Rostlinné nápoje

V dnešní době, kdy přibývá laktózová intolerance a plno lidí začíná mít pochybnosti o prospěšnosti kravského mléka, trh odpovídá škálou rostlinných variant, na které se dnes spolu podíváme.

Reklama

Nebudu polemizovat, jestli je kravské mléko zdraví prospěšné nebo ne, na to ať si každý udělá svůj obrázek, ale určitě vám doporučím, ať do své ledničky občas pořídíte rostlinnou variantu, nebo dokonce vyzkoušíte doma vyrobit vlastní.

Abych byla úplně přesná, nemohu tyto varianty nazývat mlékem, ale rostlinným nápojem. Konzistencí připomíná mléko, ale chuťově je dimenzionálně jinde, hlavně protože existují desítky příchutí. Dají se pít samostatně, používat do kaší, k vločkám, na pečení, nebo pouze do kávy.

Dalším přínosem je, že neobsahují cholesterol, ani laktózu, takže jsou vhodná nejen pro lidi s intolerancí. Některé z druhu nápojů jsou skvělým zdrojem vlákniny a vápníků a dalších důležitých vitaminů. Obsahují i menší množství tuku, takže se hodí je zařadit při hubnutí. Můžeme se tedy podívat, jaké všechny druhy existují, nebo lze doma vytvořit:

Sójový nápoj

Sójový nápoj a sója všeobecně je také středem mnohých diskuzí, jestli je pro naše zdraví nebezpečné. A jako u kravského mléka se nebudu pouštět do spekulací, jestli ano nebo ne. Myslím, že se stačí řídit selským rozumem a nekonzumovat tyto produkty ve velkém množství, tak aby tělo mělo čas vše strávit. Tím je dobré se řídit neustále, ať konzumujeme cokoliv. Ale vraťme se k sójovým nápojem. Je bohatý zdroj minerálů, vitamínů a esenciálních aminokyselin, jako je mangan, měď, hořčík, železo a draslík, obsahuje vitamíny skupiny B, stejně jako vitamíny C, E a K. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Může pomoci zmírnit některé obtíže během menopauzy.

A na trhu existuje plno druhů sójových variant. Vanilkové, čokoládové, s příchutí kávy apod. Jsou ideální na pečení a skvěle z nich uděláte domácí cappuccino, Caffè latte a jiné skvělé kávy.

Reklama

Mandlový nápoj

Mandlový nápoje je jeden z nejčastěji využívaných rostlinný nápojů. Nejlépe se hodí do kávy, pečení, vloček apod. Mandle obsahují kyseliny listovou, vitaminy D, E, B2, B12, sodík, selen, mangan, fosfor, vápník, hořčík a železo, proto je tak oblíbený jak u alergiků, tak i veganů.

Kešu, Lískooříškové apod.

Oříškové nápoje jsou bohaté na vitamíny skupiny B, omega 3 a 6 mastné kyseliny, zinek, draslík a mnohé další. Bohužel jsou dost tučná, takže pozor, pokud si držíte linii.

Makový nápoj

Mák je nejlepším zdrojem vápníku, obsahuje dokonce 15x vápníku než kravské mléko. Je tedy sporné jeho vstřebávání, ale to se týká spíše dětí a starších lidí. Dále obsahuje mastné kyseliny, které pomáhají snižovat cholesterol.

Kokosový nápoj

Kokos je vydatným zdrojem energie, který obsahuje omega 6 mastné kyseliny, kyselinu listovou, vitamíny B3, C, E, K, kyselinu pantotenovou, hořčík, forsfor, draslík, selen, stopové prvky – mangan, železo, měď, nikl a zinek se sodíkem.

Sezamová nápoj

Víte, že je sezam dobrým zdrojem vápníku a pokud trpíte chudokrevností, nebo případně nadměrným pocením, tak by vám mohl sezamový nápoj pomoci.

Rýžový nápoj

Rýžový nápoj je asi nejjednodušší na výrobu a skvěle se hodí na pečení, protože cenově vám vyjde cca litr nápoje pod 10 Kč, a to se vyplatí ne? A další jeho výhodou je, že obsahuje vitamín A, D, B6 a B12, vápník, hořčík a železo.

Ovesný nápoj

Ovesný nápoj má vysoký obsah bílkovin, vláknin a železa. Díky tomu pomáhají posilovat imunitní systém, udržovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi a zajišťovat dostatečnou energii pro naše každodenní fungování. Je zdrojem mnoha vitamínů B, vitamínu E, vitamínu A, bohatý na vápník. Má také nízký obsah kalorií a tuků.

Konopný nápoj

Konopný nápoj není můj oblíbený. Má výraznou chuť a nepřišla jsem na způsob jeho využití. Ale obsahuje minerální látky, hořčík, železo, zinek.

Ale pokud si nechcete tvořit nápoje doma sami, pak nezoufejte. Dnes již v každém supermarketu, nebo ve zdravých výživách můžete zakoupit rostlinné nápoje. Mezi nejznámější značky k dostání u nás jsou Provamel, Alpro, Alnatura, Joya apod. A rozhodně doporučuji ochutnat i nápoje značky Nemléko!

Tak co říkáte, vyzkoušíte?

Reklama

Autor: Veronika Červenková, 30.7.2019

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama