Správným jídlem k nižšímu krevnímu tlaku a nízkému cholesterolu

Vysoký krevní tlak a vysoký cholesterol stojí za řadou závažných onemocnění kardiovaskulárního systému. Zároveň zvyšují riziko úmrtí. Společné mají i to, že nebolí a dlouhou dobu máme tendenci jejich závažnost zlehčovat. Zakročte proti vysokému tlaku a cholesterolu včas správnými potravinami.

Onemocnění způsobená vysokým krevním tlakem

Na sdělení lékaře, že trpíme vysokým krevním tlakem, řada z nás zareaguje poměrně vlažně. Vysoký krevní tlak totiž nezpůsobuje žádné další (okamžitě patrné) obtíže. Nemáme bolesti a často jej ani nezaznamenáme. Necháme si předepsat dva, tři léky a tím zájem o správné fungování kardiovaskulárního systému končí. A právě zde vzniká největší riziko.

Jestliže nezačnete s vysokým krevním tlakem bojovat včas, začnou se u vás projevovat závažnější obtíže.

Vysoký krevní tlak poškozuje cévy, což vede k onemocnění ledvin. Později se přidává zvýšené riziko mozkové mrtvice a srdečního infarktu. Obojí může mít až fatální následky. Ne nadarmo se vysokému krevnímu tlaku říká tichý zabiják.

Potraviny, které snižují krevní tlak

V potravinách si vybírejte ty, které mají nízký obsah sodíku a vysoký obsah draslíku, hořčíku a vápníku.

Onemocnění způsobená vysokým cholesterolem

Cholesterol je pro fungování organizmu nezbytný. Zvýšené hodnoty cholesterolu v krvi však znamenají, že se cholesterol začne ukládat do stěn cév. Vzniká ateroskleróza. Cévy ztrácí pružnost a dochází k jejich zúžení. Krevní sraženiny mohou následně ohrozit kterýkoliv vnitřní orgán a způsobit jeho nedostatečné zásobení kyslíkem. Vysoký cholesterol stojí za ischemickou chorobou srdeční, srdečním infarktem, mrtvicí a nemocemi oběhového systému.

Potraviny, které snižují cholesterol

Režimová opatření při vysokém krevním tlaku a cholesterolu Pro oba případy platí stejná doporučení. Je třeba upravit jídelníček a omezit tučná a sladká jídla. Vyhněte se alkoholu, kouření a snižte hladinu stresu. Dodržujte doporučený pitný režim a minimálně půl hodiny denně se věnujte rychlé chůzi na čerstvém vzduchu.

Od: Iva V, 10.12.2020