Nejzajímavější zdravotní benefity mandlí

Pokud se na vašem talíři neobjevují mandle příliš často, neděláte úplně dobře. Působí pozitivně na srdce, krevní tlak i hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Navíc chrání před volnými radikály, a dokonce jsou vhodné nejen při sportu, ale také při dietě.

Reklama

1. Ochraňují srdce a regulují hladinu cholesterolu

Ve 100 g mandlí je obsaženo přibližně 54 g tuků, což je poměrně hodně. Zároveň patří ale mandle mezi ořechy, které se mohou pochlubit jedním z nejnižších podílů nasycených tuků. Najdeme v nich totiž především mononenasycené mastné kyseliny, které mají pozitivní vliv na srdce.

Kromě toho působí velice prospěšně na cévy, protože přispívají k udržení zdravé hladiny cholesterolu v krvi.

2. Jsou silným antioxidantem

Mandle jsou bohaté na vitamín E, který je jednou z nejdůležitějších látek pro správné fungování organismu a patří mezi významné antioxidanty. Podporuje zdraví pokožky, protože pomáhá chránit kožní buňky před působením škodlivých volných radikálů. A přispívá i ke zpomalení procesů, které mohou vést k poškození dalších buněk v těle.

Jediná porce ořechů obsahuje až 50 % doporučené denní dávky vitamínu E.

3. Podporují zdraví střev

Konzumace mandlí prospívá zdraví střev, potažmo celého gastrointestinálního traktu, a to zejména kvůli vysokému podílu vlákniny.

Reklama

Na 100 g ořechů připadá přibližně 12 g vlákniny. Ta působí blahodárně na složení střevního mikrobiomu, má protizánětlivě vlastnosti a některé studie naznačují, že může přispívat až k nižšímu riziku onemocnění rakovinou tlustého střeva.

4. Pečují o kosti a zuby

V mandlích je zastoupeno také významné množství fosforu a vápníku. Tyto látky jsou důležité pro dobré zdraví kostí a zubů.

A mandle mohou být zajímavým zdrojem vápníku i pro toho, kdo z jakéhokoliv důvodu nemůže konzumovat mléčné výrobky, a proto může trpět právě nedostatkem tohoto důležitého minerálu.

5. Pozitivně ovlivňují hladinu krevního cukru

Nutriční složení mandlí má prokazatelně pozitivní vliv na hladinu cukru v krvi. Mandle za to vděčí zejména obsaženému hořčíku, který kromě mnoha dalších přínosů zlepšuje schopnost inzulinu regulovat krevní cukr. Tyto ořechy by proto neměly chybět ani v jídelníčku diabetiků 2. typu.

6. Pomocník při hubnutí

Ačkoliv jsou mandle bohaté na tuky, nemusí se jim vyhýbat dokonce ani lidé, kteří se snaží zhubnout, pokud je do jídelníčku zařadí s rozumnou mírou. Mandle mají totiž velice dobrý sytící účinek, to znamená, že pomáhají snižovat hlad. Představují tak zajímavou prevenci proti přejídání.

7. Skvělý zdroj bílkovin

V neposlední řadě jsou mandle cenným zdrojem bílkovin, kdy je ve 100 g ořechů obsaženo zhruba 20 g bílkovin. Z toho důvodu jsou mandle vhodné i jako energetická svačinka po cvičení nebo jiné sportovní aktivitě. Bílkoviny jsou pro zdraví člověka nezbytné, představují základní stavební kameny těla a jsou nepostradatelné pro budování a udržení svalové hmoty.

8. Pomáhají snižovat krevní tlak

Hořčík, vápník a draslík mají podíl na regulaci krevního tlaku. Všechny tyto tři minerály jsou přitom v mandlích hojně zastoupeny, a proto by si je měl pravidelně dopřávat každý, kdo bojuje se zvýšeným krevním tlakem. Ten lze totiž alespoň zčásti upravit změnou životního stylu a vyváženou stravou.

Zdroje: almonds.com, bbcgoodfood.com, health.clevelandclinic.org, webmd.com, healthline.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 18.12.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama