Mléko bez mléka? K výrobě mandlového stačí pouze 2 suroviny!

Rostlinná mléka jsou zajímavou alternativou běžného kravského mléka. K těm nejchutnějším z nich patří mandlové mléko, které je bohaté na mikroživiny a obsahuje jen málo kalorií. Není v něm žádná laktóza a bez obav si ho mohou dopřát i vegani.

Reklama

Jak vyrobit mandlové mléko

Budete potřebovat 1 šálek mandlí, 2 šálky vody + další vodu na namočení mandlí a volitelně sladidlo (např. med nebo javorový sirup).

Mandle vložte do misky, zalijte vodou a nádobu překryjte čistou utěrkou. Nechte stát 1 noc při pokojové teplotě nebo 2 dny na chladném místě. Poté je sceďte a propláchněte. Mandle vsypte do mixéru, přilijte 2 šálky čerstvé vody a při vysokých otáčkách důkladně rozmixujte. Přes jemné sítko nebo plátýnko následně sceďte. Získáte přibližně 2 šálky mandlového mléka. Podle chuti ho můžete dosladit.

zdroj: Depositphotos

Co s „odpadem“ z výroby mléka

I drobné kousky mandlí, které vám zůstanou po scezení mléka, můžete zpracovat. Rozložte je na plech, nechte oschnout a následně je použijte třeba do ovesných sušenek, muffinů nebo moučníků. Usušená mandlová drť se dá po důkladném vysušení i zamrazit a poté použít kdykoliv dle potřeby.

Pokud nasušenou mandlovou drť rozmixujete, vznikne jemná mandlová moučka s příjemnou oříškovou chutí a univerzálním využitím při pečení.

Reklama

Skladování mandlového mléka

Doma vyrobené mandlové mléko neobsahuje konzervační látky. Skladujte ho proto v uzavřené lahvi v lednici a spotřebujte zhruba do 2 až 3 dní.

Jak použít mandlové mléko v kuchyni

Mandlové mléko má neprůhlednou bělavou barvu a lahodnou lehce oříškovou chuť. Jeho vlastnosti mu propůjčují pestré možnosti využití:

  • smoothies a nealkoholické koktejly

  • latté a jiné kávové či čokoládové nápoje (náhrada běžného mléka a smetany)

  • ranní ovesné kaše, snídaňové cereálie

  • domácí zmrzlina

  • při pečení dezertů a výrobě krémů

Mandlové mléko je vynikající i jednoduše rozmixované s čerstvým či mraženým ovocem. Sáhnout můžete zejména po borůvkách a jahodách. Je také vynikající po doplnění o vanilkový extrakt.

zdroj: Depositphotos

Co obsahuje mandlové mléko

Rostlinné mléko z mandlí obsahuje mnoho cenných mikroživin. Je zajímavým zdrojem hořčíku a vitamínu E. Kromě nich v něm najdeme například antioxidanty, vitamín B12, draslík, fosfor, měď a železo. Některá kupovaná mandlová mléka bývají navíc obohacená o vitamín D a vápník.

Mandlové mléko má nízký obsah bílkovin, vůbec v něm není zastoupena laktóza. Neslazená verze má rovněž málo sacharidů.

Zdravotní benefity mandlového mléka

Mandlové mléko působí jako antioxidant, to znamená, že přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem. Pozitivně působí na zdraví očí a pokožky. Může podpořit správné fungování přirozené obranyschopnosti organismu. V mandlích obsažený vitamín E má navíc schopnost snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Nedoslazované mandlové mléko je nízkokalorické a nezpůsobuje výkyvy hladiny krevního cukru.

Zdroje: thekitchn.com, minimalistbaker.com, minimalistbaker.com, webmd.com, realsimple.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 7.11.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama