Indické máslové kuře

Na jídelních lístcích najdete téměř vždy pokrm s názvem Butter chicken, neboli máslové kuře. Je to velmi oblíbené jídlo. Kuře v úžasné kořeněné, ale jemné nepálivé omáčce. Jak bývá zvykem v indické kuchyni, je potřeba celkem velkého množství koření. Vyzrát na to ale lze různými kořenícími směsmi, které koupíte v asijských obchodech a většinu z nich i v běžně v supermarketech. Pokud se do indické kuchyně zamilujete, vyplatí se mít koření jednotlivě.

Ingredience (4 x porce)

Maso a marináda

Na omáčku

Postup přípravy

  1. Kuřecí maso zbavte kůže, očistěte a nakrájejte ho na větší kostky. V míse promíchejte jogurt, šťávu z citronu s kořením garam masala, přidejte rozmačkaný česnek, nastrouhaný zázvor a kuřecí maso. Vše dobře promíchejte, kuře musí být všude dobře obalené marinádou. Nyní dejte maso do lednice. Můžete ho klidně marinovat i přes noc, ale stačí i hodina.
  2. Mezi tím, co se marinuje maso, můžete začít s přípravou omáčky. Nakrájejte na jemno cibuli a na rostlinném oleji ji orestujte. Poté přidejte rozmačkaný česnek a koření a nechte rozvonět. Dejte pozor, ať se nepřipálí. Pak přidejte rajčata a nakonec i smetanu. Prohřejte a směs rozmixujte úplně dohladka pomocí ponorného mixéru.
  3. Omáčku po mixování přiveďte k varu a přidejte marinované kuřecí maso. Stáhněte plamen na minimum, přiklopte hrnec pokličkou a vařte, dokud nebude maso měkké. Nakonec přidejte dvě lžíce másla. Podávejte s indickým chlebem Naan nebo s rýží basmati.
  4. Tip: ze zbylého jogurtu si připravte raitu. Do jogurtu dejte lžící na jemno nasekané máty, třetinu na kostičky nakrájené okurky, lžíci koření garam masala a lžičku římského kmínu, promíchejte a dochuťte mořskou solí.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 475.67 kcal | Protein: 39.22 g | Sacharidy: 10.66 g | z toho cukr: 7.56 g | Tuk: 30.94 g | z toho nas. MK: 17.10 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3494-indicke-maslove-kure