Bavorské vdolečky

  • Přidat foto

Jsou bavorské vdolečky český recept? O tom se vedou hospodyňky dlouholeté spory s kuchařkami ze sousedních států. Nejvíce k pravdě má tvrzení, že si recept na bavorské vdolečky s sebou přivezly české hospodyňky, když sloužily na panstvích Rakouska-Uherska. Tak se český recept dostal za hranice. Ať už měly vdolečky jakoukoliv historii, stále si na nich pochutnáváme.

Ingredience

Na těsto

Na ozdobení

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Do větší mísy proseji mouku se špetkou soli. 1 lžíci odeberu do menší misky, smíchám s vlažným mlékem, lžící cukru a půl kostkou kvasnic. Rozšlehám metličkou, kvásek tak lépe vykyne.
2.
Kvásek nechám na teplém místě vykynout asi 10 minut. Do mouky přidám zbylý cukr, rum, vejce a změklé máslo.
3.
Přiliji vykynutý kvásek a vypracuji hladké těsto. Nejlépe v robotu. Těsto nesmí lepit na prsty.
4.
Nechám kynout na teplém místě alespoň jednu hodinu, po půl hodině rukou znovu vypracuji a nechám kynout druhou půl hodinu. Aby mi těsto kynulo lépe, dávám k míse adaptér od notebooku, můžete tento trik taky vyzkoušet.
5.
Po vykynutí posypu vál trochou hladké mouky, rozválím těsto, tloušťka asi 4 mm. Skleničkou vykrajuji kolečka. Pod utěrkou nechám ještě chvíli kynout a rozehřeji olej v pánvičce.
6.
Vezmu vejce a udělám si v kolečkách důlek. Smažíme na rozehřátém oleji. Smažíme na mírném ohni z obou stran. Vytáhneme z pánve a necháme okapat na ubrousku.
7.
Hotové zdobíme povidly, tvarohem a pocukrujeme. Vyšleháme šlehačku. Kdo chce, aby mu šlehačka vydržela na vdolečkách déle, přidá ztužovač šlehačky. Také je možné do šlehačky přidat moučkový cukr. Nejlépe vdolečky chutnají čerstvé!

Od: Iva V, 26.1.2019

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Jméno:
Mail:

Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 2 hod celkem
Množství: 5 × porce
Autor: Iva V
Cena ingrediencí: 1 × porce = 15 Kč
Kategorie: dezert, česká, vegetariánské

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
578.62 kcal
Protein
11.11 g
Sacharidy
z toho cukr
67.15 g
23.65 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
29.51 g
16.01 g

Detailní rozpis podle ingrediencí


×

Nenechte si nic uniknout!

To nejlepší vám pošleme do mailu.

Ne, nechci.