější je pečení

Ať máte postup přípravy těsta sebelepší a poměr ingrediencí vymakaný do posledního detailu, nejdůležitější je těsto správně upéct. Doba pečení se liší od konkrétního druhu, ale obecný postup je stejný.

Těsto vkládejte do trouby rozehřáté na 200 °C, pečte prvních 15 minut. Poté teplotu snížíte a těsto dopékáte podle potřeby. Troubu neotevírejte, kontrolu můžete provést až těsně před dokončením. Obvykle je kynuté těsto upečeno asi za 45 minut.

12. Nekrájejte hned

Ano, teplý koláč je nejlepší, ale snažte se chvíli vyčkat. Horké těsto má po rozkrojení tendenci se srážet a nesvědčí ani žaludku.

Chyby při přípravě kynutého těsto

  • Používáte droždí více než 5 dní po nákupu.
  • Vléváte horké mléko. Mléko musí být jen mírně prohřáté (vlažné).
  • Těsto během kynutí oschne. Můžete před kynutím důkladně posypat moukou povrch a překrýt silnější utěrkou. Nedávejte kynout na slunce.
  • Těsto je málo pružné. Podcenili jste vypracování těsta a do těsta se nedostalo dostatečné množství vzduchových bublinek. Spěchejte pomalu.
  • Těsto má hrudky nebo lepí. Mouku a tekutinu smíchávejte postupně, střídejte mokré a suché ingredience.
  • Přes všechnu snahu těsto nenakynulo. Pokud jste vše dodrželi, zřejmě máte v receptu přílišné množství tuku, které brání vykynutí.
Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 4.10.2021

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama