Jak přirozeně zvýšit příjem hořčíku v našem těle?

foto: Shutterstock

Nedostatek hořčíku v našem těle nám může způsobit spoustu nepříjemných obtíží. Proč se nám ho nedostává, když je v podstatě dobře dostupný, si povíme v tomto článku.

Reklama

Hořčík neboli magnézium patří k nejdůležitějším prvkům v našem těle. Má vliv na téměř tři stovky reakcí v organizmu a výčet jeho pozitivních přínosů je opravdu dlouhý. Okolo 60% celkového hořčíku v našem těle je uloženo v kostech. Zbytek se nachází ve svalech, měkkých tkáních a také v tekutinách, zejména v krvi.

Hořčík potřebuje každá naše jediná buňka v těle. Podílí se totiž na enzymatických reakcích znamenajících produkci energie v těle. Proto je hořčík důležitý pro naše svaly a jejich stahy, stejně tak i pro přenos nervových vzruchů. Neméně je důležitý k udržení správného stavu zubů a kostí. Snižuje rovněž míru únavy a vyčerpání.

Reklama

Projevy nedostatku hořčíku

Nedostatek hořčíku nám dá tělo velice jasně najevo. Může se projevovat úzkostí a nervozitou, člověk může trpět neschopností se soustředit i závratěmi a bolestmi hlavy. Často se objevují žaludeční a střevní potíže, nevolnost i zvracení. Nejtypičtějším příznakem bývají svalové křeče, především v oblasti lýtek, ale i nedostatečná citlivost v rukou a nohou, případně brnění a mravenčení. Dostavuje se silná únava. Mohou se objevit i srdeční problémy.

Hořčík je považován za antistresový minerál. To ho dělá zásadním minerálem pro skupinu lidí, kteří se potýkají s větší psychickou zátěží a se stresem. Hořčík totiž přispívá k normální psychické činnosti. A to je ve stresovém období více než potřeba. Pokud jsme totiž ve stresu, spotřeba hořčíku se výrazně navyšuje, až dvacetinásobně. A to je potom opravdu někde znát.

Nedostatkem hořčíku mohou trpět také těhotné ženy, kojící maminky a sportovci. Nedostatek hořčíku si můžeme způsobovat sami nejen psychickou zátěží či sportovním výkonem, ale také nevhodnou stravou. Snížené vstřebávání hořčíku ze střeva má na svědomí nedostatek vitamínu B1, B2 a B6. Dále mezi viníky můžeme řadit potraviny s vysokým obsahem vápníku, fosfátu a zinku, což mohou být tavené sýry, průmyslově zpracované potraviny nebo sladkosti. Rovněž negativní účinek má vysoký příjem tuků a sacharidů.

Přirozené zvýšení hořčíku z potravy

Jak zvýšit příjem hořčíku, aniž bychom museli sáhnout po potravinových doplňcích z lékárny?

Hořčík se v přírodě nachází především v chlorofylu zelených částí rostlin a nejjednodušší je ho proto přijímat v rostlinné stravě. Najdeme ho zejména v luštěninách jako v sóje, čočce, hrachu či fazolích (tmavých). Dále hořčík obsahují některé druhy ořechů a semínek (kešu, mandle, piniová slunečnicová, sezamová, dýňová semínka). Najdeme ho také v pšeničných klíčcích, máku, jáhlách, cuketách a možná překvapivě pro někoho v kakau. Tudíž je vhodná konzumace hořké čokolády.

Dále se magnesium nachází v mořské soli, proto bychom si měli dopřávat mořské plody. Neměli bychom zapomenout na ryby, především na tučnější ryby jako je losos, candát, makrela nebo platýs. Z ovoce se řadí na přední příčky v obsahu hořčíku datle, banány a sušené meruňky. Ovšem konzumujte také maliny, jahody nebo červený meloun. Hořčík najdeme rovněž v artyčoku, špenátu, mangoldu a celkově v listové zelenině. Dopřávejme si vařená kuřecí prsa, avokádo, merlík čínský neboli quinou.

Také v některých bylinkách a koření hořčík můžeme najít, například v bazalce, koriandru, petrželi, pažitce, kmínu nebo hřebíčku.

Hořčík lze přijímat i v nápojích, například v mrkvové, grapefruitové nebo pomerančové šťávě, či v červeném víně.

Možná jste dosud nevěděli, jak důležité je, hlídat si dostatek hořčíku v našem těle. Je to opravdu velice důležitý prvek, takže věnujme pozornost reakcím našeho těla.

Reklama

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.