Bavorské vdolečky

Jsou bavorské vdolečky český recept? O tom se vedou hospodyňky dlouholeté spory s kuchařkami ze sousedních států. Nejvíce k pravdě má tvrzení, že si recept na bavorské vdolečky s sebou přivezly české hospodyňky, když sloužily na panstvích Rakouska-Uherska. Tak se český recept dostal za hranice. Ať už měly vdolečky jakoukoliv historii, stále si na nich pochutnáváme.

Ingredience (5 x porce)

Na těsto

Na ozdobení

Postup přípravy

  1. Do větší mísy proseji mouku se špetkou soli. 1 lžíci odeberu do menší misky, smíchám s vlažným mlékem, lžící cukru a půl kostkou kvasnic. Rozšlehám metličkou, kvásek tak lépe vykyne.
  2. Kvásek nechám na teplém místě vykynout asi 10 minut. Do mouky přidám zbylý cukr, rum, vejce a změklé máslo.
  3. Přiliji vykynutý kvásek a vypracuji hladké těsto. Nejlépe v robotu. Těsto nesmí lepit na prsty.
  4. Nechám kynout na teplém místě alespoň jednu hodinu, po půl hodině rukou znovu vypracuji a nechám kynout druhou půl hodinu. Aby mi těsto kynulo lépe, dávám k míse adaptér od notebooku, můžete tento trik taky vyzkoušet.
  5. Po vykynutí posypu vál trochou hladké mouky, rozválím těsto, tloušťka asi 4 mm. Skleničkou vykrajuji kolečka. Pod utěrkou nechám ještě chvíli kynout a rozehřeji olej v pánvičce.
  6. Vezmu vejce a udělám si v kolečkách důlek. Smažíme na rozehřátém oleji. Smažíme na mírném ohni z obou stran. Vytáhneme z pánve a necháme okapat na ubrousku.
  7. Hotové zdobíme povidly, tvarohem a pocukrujeme. Vyšleháme šlehačku. Kdo chce, aby mu šlehačka vydržela na vdolečkách déle, přidá ztužovač šlehačky. Také je možné do šlehačky přidat moučkový cukr. Nejlépe vdolečky chutnají čerstvé!

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 599.83 kcal | Protein: 12.45 g | Sacharidy: 66.79 g | z toho cukr: 21.98 g | Tuk: 30.65 g | z toho nas. MK: 17.95 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/1406-bavorske-vdolecky