Mazanec

  • Přidat foto

Mazanec máme všichni spojený s velikonočními svátky, ale u nás si na jeho přípravu najdeme čas i během roku. Mazanec s máslem a horké kakao je synonymem pohodové víkendové snídaně.

Ingredience

Na potření

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Rozinky omyjeme a namočíme do rumu. Do mixéru dáme promíchat obě mouky se špetkou soli.
2.
Připravíme kvásek. Kvasnice rozdrobíme do mísy, zalijeme vlažným mlékem a přidáme lžíci cukru a lžíci mouky. Promícháme vidličkou abychom ke kvasnicím dostali co nejvíce vzduchu. Necháme na teplém místě alespoň 10 minut.
3.
K mouce přidáme cukry, změklé máslo a vejce, přilejeme kvásek. Necháme propracovávat alespoň 20 minut.
4.
Nakonec do těsta zapracujeme citrónovou kůru, mandle a rozinky i s rumem. Těsto by nemělo lepit, pokud ano, přidejte mouku.
5.
Nechejte vykynout na teplém místě pod utěrkou. Během kynutí jednou propracujte a nechejte znovu vykynout.
6.
Dejte na plech s pečícím papírem. Pro lepší tvar můžete spodní díl přetáhnout proužkem alobalu a nití. Nahoře prostřihněte nůžkami kříž. Potírejte rozšlehaným vejcem smíchaným s citronovou šťávou.
7.
Pečte na 180 stupňů 10 minut, poté snížíte teplotu na 140 stupňů a pečte dalších 30 minut. Vypněte troubu a nechte mazanec dalších 20 minut.
8.
Pocukrujte až těsně před podáváním, bude tak mít delší trvanlivost.

Od: Iva V, 30.11.2019

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Jméno:
Mail:

Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 30 min příprava
50 min vaření
3 hod celkem
Množství: 15 × porce
Autor: Iva V
Cena ingrediencí: 1 × porce = 5 Kč
Kategorie: dezert, česká, snídaně, velikonoce, pečení, vegetariánské

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
218.46 kcal
Protein
5.22 g
Sacharidy
z toho cukr
33.51 g
7.31 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
7.11 g
2.99 g

Detailní rozpis podle ingrediencí


×

Nenechte si nic uniknout!

To nejlepší vám pošleme do mailu.

Ne, nechci.