Recept, který patří k těm tradičnějším a jehož čas pro přípravu přichází zejména v podzimním období, kdy se mnoho z vás potýká s přebytkem jablek. Avšak připravit si jej můžete i kdykoli v průběhu roku.
Pokud tento název slyšíte poprvé, jedná se v podstatě o takový strouhaný koláč na plech, jenž může připomínat i známý tvarohový strouhaný koláč, jenž se připravuje z tmavého těsta a místo jablek se zde používá tvaroh. Hraběnčiny řezy jsou v podstatě jeho zdravější varianta, a to díky obsahu jablek a oříšků. V těchto najdete spoustu vitamínů.
Ti z vás, kteří upřednostňují křupavé dezerty, si na hraběnčiných řezech nejvíce pochutnají v den upečení, a sice ihned po vytáhnutí z trouby. A pokud jste milovníky spíše vlhčích dezertů, zajisté vám budou chutnat i druhý den, kdy se z nich stane měkký řez.
Ingredience (20 x porce)
Postup přípravy
Nejprve si oddělíme žloutky od bílků. Z bílků si vyšleháme sníh a dáme jej stranou.
Nyní přichází na řadu žloutky a cukr, jenž společně vyšleháme do světlé pěny. Poté přidáme povolené máslo a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Pomocí rukou vypracujeme těsto podobající se těstu na linecké.
Vzniklé těsto rozdělíme na 2 části. Z jedné části vyválíme plát, který přemístíme do plechu vyloženého pečícím papírem. Druhé těsto dáme do sáčku a uložíme k odpočinku do lednice.
Jablka oloupeme, nastrouháme nahrubo a následně k nim přidáme oříšky, skořicový cukr a případně ještě i skořici. Vše spolu důkladně promícháme a směsí rovnoměrně poklademe těsto na plechu.
Na vrstvu z jablek rozetřeme ušlehaný sníh z bílků a na něj nastrouháme část těsta, která odpočívala v lednici. Použijeme k tomu hrubou stranu struhadla.
A šup s řezy do trouby. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C, a sice po dobu zhruba 25 - 30 minut.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 253.65 kcal |
Protein: 4.39 g |
Sacharidy: 32.55 g |
z toho cukr: 14.48 g |
Tuk: 11.63 g |
z toho nas. MK: 6.83 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3056-tradicni-hrabenciny-rezy