Nafoukaná, nakyslá, a přesto ji milujeme. Jak na tradiční bublaninu

Bublanina je možná doménou letního období, kdy je způsobem, jak zpracovat přebytky ze zahrádky. Zachutná však po celý rok. Podrobně vás provedeme přípravou bublaniny od základů, ukážeme, jak obměnit těsto a prozradíme triky se kterými se bublanina vždy povede.

Reklama

Základní recept má mnoho podob

Bublanina se připravuje z třeného nebo piškotového těsta, může nebo nemusí mít na povrchu posypku nebo polevu. Vždy je s ovocem, to může být čerstvé, kompotované nebo mražené. Objevíte recepty s vážením surovin nebo hrníčkové bublaniny. Těsto může mít příchuť po kávě, tvarohu nebo kokosu.

Abychom mohli bublaninu prohlásit za skvělý, výtečný a dokonalý kulinářský počin, je zapotřebí, aby dezert byl nadýchaný. Ovoce a upečené těsto musí vytvářet správnou harmonii sladké a mírně nakyslé chuti.

Správná mouka a kynutí

Jak již bylo zmíněno, těsto na bublaninu musí být co nejvíce nadýchané. Proto je důležité používat polohrubou mouku. Nelitujte času navíc a mouku před pečením prosypte na sítku. Hladká mouka vytvoří sice jemnější strukturu těsta, ale dezert nebude tak nadýchaný.

Připravený koláč musí co nejdříve do trouby. Vždy jej vkládejte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte na teplotu 160 až 170 °C. Bublanina se peče asi 30 minut.

Piškotové těsto na bublaninu

Bublanina se nepeče z klasického tenkého piškotového těsta, které znáte z přípravy rolády. Postupuje se odlišně. Bílky se vyšlehají do sněhu a poté se postupně zašlehá polovina cukru. Hmota bude stále nadýchaná a teprve do ní se zašlehá druhá polovina cukru a následně žloutky poprášené polohrubou moukou. Jednodušší variantou je ušlehání žloutků s horkou vodou a cukrem do krému, s nimi se smíchá ušlehaný sníh z bílků. Teprve poté se lehce vmíchá mouka s práškem do pečiva.

Reklama

Třené těsto na bublaninu

Na třené těsto je třeba pohlídat, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu. Změklé máslo se dá do robotu a začne se šlehat. Do rozšlehaného másla se přidá vejce a žloutek, případně ostatní tekuté ingredience. Po důkladném rozšlehání se přidávají sypké ingredience a nechají se důkladně utřít.

Jak pracovat s ovocem

Jinak budete pracovat s ovocem čerstvým a jinak s ovocem zmrazeným nebo kompotovaným. Zmrazené ovoce použijte rovnou tak, jak je vytáhnete z mrazáku. Samozřejmě ne v případě, že držíte v rukou jednolitou kostku ovocné dřeně. Čerstvé ovoce obalte předem v moučkovém cukru, aby neklesalo na dno formy. Pokud máte výrazně sladké ovoce, obalte jej místo cukru v mouce. Velké ovoce je vždy zapotřebí nakrájet. Kompotované ovoce musíte před pečením zbavit pecek a nechat důkladně okapat.

Obměny těsta

S výslednou chutí se dá experimentovat. Můžete například část mouky nahradit kakaem nebo pudinkovým práškem s příchutí. Namísto mléka sáhněte po kefíru nebo vychladlém hrnku kávy. Do těsta se dá přidat citronová kůra, vanilková nebo mandlová esence, různé druhy likérů, kokos nebo strouhané ořechy. Krásnou chuť má bublanina, do které se přidá část mandlové mouky nebo trocha rozdrobených piškotů.

Bublanina může nebo nemusí být doplněna posypkou. Pokud jste zastánci posypaných koláčů, držte se osvědčeného poměru. Na 1 díl másla patří 1 díl cukru a 2 díly polohrubé mouky.

Ke které bublanině je vhodná posypka

Obecně lze říci, že ke každé bublanině a že je to spíš o chuťových preferencích, přesto jsou zde určitá doporučení. Pokud pracujete s kyselejším ovocem jako například rybíz nebo višně, drobenka kyselou chuť příjemně vyváží. Také se dá použít namísto obalování ovoce. V případě, že pracujete s ovocem, které by zaručeně padlo na dno koláče, připravte nejprve těsto na bublaninu a posypte posypkou. Teprve poté nasypejte ovoce. Posypka ovoce podrží a částečně se zapeče do těsta. Alternativou je sypat polovinu posypky pod ovoce a druhou polovinu na ovoce.

Recept na kefírovou bublaninu

Kefírová bublanina se připravuje ze 300 g polohrubé mouky smíchané s práškem do pečiva a 150 g moučkového cukru. Přidává se vanilkový cukr, 3 vejce a 200 ml kefíru. Voňavé aroma dodá velký panák vaječného likéru a o vláčnost se stará 100 g másla.

Nejprve se šlehá změklé máslo, přidají se oba cukry, vejce, kefír a vaječný likér. Nakonec se vmíchá mouka s práškem do pečiva. Vše se nalévá na vymazaný a moukou vysypaný plech. Těsto se poklade ovocem a peče se do zezlátnutí.

Tvarohová bublanina v dortové formě

Dortovou formu důkladně vymažeme a vysypeme moukou. Začneme šlehat 120 g másla, přidáme 3 vejce s hrnkem cukru a vanilkový cukr. Poté zašleháme vaničku tvarohu a 200 g zakysané smetany. V jiné míse smícháme hrnek polohrubé mouky se 2 vanilkovými pudinky a kypřícím práškem. Vlijeme do formy, poklademe ovocem a pečeme do zezlátnutí.

Zdroje: KingArthurBaking.com, SeriousEats.com, TasteOfHome.com, JoyOfBaking.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 14.3.2024

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama