Indické máslové kuře

Na jídelních lístcích najdete téměř vždy pokrm s názvem Butter chicken, neboli máslové kuře. Je to velmi oblíbené jídlo. Kuře v úžasné kořeněné, ale jemné nepálivé omáčce. Jak bývá zvykem v indické kuchyni, je potřeba celkem velkého množství koření. Vyzrát na to ale lze různými kořenícími směsmi, které koupíte v asijských obchodech a většinu z nich i v běžně v supermarketech. Pokud se do indické kuchyně zamilujete, vyplatí se mít koření jednotlivě.

Reklama

Ingredience

Maso a marináda

Na omáčku

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Kuřecí maso zbavte kůže, očistěte a nakrájejte ho na větší kostky. V míse promíchejte jogurt, šťávu z citronu s kořením garam masala, přidejte rozmačkaný česnek, nastrouhaný zázvor a kuřecí maso. Vše dobře promíchejte, kuře musí být všude dobře obalené marinádou. Nyní dejte maso do lednice. Můžete ho klidně marinovat i přes noc, ale stačí i hodina.
2.
Mezi tím, co se marinuje maso, můžete začít s přípravou omáčky. Nakrájejte na jemno cibuli a na rostlinném oleji ji orestujte. Poté přidejte rozmačkaný česnek a koření a nechte rozvonět. Dejte pozor, ať se nepřipálí. Pak přidejte rajčata a nakonec i smetanu. Prohřejte a směs rozmixujte úplně dohladka pomocí ponorného mixéru.
3.
Omáčku po mixování přiveďte k varu a přidejte marinované kuřecí maso. Stáhněte plamen na minimum, přiklopte hrnec pokličkou a vařte, dokud nebude maso měkké. Nakonec přidejte dvě lžíce másla. Podávejte s indickým chlebem Naan nebo s rýží basmati.
4.
Tip: ze zbylého jogurtu si připravte raitu. Do jogurtu dejte lžící na jemno nasekané máty, třetinu na kostičky nakrájené okurky, lžíci koření garam masala a lžičku římského kmínu, promíchejte a dochuťte mořskou solí.

Od: Jana Qara, 31.5.2022

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 15 min příprava
15 min vaření
1 hod 30 min celkem
Množství: 4 × porce
Autor: Jana Qara
Cena ingrediencí: 1 × porce = 46 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
475.67 kcal
Protein
39.22 g
Sacharidy
z toho cukr
10.66 g
7.56 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
30.94 g
17.10 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama