Vlašské ořechy nejsou jen do bábovky. Snižují cholesterol, léčí srdce a vylepšují náladu!

Víte, že vlašské ořechy nejsou jen chutnou svačinkou a přísadou do bábovky nebo domácího cukroví, ale jsou také všelékem? Opravdu, už několik málo kousků umí snížit cholesterol, stačí je sníst hned po probuzení nalačno. Pravidelnou konzumací ořechů posílíte srdce a zvýšíte elasticitu cév, ale budete mít i lepší náladu. Tím ale výčet léčivých účinků nekončí, vlašáky toho umí totiž mnohem víc! A nejen ořechy samotné, ale také slupky nebo listy najdou využití!

Reklama

Zdroj minerálů a zdravých tuků

Hrst vlašáků denně pomůže snížit špatný cholesterol, protože obsahují polynenasycené mastné kyseliny, mimo jiné také omega-6 a omega-3. Díky pravidelnému zobání tak budou cévy v lepší kondici, stejně jako celý kardiovaskulární systém. Kromě toho obsahují i celou řadu zdraví prospěšných vitamínů C, B (B1, B2, B3, B6 a B8), ale také vitamín E, který je důležitým antioxidantem, podporuje plodnost a vitalitu. Také na minerály jsou vlašáky bohaté. Jsou bohaté na zinek, hořčík, fosfor a draslík, ale obsahují také vápník, železo, měď, sodík nebo mangan.

Skryté bohatství v ořeších

Kromě posílení vitality a celkové imunity umí ořechy snížit hladinu cukru v krvi a působí protizánětlivě a antibakteriálně, díky tomu pomáhají při gynekologických obtížích, ale také vyčistí střeva od parazitů. Čajový odvar z listů vyčistí krev, velmi dobře působí na ekzém nebo akné, ale s úspěchem lze použít odvar jako kloktadlo při škrábání v krku. Z listů lze také vytvořit odvar pro sedací koupele, které využijí pacienti s hemoroidy. Pro léčbu vředů, hnisavých ran a jiných kožních vyrážkách je vhodné přikládat naopak teplé obklady z vylouhovaného odvaru. Ořechy působí příznivě v tolika oblastech, jsou doslova pokladem ze zahrady.

Pro chuť k jídlu i proti borelióze

Vlašské ořechy byste měli zobat také pro podporu chuti k jídlu, podporuje totiž trávení a je vhodné je přidávat do zeleninových salátů, k ovoci nebo do dezertů. Odvarem ze zelených slupek je dobré si omývat tmavé vlasy pro posilnění, ale i dobarvení jemných šedin a získání lesku. Nejlepší je sbírat zelené ořechy v červenci, kdy ještě není vnitřní skořápka ztvrdlá. Hodí se totiž k výrobě tinktury, která pomáhá proti borelióze, bolestem svalů a kloubů, ale také na zažívání. Příprava tinktury je snadná, stačí rozčtvrtit zelené ořechy včetně slupky a skořápky, macerovat je v alkoholu v poměru 1:3 alespoň 6 týdnů, dochutit cukrem, případně zředit vodou. Užívá se jedna čajová lžička vždy ráno a večer po dobu 3-4 týdnů.

Reklama

Autor: Eliška Kouřilová, 22.7.2020

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama