Tradiční hraběnčiny řezy

Recept, který patří k těm tradičnějším a jehož čas pro přípravu přichází zejména v podzimním období, kdy se mnoho z vás potýká s přebytkem jablek. Avšak připravit si jej můžete i kdykoli v průběhu roku.

Pokud tento název slyšíte poprvé, jedná se v podstatě o takový strouhaný koláč na plech, jenž může připomínat i známý tvarohový strouhaný koláč, jenž se připravuje z tmavého těsta a místo jablek se zde používá tvaroh. Hraběnčiny řezy jsou v podstatě jeho zdravější varianta, a to díky obsahu jablek a oříšků. V těchto najdete spoustu vitamínů.

Ti z vás, kteří upřednostňují křupavé dezerty, si na hraběnčiných řezech nejvíce pochutnají v den upečení, a sice ihned po vytáhnutí z trouby. A pokud jste milovníky spíše vlhčích dezertů, zajisté vám budou chutnat i druhý den, kdy se z nich stane měkký řez.

Reklama

Ingredience

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Nejprve si oddělíme žloutky od bílků. Z bílků si vyšleháme sníh a dáme jej stranou.
2.
Nyní přichází na řadu žloutky a cukr, jenž společně vyšleháme do světlé pěny. Poté přidáme povolené máslo a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Pomocí rukou vypracujeme těsto podobající se těstu na linecké.
3.
Vzniklé těsto rozdělíme na 2 části. Z jedné části vyválíme plát, který přemístíme do plechu vyloženého pečícím papírem. Druhé těsto dáme do sáčku a uložíme k odpočinku do lednice.
4.
Jablka oloupeme, nastrouháme nahrubo a následně k nim přidáme oříšky, skořicový cukr a případně ještě i skořici. Vše spolu důkladně promícháme a směsí rovnoměrně poklademe těsto na plechu.
5.
Na vrstvu z jablek rozetřeme ušlehaný sníh z bílků a na něj nastrouháme část těsta, která odpočívala v lednici. Použijeme k tomu hrubou stranu struhadla.
6.
A šup s řezy do trouby. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C, a sice po dobu zhruba 25 - 30 minut.

Od: marketa98, 14.4.2021

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 30 min příprava
30 min vaření
1 hod celkem
Množství: 20 × porce
Autor: marketa98
Cena ingrediencí: 1 × porce = 7 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
253.65 kcal
Protein
4.39 g
Sacharidy
z toho cukr
32.55 g
14.48 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
11.63 g
6.83 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama