Mazanec

Mazanec máme všichni spojený s velikonočními svátky, ale u nás si na jeho přípravu najdeme čas i během roku. Mazanec s máslem a horké kakao je synonymem pohodové víkendové snídaně.

Ingredience (15 x porce)

Na potření

Postup přípravy

  1. Rozinky omyjeme a namočíme do rumu. Do mixéru dáme promíchat obě mouky se špetkou soli.
  2. Připravíme kvásek. Kvasnice rozdrobíme do mísy, zalijeme vlažným mlékem a přidáme lžíci cukru a lžíci mouky. Promícháme vidličkou abychom ke kvasnicím dostali co nejvíce vzduchu. Necháme na teplém místě alespoň 10 minut.
  3. K mouce přidáme cukry, změklé máslo a vejce, přilejeme kvásek. Necháme propracovávat alespoň 20 minut.
  4. Nakonec do těsta zapracujeme citrónovou kůru, mandle a rozinky i s rumem. Těsto by nemělo lepit, pokud ano, přidejte mouku.
  5. Nechejte vykynout na teplém místě pod utěrkou. Během kynutí jednou propracujte a nechejte znovu vykynout.
  6. Dejte na plech s pečícím papírem. Pro lepší tvar můžete spodní díl přetáhnout proužkem alobalu a nití. Nahoře prostřihněte nůžkami kříž. Potírejte rozšlehaným vejcem smíchaným s citronovou šťávou.
  7. Pečte na 180 stupňů 10 minut, poté snížíte teplotu na 140 stupňů a pečte dalších 30 minut. Vypněte troubu a nechte mazanec dalších 20 minut.
  8. Pocukrujte až těsně před podáváním, bude tak mít delší trvanlivost.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 233.63 kcal | Protein: 5.62 g | Sacharidy: 37.20 g | z toho cukr: 13.41 g | Tuk: 6.67 g | z toho nas. MK: 3.22 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2229-mazanec