Jak přirozeně zvýšit příjem hořčíku v našem těle?

Nedostatek hořčíku v našem těle nám může způsobit spoustu nepříjemných obtíží. Proč se nám ho nedostává, když je v podstatě dobře dostupný, si povíme v tomto článku.

Reklama

Hořčík neboli magnézium patří k nejdůležitějším prvkům v našem těle. Má vliv na téměř tři stovky reakcí v organizmu a výčet jeho pozitivních přínosů je opravdu dlouhý. Okolo 60% celkového hořčíku v našem těle je uloženo v kostech. Zbytek se nachází ve svalech, měkkých tkáních a také v tekutinách, zejména v krvi.

Hořčík potřebuje každá naše jediná buňka v těle. Podílí se totiž na enzymatických reakcích znamenajících produkci energie v těle. Proto je hořčík důležitý pro naše svaly a jejich stahy, stejně tak i pro přenos nervových vzruchů. Neméně je důležitý k udržení správného stavu zubů a kostí. Snižuje rovněž míru únavy a vyčerpání.

Projevy nedostatku hořčíku

Nedostatek hořčíku nám dá tělo velice jasně najevo. Může se projevovat úzkostí a nervozitou, člověk může trpět neschopností se soustředit i závratěmi a bolestmi hlavy. Často se objevují žaludeční a střevní potíže, nevolnost i zvracení. Nejtypičtějším příznakem bývají svalové křeče, především v oblasti lýtek, ale i nedostatečná citlivost v rukou a nohou, případně brnění a mravenčení. Dostavuje se silná únava. Mohou se objevit i srdeční problémy.

Hořčík je považován za antistresový minerál. To ho dělá zásadním minerálem pro skupinu lidí, kteří se potýkají s větší psychickou zátěží a se stresem. Hořčík totiž přispívá k normální psychické činnosti. A to je ve stresovém období více než potřeba. Pokud jsme totiž ve stresu, spotřeba hořčíku se výrazně navyšuje, až dvacetinásobně. A to je potom opravdu někde znát.

Nedostatkem hořčíku mohou trpět také těhotné ženy, kojící maminky a sportovci. Nedostatek hořčíku si můžeme způsobovat sami nejen psychickou zátěží či sportovním výkonem, ale také nevhodnou stravou. Snížené vstřebávání hořčíku ze střeva má na svědomí nedostatek vitamínu B1, B2 a B6. Dále mezi viníky můžeme řadit potraviny s vysokým obsahem vápníku, fosfátu a zinku, což mohou být tavené sýry, průmyslově zpracované potraviny nebo sladkosti. Rovněž negativní účinek má vysoký příjem tuků a sacharidů.

Reklama

Přirozené zvýšení hořčíku z potravy

Jak zvýšit příjem hořčíku, aniž bychom museli sáhnout po potravinových doplňcích z lékárny?

Hořčík se v přírodě nachází především v chlorofylu zelených částí rostlin a nejjednodušší je ho proto přijímat v rostlinné stravě. Najdeme ho zejména v luštěninách jako v sóje, čočce, hrachu či fazolích (tmavých). Dále hořčík obsahují některé druhy ořechů a semínek (kešu, mandle, piniová slunečnicová, sezamová, dýňová semínka). Najdeme ho také v pšeničných klíčcích, máku, jáhlách, cuketách a možná překvapivě pro někoho v kakau. Tudíž je vhodná konzumace hořké čokolády.

Dále se magnesium nachází v mořské soli, proto bychom si měli dopřávat mořské plody. Neměli bychom zapomenout na ryby, především na tučnější ryby jako je losos, candát, makrela nebo platýs. Z ovoce se řadí na přední příčky v obsahu hořčíku datle, banány a sušené meruňky. Ovšem konzumujte také maliny, jahody nebo červený meloun. Hořčík najdeme rovněž v artyčoku, špenátu, mangoldu a celkově v listové zelenině. Dopřávejme si vařená kuřecí prsa, avokádo, merlík čínský neboli quinou.

Také v některých bylinkách a koření hořčík můžeme najít, například v bazalce, koriandru, petrželi, pažitce, kmínu nebo hřebíčku.

Hořčík lze přijímat i v nápojích, například v mrkvové, grapefruitové nebo pomerančové šťávě, či v červeném víně.

Možná jste dosud nevěděli, jak důležité je, hlídat si dostatek hořčíku v našem těle. Je to opravdu velice důležitý prvek, takže věnujme pozornost reakcím našeho těla.

Reklama

Autor: Šárka Fofoňková, 18.1.2020

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama