Alergie na mléko a intolerance laktózy. Jak je odhalit a jak s nimi žít?

Alergie na mléko a intolerance laktózy jsou dva odlišné problémy. První se objevuje u kojenců ten druhý trápí až 10 % dospělé populace. Jak odhalit alergii na mléko nebo intoleranci laktózy? A jak upravit jídelníček, aby organizmus nepřišel o cenné živiny?

Reklama

Alergie na kravské mléko

Alergická reakce je podnícena bílkovinou v kravském mléce. Objevuje se už v dětském věku a může být jen přechodná. Alergie na kravskou bílkovinu se objeví asi u 3 % dětí ve věku do 3 let. Po třetím roce obvykle vymizí.

Jak se projevuje alergie na mléko

Rozpoznat alergii na mléko není snadné. Může mít různé projevy. Dítě sípá, má rýmu, hůře se mu dýchá v noci. Má potíže s trávením, objevuje se zvracení, nadýmání, hlenový průjem nebo naopak zácpa. Alergie se může projevit i na pokožce kopřivkou či atopickým ekzémem.

Spolehlivou metodou, jak prověřit alergii na mléko je vyřadit kravskou bílkovinu na 3 měsíce z jídelníčku.

Kravskou bílkovinu ale můžeme nalézt i v pečivu, uzeninách nebo hotových pokrmech.

Intolerance laktózy

Intolerance laktózy je odlišný problém. Organizmus nedokáže rozštěpit, strávit a vstřebat laktózu. Laktóza je mléčný cukr. V tlustém střevě způsobuje nadýmání, bolest břicha a průjem. Mezi příznaky patří i bolesti hlavy, nevolnost.

Reklama

Intolerance laktózy se objevuje v pozdějším věku, dokonce až v dospělosti. Často je důsledkem onemocnění, co naruší střevní sliznici. V některých případech je možné střevní sliznici vyhojit natolik, že intolerance laktózy vymizí.

Intoleranci laktózy odhalí krevní test.

Co způsobuje intoleranci laktózy

Intolerance laktózy se může objevit po některých lécích. Po antibioticích, penicilinu. Způsobuje ji i vysoký příjem bílkovin, proto se často objeví u sportovců. Rizikovými potravinami jsou špenát, červená řepa, čokoláda nebo rebarbora.

Pomalejší vstřebávání vápníku způsobuje i sedavý způsob života a nadměrný stres. Vadí konzumace alkoholu.

Platí pravidlo, že čím vyšší věk, tím větší pravděpodobnost vzniku intolerance laktózy.

Potraviny s obsahem laktózy

zdroj: Shutterstock

U mléčných výrobků jako jsou kravské mléko, smetana, smetanové zmrzliny, jogurty a kefíry laktózu předpokládáme. Překvapením může být, že se objevuje i v pečivu, koláčích, čokoládě, sušenkách, pudincích a instantních pokrmech. Číhá v majonéze, tatarce nebo mražených polotovarech.

Čím nahradit bílkovinu z kravského mléka při alergii

Vysokým zdrojem bílkovin jsou vaječné bílky nebo maso. Vhodné je přidat do jídelníčku amarant, pohanku, červenou čočku, jáhly nebo quinou.

V žádném případě není náhradou mléko kozí nebo ovčí. Sporné je i nahrazení kravského mléka mlékem sójovým. Vhodnějším mlékem je mléko mandlové, ovesné nebo rýžové.

Jak se stravovat při intoleranci laktózy

Mléčných výrobků není třeba vzdávat se úplně. Některé výrobky mají laktózy jen nízký obsah a lidé je dobře snáší. Zakoupit se dají i mléčné produkty, kde je nulový obsah laktózy. I u takových produktů je vhodné konzumaci doplnit jinou potravinou. Chlebem, zeleninou, ovesnými vločkami.

Do stravy zařaďte probiotika. Určitě přidejte mák, luštěniny, ovesné vločky. Výborné je i hlávkové zelí. Vysoký obsah vápníků naleznete dokonce v pažitce.

Jak nakupovat při alergii a intoleranci

Vhodné výrobky snadno rozpoznáte. Na obalech mají uvedeno bezmléčný produkt, lactose, free nebo lactose frei. V restauraci je k dispozici seznam alergenů.

Vaření bez mléka

V kuchyni můžete pokrmy doplnit jiným typem mléka. Například sójové mléko při vaření rozmíchejte ve studené nebo horké vodě a použijte namísto běžného mléka. Některé potraviny si můžete připravit doma z kontrolovaných surovin. Například domácí šunku, domácí chléb či zmrzlinu.

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 13.8.2020

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama