Vliv ořechů na naše zdraví

Na zařazování ořechů ve správné míře do našeho jídelníčku, bychom určitě neměli zapomínat. Ochudili bychom se tak o spoustu důležitých vitamínů, minerálů a dalších prospěšných prvků.

Reklama

Na počátku si ale nejdříve řekneme, na co si dávat pozor při jejich koupi, jak je správně skladovat, aby nedošlo k znehodnocení plodů.

Při nákupu si ořechy důkladně prohlédneme, abychom si neodnesli domů ořechy plesnivé či žluklé. Vybíráme od ověřených, kvalitních dodavatelů v originálním balení. Kontrolujeme datum spotřeby. Nekupujeme ořechy s prošlým datem trvanlivosti nebo s poškozeným obalem.

Ořechy je nutné skladovat v suchu a temnu. Vlhko a teplo vytváří totiž ideální živnou půdu pro rozvoj plísní, dochází také ke žluknutí plodů. Díky vysokému obsahu tuků ořechy neskladujte dlouho, rovněž by mohlo hrozit jejich žluknutí.

Ořechy obsahují vysoké množství kvalitních bílkovin, tuků, minerálů a vitamínů. Bílkoviny ořechů obsahují všechny esenciální aminokyseliny, a to v dostatečném množství i vhodném vzájemném poměru. Nebojte se vysokého obsahu tuků, ten je totiž převážně tvořen prospěšnými nenasycenými mastnými kyselinami, hlavně omega 3 mastnými kyselinami, kterých mívá naše tělo neustále nedostatek. 

Ořechy jsou bohaté na vlákninu. Navíc obsahují aminokyselinu arginin, rostlinné steroly a spoustu antioxidantů, které snižují hladinu LDL cholesterolu v krvi a prospívají tak našim cévám a srdci.

Reklama

Ořechy výrazně přispívají k dobré krvetvorbě v kostní dřeni a tím k odstranění chudokrevnosti. Vysoký obsah síry podporuje látkovou proměnu a vylučování toxinů játry.

Mezi další důležité prvky, které v ořeších najdeme, patří  vitamíny skupiny B, hořčík, vápník a fosfor. Obsah minerálních látek a stopových prvků je asi 2,5krát vyšší než u ostatních plodů. Diabetici mohou ořechy nahradit určité množství masa, aby nedocházelo k jeho přílišné  konzumaci. Nadměrné požívání masa totiž nejen u diabetiků ale i u zdravých lidí poškozuje střeva, klouby, slinivku i srdce.

Ořechy jsou také výborným zdrojem vápníku a jeho využitelnost pro naše tělo je mnohem vyšší než z mléčných výrobků.

Máte-li problémy s vlasy, nehty, imunitou, sáhněte rovněž po těchto plodech. Jsou totiž bohatým zdrojem zinku. Ten má svůj význam také u mužů v prevenci problémů s prostatou.

Nyní si přiblížíme konkrétně některé druhy ořechů a jejich pozitivní vliv na naše zdraví.

Vlašské ořechy

V našich krajích jsou asi nejznámější vlašské ořechy. Je pravda, že sušené vyloupané plody samotné moc nezobeme, ale spíše přidáváme do těst, do kaší. Čerstvě vyloupané jsou však lahůdkou. 

zdroj: Shutterstock

Ovšem ani těm sušeným se nevyhýbejte. Vlašské ořechy jsou výborným zdrojem vitamínu B1, B2, B3 (niacinu) a B6. Vitamin B1 neboli thiamin je potřebný pro funkci srdce a pro rovnováhu nervové soustavy. Příznivě ovlivňuje také naši pokožku. Ořechy chrání tělo před buněčným poškozením, působí protizánětlivě, přispívají k prevenci před chorobami srdce a cév i rakovinovým onemocněním. Vlašské ořechy jsou bohaté na fosfor a draslík, zároveň však chudé na sodík, což je dobré právě pro kardiovaskulární soustavu. Jsou zdrojem vysoce kvalitních bílkovin a nenasycených tuků. Regulují krevní tlak a snižují hladinu cholesterolu. Příznivě ovlivňují ledviny, plíce a tlusté střevo. 

Díky nízkému obsahu sacharidů jsou vhodné i pro diabetiky. Jejich kalorická hodnota je však vyšší, tudíž vlašské ořechy nejsou právě vhodné při redukci hmotnosti.

Lískové ořechy

zdroj: Shutterstock

Také lískové oříšky jsou poměrně tučné, ale jedná se především o mono nasycené tuky, které pozitivně působí na hladinu LDL, což je ten špatný tuk, cholesterol a cukr v krvi. Jsou mimořádně bohaté na vitamín E, jehož je v 10 dkg až 13,5 mg.  Prospívají očím, jsou vhodné pro diabetiky 2. stupně a také napomáhají zpomalovat proces stařecké demence. Mají posilující vliv na rekonvalescenty.

Mandle

zdroj: Shutterstock

Mezi potravinami rostlinného původu patří mandle k jedněm z nejbohatších na proteiny. Více než polovinu hmotnosti tvoří tuky. Jsou bohaté na vitaminy B1, B6 a na vitamin E a další látky, které snižují hladinu LDL, cholesterolu a cukru v krvi. Mandle jsou také jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů vápníku a fosforu. Obsahují také hořčík, draslík, železo, zinek, měď a mangan. Mandle obsahují nejvíc vlákniny ze všech ořechů. Mají blahodárný vliv na funkci střev.

Jsou také ideální pro těhotné ženy, protože obsahují velké množství minerálů potřebných pro vývoj plodu. Je rovněž dokázáno, že podporují tvorbu mateřského mléka.

Sportovci a lidé těžce fyzicky pracující najdou v mandlích potravinu, která dodá jejich tělu energii a vitalitu.

Arašídy (podzemnice olejná, burské oříšky)

zdroj: Shutterstock

Svým obsahem sacharidů, tuků, proteinů, vitamínů B1, C, E, niacinu (vitamín B3), důležitého při metabolismu sacharidů a tuků, dále vápníku, hořčíku a draslíku předčí maso a vejce.  Arašídy pozitivně působí na nervovou soustavu, pomáhají při některých kožních onemocněních, podporují krvetvorbu, působí při nemocech srdce, krevního oběhu a látkové přeměny. 

Obsahují také velké množství silného antioxidantu resveratrolu, který chrání buňky, tkáně a orgány, zabraňuje jejich stárnutí a má pozitivní vliv na zpomalení procesu degenerace mozku při některých neurologických onemocněních. 

Arašídy mají poměrně vysoký obsah tuků (45 – 50%).

Arašídy jsou, bohužel, díky některým obsaženým bílkovinám silným alergenem.

Pistácie

zdroj: Shutterstock

Pistácie jsou známé svou nazelenalou barvu, příznivě působí na nervový systém. Obsahují velmi málo kalorií. Jsou nejbohatší na železo. Obsahují hodně provitaminu A. Jsou bohaté i na vlákninu. 

Piniové ořechy

zdroj: Shutterstock

Dosti známé jsou také piniové oříšky, často používané do salátů, ale i omáček, pomazánek a různých exotických  jídel. Podporují spalování tělesných tuků. Mají velký obsah bílkovin, pozitivně působí na psychiku, snižují hladinu cholesterolu.

Kešu ořechy

zdroj: Shutterstock

Ořechy kešu se řadí k nejoceňovanějším ořechům. Jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny (např. kyselina olejová a linolová), na vitaminy B1, B2 a kyselinu pantotenovou, na minerály, jako např. hořčík (mají vysoký obsah), draslík, železo, zinek a fosfor. Zlepšují imunitu a paměť, používají se při revmatických bolestech.

Doporučovaná dávka osmnáct jader na den představuje pouhých 165 kalorií.

Para ořechy

zdroj: Shutterstock

Para ořechy patří ke kaloricky nejhutnějším ořechům. Obsahují více než 66 % tuků, které se velmi snadno kazí. Tyto tuky obsahují až 25 % nasycených mastných kyselin.

Jsou nezanedbatelným zdrojem selenu, který je významnou obranou před rakovinnými onemocněními. Dále obsahují proteiny, vitamin E a minerály (fosfor, hořčík, vápník a železo). Vykazují vysoký obsah vitamínu B1, který je vyšší než v mase, mléku nebo vejcích. Para ořechy jsou tedy vhodné pro ty, kdo trpí nervovými poruchami, jako depresemi, výpadky paměti apod.

Pekanové ořechy

zdroj: Shutterstock

Pekany jsou tvarem podobné vlašským ořechům. Jejich chuť je sladší a jemnější, mají vysoký obsah tuků, cca 70%. Pekanové ořechy obsahují omega mastné kyseliny, bílkoviny, vlákninu, provitamin A, vitaminy skupiny B ( B1, B5, B9 ), draslík, fosfor, zinek, vápník a železo.

Pekanové ořechy podporují trávení, snižují škodlivý cholesterol, působí proti křečím, jsou vhodné při prevenci kardiovaskulárních chorob, rakoviny, vzniku žlučových kamenů, Alzheimerově i Parkinsonově chorobě. Příznivě působí na imunitu, kvalitu vlasů i zubů.

Makadamové ořechy

zdroj: Shutterstock

Makadamové ořechy jsou považovány za jedny nejlepších ořechů na světě. Po celém světě se pěstuje asi 7 druhů makadamových ořechů, ale jen 2 z nich jsou jedlé. Tyto jedlé druhy jsou pěstovány v zahradnických farmách po celém světě. Jsou to druhy Macadamia integrifolia, která produkuje ořechy s hladkou skořápkou a Macadamia tetraphylla, která produkuje ořechy s hrubou skořápkou.

Makadamové ořechy jsou bohatým zdrojem vitaminu A, železa, bílkovin, thiaminu, riboflavinu, niacinu a folátů (vitamín B9). Obsahují také malé množství zinku, mědi, vápníku, fosforu, draslíku a hořčíku. Dále ještě antioxidanty jako polyfenoly, aminokyseliny, flavony a selen. Jsou dobrým zdrojem sacharidů, jako je sacharóza, fruktóza, glukóza, maltóza a některé karbohydráty na bázi škrobu.

Makadamové ořechy jsou bez cholesterolu, tudíž prospívají kardiovaskulární soustavě. Obsažené antioxidanty vyhledávají a ničí volné radikály. Působí tak preventivně proti rakovině prsu, děložního čípku, plic, prostaty a žaludku.

Pozitivně působí na stav našich vlasů, nehtů a pokožky, také na stav kostí a nervové soustavy. Jsou vhodné při redukci hmotnosti. 

Jak vidíte, ořechy jsou pořádnou zásobárnou našemu zdraví prospěšných látek. 

Nic se ale nemá přehánět. V jakém množství ořechy konzumovat?

Denní dávka by měla činit maximálně dvacet kusů malých nebo deset kusů velkých ořechů. Lidé s nadváhou by je měli používat střídmě.

Reklama

Autor: Šárka Fofoňková, 30.10.2019

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama