Nedostatek hořčíku v našem těle nám může způsobit spoustu nepříjemných obtíží. Proč se nám ho nedostává, když je v podstatě dobře dostupný, si povíme v tomto článku.
Správným jídlem k nižšímu krevnímu tlaku a nízkému cholesterolu
Vysoký krevní tlak a vysoký cholesterol stojí za řadou závažných onemocnění kardiovaskulárního systému. Zároveň zvyšují riziko úmrtí. Společné mají i to, že nebolí a dlouhou dobu máme tendenci jejich závažnost zlehčovat. Zakročte proti vysokému tlaku a cholesterolu včas správnými potravinami.
Onemocnění způsobená vysokým krevním tlakem
Na sdělení lékaře, že trpíme vysokým krevním tlakem, řada z nás zareaguje poměrně vlažně. Vysoký krevní tlak totiž nezpůsobuje žádné další (okamžitě patrné) obtíže. Nemáme bolesti a často jej ani nezaznamenáme. Necháme si předepsat dva, tři léky a tím zájem o správné fungování kardiovaskulárního systému končí. A právě zde vzniká největší riziko.
Jestliže nezačnete s vysokým krevním tlakem bojovat včas, začnou se u vás projevovat závažnější obtíže.
Vysoký krevní tlak poškozuje cévy, což vede k onemocnění ledvin. Později se přidává zvýšené riziko mozkové mrtvice a srdečního infarktu. Obojí může mít až fatální následky. Ne nadarmo se vysokému krevnímu tlaku říká tichý zabiják.
Potraviny, které snižují krevní tlak
V potravinách si vybírejte ty, které mají nízký obsah sodíku a vysoký obsah draslíku, hořčíku a vápníku.
Vápník, latinsky Calcium, je nejvýznamnější prvek z řady kovů alkalických zemin, lehký, velmi reaktivní kov. Jako biogenní prvek je jedním ze základních stavebních kamenů buněk všech živých organizmů na této planetě.
- Česnek – nejvyšší účinek má v syrovém stavu, prolisovaný nebo pokrájený najemno.
- Listové saláty – vybírejte ledový salát, rukolu, kapustu, římský salát, polníček či špenát.
- Červená řepa – nejvyšší účinek má v syrovém stavu.
- Banány – zdravé mlsání představuje banán, pomáhá díky vysokému obsahu draslíku.
- Semínka a ořechy – prospívají organizmu vysokým obsahem draslíku a hořčíku.
- Ovesné vločky – nahraďte tradiční snídani ovesnými vločkami. Mají minimum tuku a sodíku.
- Bílý jogurt – volte nízkotučnou variantu. Má vysoký obsah vápníku, hořčíku a draslíku.
- Kiwi – pomáhá vysokým obsahem vitamínu C. Bohatý je na vápník, hořčík a draslík.
- Bílé fazole – luštěnina vhodná do polévek i salátů. Má vysoký obsah hořčíku a vápníku.
Nejdříve si o česneku obecně něco povíme. Česnek je vytrvalá bylina, řadící se do čeledi amarylkovitých, a pěstuje se vysazováním jednotlivých stroužků na jaře či na podzim. Pochází ze střední Asie, původní vlastí je Mongolsko a Kirgizské stepi, odtud putoval do Číny. Ve velkém se pěstoval také v Egyptě, Řecku i Římě. Česnek se vyznačuje charakteristickým aroma, způsobeným silicí, která se nazývá alliin.
Listová zelenina je poměrně opomíjenou složkou našeho jídelníčku, i když v posledních letech se to možná trochu zlepšuje. Což je pro nás velice dobře, jelikož listová zelenina nabízí nepřeberné množství enzymů, vitamínů, minerálů, chlorofylu, vlákniny a dalších důležitých látek, které se starají jak o fyzickou, tak psychickou stránku našeho těla.
Onemocnění způsobená vysokým cholesterolem
Cholesterol je pro fungování organizmu nezbytný. Zvýšené hodnoty cholesterolu v krvi však znamenají, že se cholesterol začne ukládat do stěn cév. Vzniká ateroskleróza. Cévy ztrácí pružnost a dochází k jejich zúžení. Krevní sraženiny mohou následně ohrozit kterýkoliv vnitřní orgán a způsobit jeho nedostatečné zásobení kyslíkem. Vysoký cholesterol stojí za ischemickou chorobou srdeční, srdečním infarktem, mrtvicí a nemocemi oběhového systému.
Potraviny, které snižují cholesterol
- Olivový olej – doporučuje se celkové snížení tuků a zároveň výměna pokrmových tuků za olivový olej, a to jak ve studené, tak v teplé kuchyni.
- Tučné mořské ryby – losos, tuňák, makrela (ne uzená), sardinky. Obsahují omega-3 mastné kyseliny.
- Červené víno – můžete si dopřát 100 ml denně červeného vína.
- Česnek – v syrovém rozmačkaném stavu pomáhá snižovat cholesterol.
- Ovesné vločky – denní konzumace ovesných vloček sníží hladinu cholesterolu už za 2 měsíce.
- Ořechy – nejlepší jsou vlašské, ale pomáhají i mandle a kešu. Dejte si hrst denně.
- Špenát – očišťuje cévy. Prospěšné jsou i další druhy listové zeleniny.
- Avokádo – snižuje hladinu LDL cholesterolu a pomáhá zvyšovat hladinu HDL cholesterolu.
- Rajčata – vhodná jsou čerstvá i lehce spařená rajčata.
- Bobuloviny – drobné plody jakými jsou borůvky, maliny a jahody prospívají cévám.
- Jablka – jedno jablko denně sníží hladinu cholesterolu.
Na zařazování ořechů ve správné míře do našeho jídelníčku, bychom určitě neměli zapomínat. Ochudili bychom se tak o spoustu důležitých vitamínů, minerálů a dalších prospěšných prvků.
Režimová opatření při vysokém krevním tlaku a cholesterolu Pro oba případy platí stejná doporučení. Je třeba upravit jídelníček a omezit tučná a sladká jídla. Vyhněte se alkoholu, kouření a snižte hladinu stresu. Dodržujte doporučený pitný režim a minimálně půl hodiny denně se věnujte rychlé chůzi na čerstvém vzduchu.
Přečtěte si více na téma
Související články
Nejlepší pilulka na snížení cholesterolu? Správné jídlo
Vysoký cholesterol není jen doménou starších osob, postihuje i mladou generaci. S vysokým cholesterolem se potýkají jak lidé trpící obezitou, tak štíhlí jedinci. Vysoký cholesterol v těle nepocítíte, ale postupně ohrožuje vaše vnitřní orgány. Bojujte proti cholesterolu správnými potravinami.
Srdcovka na talíři. Potraviny, co posílí srdce a kardiovaskulární systém
Srdeční sval potřebuje náležitou výživu a péče o něj by měla být naší prioritou. Kromě pravidelného pohybu prospějete srdci určitým druhem potravin. Které to jsou?
10 levných a jednoduchých tipů, jak podpořit zdraví
Dáváte si novoroční předsevzetí, že začnete jíst zdravěji, nebo jiným způsobem podpoříte své zdraví a kondici? Pokud patříte zároveň k těm, kterým se nedaří vytyčené cíle dodržet, můžete na to jít tentokrát pozvolna a prakticky bez námahy.