Mléko bez mléka? K výrobě mandlového stačí pouze 2 suroviny!

foto: Depositphotos

Rostlinná mléka jsou zajímavou alternativou běžného kravského mléka. K těm nejchutnějším z nich patří mandlové mléko, které je bohaté na mikroživiny a obsahuje jen málo kalorií. Není v něm žádná laktóza a bez obav si ho mohou dopřát i vegani.

Reklama

Jak vyrobit mandlové mléko

Budete potřebovat 1 šálek mandlí, 2 šálky vody + další vodu na namočení mandlí a volitelně sladidlo (např. med nebo javorový sirup).

Mandle vložte do misky, zalijte vodou a nádobu překryjte čistou utěrkou. Nechte stát 1 noc při pokojové teplotě nebo 2 dny na chladném místě. Poté je sceďte a propláchněte. Mandle vsypte do mixéru, přilijte 2 šálky čerstvé vody a při vysokých otáčkách důkladně rozmixujte. Přes jemné sítko nebo plátýnko následně sceďte. Získáte přibližně 2 šálky mandlového mléka. Podle chuti ho můžete dosladit.

Reklama

zdroj: Depositphotos

Co s „odpadem“ z výroby mléka

I drobné kousky mandlí, které vám zůstanou po scezení mléka, můžete zpracovat. Rozložte je na plech, nechte oschnout a následně je použijte třeba do ovesných sušenek, muffinů nebo moučníků. Usušená mandlová drť se dá po důkladném vysušení i zamrazit a poté použít kdykoliv dle potřeby.

Pokud nasušenou mandlovou drť rozmixujete, vznikne jemná mandlová moučka s příjemnou oříškovou chutí a univerzálním využitím při pečení.

Skladování mandlového mléka

Doma vyrobené mandlové mléko neobsahuje konzervační látky. Skladujte ho proto v uzavřené lahvi v lednici a spotřebujte zhruba do 2 až 3 dní.

Jak použít mandlové mléko v kuchyni

Mandlové mléko má neprůhlednou bělavou barvu a lahodnou lehce oříškovou chuť. Jeho vlastnosti mu propůjčují pestré možnosti využití:

  • smoothies a nealkoholické koktejly

  • latté a jiné kávové či čokoládové nápoje (náhrada běžného mléka a smetany)

  • ranní ovesné kaše, snídaňové cereálie

  • domácí zmrzlina

  • při pečení dezertů a výrobě krémů

Mandlové mléko je vynikající i jednoduše rozmixované s čerstvým či mraženým ovocem. Sáhnout můžete zejména po borůvkách a jahodách. Je také vynikající po doplnění o vanilkový extrakt.

zdroj: Depositphotos

Co obsahuje mandlové mléko

Rostlinné mléko z mandlí obsahuje mnoho cenných mikroživin. Je zajímavým zdrojem hořčíku a vitamínu E. Kromě nich v něm najdeme například antioxidanty, vitamín B12, draslík, fosfor, měď a železo. Některá kupovaná mandlová mléka bývají navíc obohacená o vitamín D a vápník.

Mandlové mléko má nízký obsah bílkovin, vůbec v něm není zastoupena laktóza. Neslazená verze má rovněž málo sacharidů.

Zdravotní benefity mandlového mléka

Mandlové mléko působí jako antioxidant, to znamená, že přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem. Pozitivně působí na zdraví očí a pokožky. Může podpořit správné fungování přirozené obranyschopnosti organismu. V mandlích obsažený vitamín E má navíc schopnost snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Nedoslazované mandlové mléko je nízkokalorické a nezpůsobuje výkyvy hladiny krevního cukru.

Zdroje: thekitchn.com, minimalistbaker.com, minimalistbaker.com, webmd.com, realsimple.com

Reklama

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Související články

Kdo nechce od krávy, musí pro mák nebo konopí

Ovesné, rýžové, kokosové, mandlové, sójové, kešu aj. mléka jsou na pultech obchodů běžně k sehnání. Jak mezi nimi vybírat, které mléko je vhodné na jakou úpravu a na co se při výběru rostlinného mléka zaměřit? Odpovíme vám.

Rostlinné nápoje

V dnešní době, kdy přibývá laktózová intolerance a plno lidí začíná mít pochybnosti o prospěšnosti kravského mléka, trh odpovídá škálou rostlinných variant, na které se dnes spolu podíváme.

Nejzajímavější zdravotní benefity mandlí

Pokud se na vašem talíři neobjevují mandle příliš často, neděláte úplně dobře. Působí pozitivně na srdce, krevní tlak i hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Navíc chrání před volnými radikály, a dokonce jsou vhodné nejen při sportu, ale také při dietě.

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.