Domácí příprava medovníku je snadnější, než byste čekali

foto: Depositphotos

Medovník je původem zřejmě z Gruzie, ale zabydlel se už ve spoustě zemí. Zástupy fanoušků má samozřejmě i v tuzemsku, pochutnáte si na něm v cukrárnách, kavárnách, restauracích. Můžete jej sice koupit téměř v každém supermarketu, doma si však připravíte jemnější a nadýchanější. Výroba není složitá, nechejte se zasvětit.

Reklama

Místo narození medovníku je neznámé

Vrstvený dort z medových plátů s krémem označují za domácí dezert hned v několika zemích. Podle jedné z verzí je medovník ruský a připravoval jej mladý kuchař pro carevnu Alžbětu Alexejevnu. V historických kuchařkách se ale nenachází. Původ medovníku lze vystopovat do Gruzie nebo Arménie, různé varianty se však vyskytují i v Polsku, Bulharsku nebo na Ukrajině. Pokud bychom hledali prababičku medovníkových placek, museli bychom se vypravit až do starověkého Egypta, Řecka nebo Říma.

Co je třeba na přípravu medovníku

Medovník se skládá z jednotlivých plátů, které jsou natřené jednoduchým sirupem a skvělým krémem. Těsto na medovník se válí a vykrajuje podobně, jako medové perníčky. Pláty se pečou odděleně a teprve po vychladnutí se kompletují. Na kompletní přípravu medovníku počítejte 3 dny. Jeden den je třeba připravit karamelové kondenzované mléko, druhý den se medovník peče a kompletuje a minimálně přes noc potřebují pláty provlhnout a medovník je nutné nechat zatuhnout v lednici.

Reklama

Připravte si dortovou formu nebo velkou mísu, poslouží vám jako šablona na vykrajování kruhových plátů. Krém se šlehá ve vodní lázni a pro pečení potřebujete několik plechů a pečících papírů. Na rozdrcení ořechů a přípravu posypu je třeba mlýnek nebo kuchyňský robot.

Nepoužívejte karamelové salko

Kondenzované mléko se dá zakoupit i v karamelové variantě. Doma připravené je ovšem jemnější a světlejší. Před přípravou medovníku si večer uvařte zavřenou plechovku se slazeným kondenzovaným mlékem. V tlakovém hrnci se vaří 1 hodinu, v běžném hrnci pod pokličkou asi 2 hodiny. Vodu vylijte a nechejte karamelizované mléko úplně zchladnout. Konzervu otevřete až druhý den.

Těsto se připravuje nad párou

Těsto připravíte rozehřátím 180 g másla nad parou. Do něj se vmíchá 6 lžic medu a 200 g moučkového cukru. Přidá se smetana ke šlehání (4 lžíce) a jedno vejce. Vše se hnětacími metličkami propracuje v křehké, nelepivé těsto přidáním 500 g mouky smíchaných se 2 lžičkami jedlé sody. Těsto se obarví lžičkou kakaa. Hotové těsto zabalte do sáčku a nechejte alespoň 3 hodiny v pokojové teplotě odpočívat.

Pečení medovníku

Těsto se vyválí na tenkou placku, plát by měl mít sílu přibližně 3 mm. Z vyváleného plátu se vykrajují kruhy o průměru přibližně 20 cm. Placku vyválejte a vykrajujte přímo na pečícím papíře. Ten pak přemístíte na plech do rozehřáté trouby. Jeden plát medovníku se peče na 180 °C asi 6 minut. V horkovzdušné troubě je možné péct více plátů najednou ale je třeba hlídat dobu pečení v každém patře.

Upečený medovníkový plát dejte i s papírem vychladnout na mřížku. Vychladnuté pláty se potírají sirupem a nanáší se krém. Sirup připravíte smícháním 2 lžic cukru s převařenými 150 ml vody. Přidává se 80 ml rumu. Sirup se na pláty natírá silikonovým štětcem.

Na krém zašlehejte vše do másla

Nechejte změknout 200 g másla a do něj zašlehejte zkaramelizovanou plechovku salka. Smíchejte s 80 g jemně mletých vlašských ořechů. Krém ihned natírejte na vychladlé medovníkové pláty, krém se nechává zatuhnout až v hotovém medovníku.

Krém si rozdělte podle požadovaného množství pater medovníku. Při uvedeném množství ingrediencí a 20 cm průměru medovníkového plátu budete kompletovat 5 pater. Zbývající těsto použijete na posyp. Natírají se pláty mezi sebou, boky medovníku i horní patro.

Drobenka na medovník

Medovník se nezdobí, skvěle vypadajícího vzhledu dosáhnou i méně zkušení domácí cukráři. Část upečeného těsta se rozemele v robotu a přidají se mleté vlašské ořechy. Posypem se ozdobí celý medovník. Na posyp si připravte 40 g vlašských ořechů a 30 g hotového těsta. Krémem natřený medovník otáčejte a sypejte směsí.

Tipy pro domácí přípravu medovníku

  • Medovník je výtečnou pochoutkou, ale jeho příprava je poměrně časově náročná. Pokud byste si jej chtěli dopřát častěji, upečte si větší počet medovníkových plátů a uložte je do mrazáku. Výroba krému a kompletace už vás tolik časově nezatíží.

  • Na zdobení medovníku můžete použít doma připravenou čokoládou polevu či domácí smetanový karamel v tenkých proužcích nebo zbytky krému. Medovníky na oslavy můžete doplnit potiskem na jedlém papíru.

  • Aby medovník dobře provlhnul, použijte v lednici na zatížení velké dřevěné prkénko.

  • Dvoubarevný medovník získáte, když krém rozdělíte na dvě poloviny a do jedné poloviny vmícháte kakao. Při potírání medovníku střídáte tmavý a světlý krém.

  • Medovník může mít pět až osm pater.

  • Medovník můžete připravit kulatý, hranatý nebo ve formě medovníkových řezů (šablonou je forma na biskupský chlebíček).

Celý, doma připravený velký medovník vás bude stát méně než jeden dílek sladkého potěšení v cukrárnách a kavárnách.

Zdroje: SweetestMenu.com, PreppyKitchen.com, AllRecipes.com, MomsDish.com

Reklama

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Související články

Zaplňte diář vánočním pečením. Prozradíme vám správný čas pečení oblíbených druhů cukroví

Vánoční pečení má svá pravidla. Některé druhy je třeba péct s předstihem, jiné vydrží jen pár dní. Harmonogram vánočních příprav je třeba dodržet i u výroby krémů. Prozradíme vám, jak naplánovat vánoční pečení.

Nafoukaná, nakyslá, a přesto ji milujeme. Jak na tradiční bublaninu

Bublanina je možná doménou letního období, kdy je způsobem, jak zpracovat přebytky ze zahrádky. Zachutná však po celý rok. Podrobně vás provedeme přípravou bublaniny od základů, ukážeme, jak obměnit těsto a prozradíme triky se kterými se bublanina vždy povede.

Retro ožívá. Upečte oblíbené dezerty z dob minulých, tradiční chuť si vás získá

Jsou vynikající, stále oblíbené a chutnají desítky let. Ačkoliv musí soutěžit s moderními dezerty, z pultů cukráren nezmizely. Oblíbené retro dezerty si můžete snadno připravit doma, chutnají stejně dobře, jako ve vašem dětství.

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.