Nejzajímavější zdravotní benefity mandlí

foto: Depositphotos

Pokud se na vašem talíři neobjevují mandle příliš často, neděláte úplně dobře. Působí pozitivně na srdce, krevní tlak i hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Navíc chrání před volnými radikály, a dokonce jsou vhodné nejen při sportu, ale také při dietě.

Reklama

1. Ochraňují srdce a regulují hladinu cholesterolu

Ve 100 g mandlí je obsaženo přibližně 54 g tuků, což je poměrně hodně. Zároveň patří ale mandle mezi ořechy, které se mohou pochlubit jedním z nejnižších podílů nasycených tuků. Najdeme v nich totiž především mononenasycené mastné kyseliny, které mají pozitivní vliv na srdce.

Kromě toho působí velice prospěšně na cévy, protože přispívají k udržení zdravé hladiny cholesterolu v krvi.

Reklama

2. Jsou silným antioxidantem

Mandle jsou bohaté na vitamín E, který je jednou z nejdůležitějších látek pro správné fungování organismu a patří mezi významné antioxidanty. Podporuje zdraví pokožky, protože pomáhá chránit kožní buňky před působením škodlivých volných radikálů. A přispívá i ke zpomalení procesů, které mohou vést k poškození dalších buněk v těle.

Jediná porce ořechů obsahuje až 50 % doporučené denní dávky vitamínu E.

3. Podporují zdraví střev

Konzumace mandlí prospívá zdraví střev, potažmo celého gastrointestinálního traktu, a to zejména kvůli vysokému podílu vlákniny.

Na 100 g ořechů připadá přibližně 12 g vlákniny. Ta působí blahodárně na složení střevního mikrobiomu, má protizánětlivě vlastnosti a některé studie naznačují, že může přispívat až k nižšímu riziku onemocnění rakovinou tlustého střeva.

4. Pečují o kosti a zuby

V mandlích je zastoupeno také významné množství fosforu a vápníku. Tyto látky jsou důležité pro dobré zdraví kostí a zubů.

A mandle mohou být zajímavým zdrojem vápníku i pro toho, kdo z jakéhokoliv důvodu nemůže konzumovat mléčné výrobky, a proto může trpět právě nedostatkem tohoto důležitého minerálu.

5. Pozitivně ovlivňují hladinu krevního cukru

Nutriční složení mandlí má prokazatelně pozitivní vliv na hladinu cukru v krvi. Mandle za to vděčí zejména obsaženému hořčíku, který kromě mnoha dalších přínosů zlepšuje schopnost inzulinu regulovat krevní cukr. Tyto ořechy by proto neměly chybět ani v jídelníčku diabetiků 2. typu.

6. Pomocník při hubnutí

Ačkoliv jsou mandle bohaté na tuky, nemusí se jim vyhýbat dokonce ani lidé, kteří se snaží zhubnout, pokud je do jídelníčku zařadí s rozumnou mírou. Mandle mají totiž velice dobrý sytící účinek, to znamená, že pomáhají snižovat hlad. Představují tak zajímavou prevenci proti přejídání.

7. Skvělý zdroj bílkovin

V neposlední řadě jsou mandle cenným zdrojem bílkovin, kdy je ve 100 g ořechů obsaženo zhruba 20 g bílkovin. Z toho důvodu jsou mandle vhodné i jako energetická svačinka po cvičení nebo jiné sportovní aktivitě. Bílkoviny jsou pro zdraví člověka nezbytné, představují základní stavební kameny těla a jsou nepostradatelné pro budování a udržení svalové hmoty.

8. Pomáhají snižovat krevní tlak

Hořčík, vápník a draslík mají podíl na regulaci krevního tlaku. Všechny tyto tři minerály jsou přitom v mandlích hojně zastoupeny, a proto by si je měl pravidelně dopřávat každý, kdo bojuje se zvýšeným krevním tlakem. Ten lze totiž alespoň zčásti upravit změnou životního stylu a vyváženou stravou.

Zdroje: almonds.com, bbcgoodfood.com, health.clevelandclinic.org, webmd.com, healthline.com

Reklama

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Související články

5 báječných důvodů, proč vyzkoušet makadamové ořechy

Přestože patří mezi nejdražší ořechy na světě, byla by veliká škoda ponechat je bez povšimnutí. Makadamové ořechy mají roztomilý kulatý tvar a úchvatnou delikátní chuť. V kuchyni jsou velice všestranné, a navíc se mohou pochlubit obsahem celé řady cenných mikroživin.

Vliv ořechů na naše zdraví

Na zařazování ořechů ve správné míře do našeho jídelníčku, bychom určitě neměli zapomínat. Ochudili bychom se tak o spoustu důležitých vitamínů, minerálů a dalších prospěšných prvků.

Mléko bez mléka? K výrobě mandlového stačí pouze 2 suroviny!

Rostlinná mléka jsou zajímavou alternativou běžného kravského mléka. K těm nejchutnějším z nich patří mandlové mléko, které je bohaté na mikroživiny a obsahuje jen málo kalorií. Není v něm žádná laktóza a bez obav si ho mohou dopřát i vegani.

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.