Vlašské ořechy nejsou jen do bábovky. Snižují cholesterol, léčí srdce a vylepšují náladu!
Víte, že vlašské ořechy nejsou jen chutnou svačinkou a přísadou do bábovky nebo domácího cukroví, ale jsou také všelékem? Opravdu, už několik málo kousků umí snížit cholesterol, stačí je sníst hned po probuzení nalačno. Pravidelnou konzumací ořechů posílíte srdce a zvýšíte elasticitu cév, ale budete mít i lepší náladu. Tím ale výčet léčivých účinků nekončí, vlašáky toho umí totiž mnohem víc! A nejen ořechy samotné, ale také slupky nebo listy najdou využití!
Zdroj minerálů a zdravých tuků
Hrst vlašáků denně pomůže snížit špatný cholesterol, protože obsahují polynenasycené mastné kyseliny, mimo jiné také omega-6 a omega-3. Díky pravidelnému zobání tak budou cévy v lepší kondici, stejně jako celý kardiovaskulární systém. Kromě toho obsahují i celou řadu zdraví prospěšných vitamínů C, B (B1, B2, B3, B6 a B8), ale také vitamín E, který je důležitým antioxidantem, podporuje plodnost a vitalitu. Také na minerály jsou vlašáky bohaté. Jsou bohaté na zinek, hořčík, fosfor a draslík, ale obsahují také vápník, železo, měď, sodík nebo mangan.
Skryté bohatství v ořeších
Kromě posílení vitality a celkové imunity umí ořechy snížit hladinu cukru v krvi a působí protizánětlivě a antibakteriálně, díky tomu pomáhají při gynekologických obtížích, ale také vyčistí střeva od parazitů. Čajový odvar z listů vyčistí krev, velmi dobře působí na ekzém nebo akné, ale s úspěchem lze použít odvar jako kloktadlo při škrábání v krku. Z listů lze také vytvořit odvar pro sedací koupele, které využijí pacienti s hemoroidy. Pro léčbu vředů, hnisavých ran a jiných kožních vyrážkách je vhodné přikládat naopak teplé obklady z vylouhovaného odvaru. Ořechy působí příznivě v tolika oblastech, jsou doslova pokladem ze zahrady.
Pro chuť k jídlu i proti borelióze
Vlašské ořechy byste měli zobat také pro podporu chuti k jídlu, podporuje totiž trávení a je vhodné je přidávat do zeleninových salátů, k ovoci nebo do dezertů. Odvarem ze zelených slupek je dobré si omývat tmavé vlasy pro posilnění, ale i dobarvení jemných šedin a získání lesku. Nejlepší je sbírat zelené ořechy v červenci, kdy ještě není vnitřní skořápka ztvrdlá. Hodí se totiž k výrobě tinktury, která pomáhá proti borelióze, bolestem svalů a kloubů, ale také na zažívání. Příprava tinktury je snadná, stačí rozčtvrtit zelené ořechy včetně slupky a skořápky, macerovat je v alkoholu v poměru 1:3 alespoň 6 týdnů, dochutit cukrem, případně zředit vodou. Užívá se jedna čajová lžička vždy ráno a večer po dobu 3-4 týdnů.
Přečtěte si více na téma
Související články
Vliv ořechů na naše zdraví
Na zařazování ořechů ve správné míře do našeho jídelníčku, bychom určitě neměli zapomínat. Ochudili bychom se tak o spoustu důležitých vitamínů, minerálů a dalších prospěšných prvků.
5 báječných důvodů, proč vyzkoušet makadamové ořechy
Přestože patří mezi nejdražší ořechy na světě, byla by veliká škoda ponechat je bez povšimnutí. Makadamové ořechy mají roztomilý kulatý tvar a úchvatnou delikátní chuť. V kuchyni jsou velice všestranné, a navíc se mohou pochlubit obsahem celé řady cenných mikroživin.
Nejzajímavější zdravotní benefity mandlí
Pokud se na vašem talíři neobjevují mandle příliš často, neděláte úplně dobře. Působí pozitivně na srdce, krevní tlak i hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Navíc chrání před volnými radikály, a dokonce jsou vhodné nejen při sportu, ale také při dietě.