Medovníkový dort
Narozeninový dort nemusí vypadat jako tradiční kousek s čokoládovou polevou a těžkým krémem uvnitř. Můžete vykouzlit dobrotu, která zachutná celé rodině a vydrží dlouho čerstvá. Pokud vám bude dort chutnat, upečte si korpusy do zásoby a nechejte je v mrazáku. Poté stačí dort jen naplnit a nazdobit.
Reklama
    
  Postup přípravy
1.
                    Nejprve si připravte karamelizované salko. Kupované tmavé salko není tak jemné a je příliš tmavé. Vyplatí se domácí příprava. Slazené salko vložte do tlakového hrnce, zalijte vodou tak, aby bylo celé ponořené a přiveďte k varu. Snižte teplotu a pod tlakem vařte 1 hodinu. Nechejte vychladnout a vyjměte z hrnce. Nejlépe pokud jej otevřete až druhý den.
                2.
                    Připravte si hrnec a šlehací mísu. V hrnci přiveďte vodu k varu a v míse budete šlehat vejce, med a máslo. Je zapotřebí šlehat nad párou, miska se nesmí vody dotýkat.
                3.
                    Následně zašlehejte cukr a smetanu. Mouku se sodou smíchejte v jiné míse, směs odstavte z tepla a postupně zašlehejte mouku. Následně pracujte na vále a přidávejte mouku, dokud směs nepřestane lepit. Množství se špatně odhaduje, záleží na kvalitě medu.
                4.
                    Hotové těsto, které nezůstává na dlaních zabalte do sáčku a dejte na 2 hodiny do lednice.
                5.
                    Mezitím si připravte krém a sirup. Na krém potřebujete vyšlehat máslo, jemně mleté ořechy a salko.
                6.
                    Sirup se připraví svařením ingrediencí a nechá se vychladnout.
                7.
                    Těsto rozdělte na 5 stejných dílů, vyválejte na tloušťku cca 1 až 2 mm a vykrojte kruh o průměru 20 až 22 cm.
                8.
                    Těsto válejte a vykrajujte rovnou na pečícím papíru, na pečícím papíru je vkládejte na plech a pečte na 180 asi 8 minut. Vytáhněte a nechejte vychladnout na mřížce. S korpusem pracujte až po vychladnutí.
                9.
                    Okrájené okraje vyválejte na placku (všechny společně) a upečte stejným způsobem. Tuto část budete strouhat.
                10.
                    Vychladlé korpusy potřete sirupem. Spodní korpus z horní strany, ostatní z obou stran. Každý korpus potřete krémem a dejte do lednice vychladnout. Krémem natřete i boky a horní stranu.
                11.
                    Rozemelte 40 g ořechů a 40 g upečeného těsta, smíchejte a medovník ozdobte sypáním. Nechejte přes noc v lednici. S posypem se pracuje lépe, pokud medovník necháte alespoň 1 hodinu tuhnout, následně ozdobte sypáním a nechejte tuhnout do druhého dne.
                Reklama
    
  Reklama
    
  Reklama
    
  Podobné recepty
Komentáře
Žádné komentáře.
Nový komentář
Reklama
    
  Nutriční hodnoty
Množství  | 
                1 × porce  | 
            
Energetická hodnota  | 
                435.70 kcal  | 
            
Protein  | 
                6.16 g  | 
            
| 
                     Sacharidy 
                    z toho cukr 
                 | 
                
                     49.86 g 
                    27.31 g 
                 | 
            
| 
                     Tuk 
                    z toho nas. mastné kyseliny 
                 | 
                
                     22.82 g 
                    11.95 g 
                 | 
            
Reklama
    
  Reklama
    
  



