Bavorské vdolečky

Jsou bavorské vdolečky český recept? O tom se vedou hospodyňky dlouholeté spory s kuchařkami ze sousedních států. Nejvíce k pravdě má tvrzení, že si recept na bavorské vdolečky s sebou přivezly české hospodyňky, když sloužily na panstvích Rakouska-Uherska. Tak se český recept dostal za hranice. Ať už měly vdolečky jakoukoliv historii, stále si na nich pochutnáváme.

Ingredience

Na těsto

Na ozdobení

Počet porcí:

Postup přípravy

1.
Do větší mísy proseji mouku se špetkou soli. 1 lžíci odeberu do menší misky, smíchám s vlažným mlékem, lžící cukru a půl kostkou kvasnic. Rozšlehám metličkou, kvásek tak lépe vykyne.
2.
Kvásek nechám na teplém místě vykynout asi 10 minut. Do mouky přidám zbylý cukr, rum, vejce a změklé máslo.
3.
Přiliji vykynutý kvásek a vypracuji hladké těsto. Nejlépe v robotu. Těsto nesmí lepit na prsty.
4.
Nechám kynout na teplém místě alespoň jednu hodinu, po půl hodině rukou znovu vypracuji a nechám kynout druhou půl hodinu. Aby mi těsto kynulo lépe, dávám k míse adaptér od notebooku, můžete tento trik taky vyzkoušet.
5.
Po vykynutí posypu vál trochou hladké mouky, rozválím těsto, tloušťka asi 4 mm. Skleničkou vykrajuji kolečka. Pod utěrkou nechám ještě chvíli kynout a rozehřeji olej v pánvičce.
6.
Vezmu vejce a udělám si v kolečkách důlek. Smažíme na rozehřátém oleji. Smažíme na mírném ohni z obou stran. Vytáhneme z pánve a necháme okapat na ubrousku.
7.
Hotové zdobíme povidly, tvarohem a pocukrujeme. Vyšleháme šlehačku. Kdo chce, aby mu šlehačka vydržela na vdolečkách déle, přidá ztužovač šlehačky. Také je možné do šlehačky přidat moučkový cukr. Nejlépe vdolečky chutnají čerstvé!

Od: Iva V, 26.1.2019

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Jméno:
Mail:
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Doba přípravy: 2 hod
Počet porcí: 5 porcí
Autor: Iva V
Cena ingrediencí: 15 Kč za porci
Kategorie: dezert, česká, vegetariánské

Nutriční hodnoty (1 porce)

Energetická hodnota
576.29 kcal
Protein
11.11 g
Sacharidy
z toho cukr
66.56 g
23.07 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
29.51 g
16.01 g

Detailní rozpis podle ingrediencí