Správným jídlem k nižšímu krevnímu tlaku a nízkému cholesterolu

Vysoký krevní tlak a vysoký cholesterol stojí za řadou závažných onemocnění kardiovaskulárního systému. Zároveň zvyšují riziko úmrtí. Společné mají i to, že nebolí a dlouhou dobu máme tendenci jejich závažnost zlehčovat. Zakročte proti vysokému tlaku a cholesterolu včas správnými potravinami.

Onemocnění způsobená vysokým krevním tlakem

Na sdělení lékaře, že trpíme vysokým krevním tlakem, řada z nás zareaguje poměrně vlažně. Vysoký krevní tlak totiž nezpůsobuje žádné další (okamžitě patrné) obtíže. Nemáme bolesti a často jej ani nezaznamenáme. Necháme si předepsat dva, tři léky a tím zájem o správné fungování kardiovaskulárního systému končí. A právě zde vzniká největší riziko.

Jestliže nezačnete s vysokým krevním tlakem bojovat včas, začnou se u vás projevovat závažnější obtíže.

Reklama
Reklama

Vysoký krevní tlak poškozuje cévy, což vede k onemocnění ledvin. Později se přidává zvýšené riziko mozkové mrtvice a srdečního infarktu. Obojí může mít až fatální následky. Ne nadarmo se vysokému krevnímu tlaku říká tichý zabiják.

Potraviny, které snižují krevní tlak

V potravinách si vybírejte ty, které mají nízký obsah sodíku a vysoký obsah draslíku, hořčíku a vápníku.

  • Česnek – nejvyšší účinek má v syrovém stavu, prolisovaný nebo pokrájený najemno.
  • Listové saláty – vybírejte ledový salát, rukolu, kapustu, římský salát, polníček či špenát.
  • Červená řepa – nejvyšší účinek má v syrovém stavu.
  • Banány – zdravé mlsání představuje banán, pomáhá díky vysokému obsahu draslíku.
  • Semínka a ořechy – prospívají organizmu vysokým obsahem draslíku a hořčíku.
  • Ovesné vločky – nahraďte tradiční snídani ovesnými vločkami. Mají minimum tuku a sodíku.
  • Bílý jogurt – volte nízkotučnou variantu. Má vysoký obsah vápníku, hořčíku a draslíku.
  • Kiwi – pomáhá vysokým obsahem vitamínu C. Bohatý je na vápník, hořčík a draslík.
  • Bílé fazole – luštěnina vhodná do polévek i salátů. Má vysoký obsah hořčíku a vápníku.

Onemocnění způsobená vysokým cholesterolem

Cholesterol je pro fungování organizmu nezbytný. Zvýšené hodnoty cholesterolu v krvi však znamenají, že se cholesterol začne ukládat do stěn cév. Vzniká ateroskleróza. Cévy ztrácí pružnost a dochází k jejich zúžení. Krevní sraženiny mohou následně ohrozit kterýkoliv vnitřní orgán a způsobit jeho nedostatečné zásobení kyslíkem. Vysoký cholesterol stojí za ischemickou chorobou srdeční, srdečním infarktem, mrtvicí a nemocemi oběhového systému.

Potraviny, které snižují cholesterol

  • Olivový olej – doporučuje se celkové snížení tuků a zároveň výměna pokrmových tuků za olivový olej, a to jak ve studené, tak v teplé kuchyni.
  • Tučné mořské ryby – losos, tuňák, makrela (ne uzená), sardinky. Obsahují omega-3 mastné kyseliny.
  • Červené víno – můžete si dopřát 100 ml denně červeného vína.
  • Česnek – v syrovém rozmačkaném stavu pomáhá snižovat cholesterol.
  • Ovesné vločky – denní konzumace ovesných vloček sníží hladinu cholesterolu už za 2 měsíce.
  • Ořechy – nejlepší jsou vlašské, ale pomáhají i mandle a kešu. Dejte si hrst denně.
  • Špenát – očišťuje cévy. Prospěšné jsou i další druhy listové zeleniny.
  • Avokádo – snižuje hladinu LDL cholesterolu a pomáhá zvyšovat hladinu HDL cholesterolu.
  • Rajčata – vhodná jsou čerstvá i lehce spařená rajčata.
  • Bobuloviny – drobné plody jakými jsou borůvky, maliny a jahody prospívají cévám.
  • Jablka – jedno jablko denně sníží hladinu cholesterolu.

Režimová opatření při vysokém krevním tlaku a cholesterolu Pro oba případy platí stejná doporučení. Je třeba upravit jídelníček a omezit tučná a sladká jídla. Vyhněte se alkoholu, kouření a snižte hladinu stresu. Dodržujte doporučený pitný režim a minimálně půl hodiny denně se věnujte rychlé chůzi na čerstvém vzduchu.

Autor: Iva Vaněčková, 10.12.2020

Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama