Germknödel plněný povidly s vanilkovou omáčkou sypaný mákem

Germknödel je tradiční rakouský kynutý knedlík plněný povidly, podávaný s vanilkovou omáčkou a sypaný mákem. Je ideální pro podzimní a zimní dny.

Reklama

Ingredience

Na těsto

Na náplň

Na posypání

Na vanilkovou omáčku

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
V míse smícháme mouku, cukr a špetku soli. Přidáme rozdrobené droždí a vlažné mléko. Necháme 10 minut odpočívat, aby droždí začalo pracovat.
2.
Přidáme vejce, rozpuštěné máslo a rum (pokud používáme). Důkladně promícháme nebo hněteme, dokud nevznikne hladké těsto.
3.
Těsto necháme na teplém místě kynout přibližně 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
4.
Na pomoučeném vále vyválíme těsto na tloušťku cca 2 cm. Z těsta vykrajujeme kolečka o průměru přibližně 10 cm.
5.
Do každého kolečka vložíme lžičku povidel, těsto uzavřeme a vytvarujeme kulaté knedlíky.
6.
Knedlíky necháme na plechu pod utěrkou ještě 15 minut kynout.
7.
Vaříme ve vroucí osolené vodě 10–15 minut.
8.
Na pánvi si opražíme mletý mák s cukrem.
9.
Pro vanilkovou omáčku smícháme mléko s cukrem a vyškrábaným vanilkovým luskem (nebo vanilkovým extraktem). Zahříváme do jemného varu. Žloutky s kukuřičným škrobem rozmícháme a vmícháme do mléka, dokud omáčka nezhoustne.
10.
Germknödel podáváme teplý s vanilkovou omáčkou a posypaný mákem. Dobrou chuť! :-)

Od: Zuzana, 30.1.2025

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 1 hod 30 min příprava
30 min vaření
2 hod celkem
Množství: 4 × porce
Autor: Zuzana
Cena ingrediencí: 1 × porce = 47 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
1,083.20 kcal
Protein
27.56 g
Sacharidy
z toho cukr
144.78 g
49.16 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
39.09 g
17.03 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama