Medovníkový dort

Narozeninový dort nemusí vypadat jako tradiční kousek s čokoládovou polevou a těžkým krémem uvnitř. Můžete vykouzlit dobrotu, která zachutná celé rodině a vydrží dlouho čerstvá. Pokud vám bude dort chutnat, upečte si korpusy do zásoby a nechejte je v mrazáku. Poté stačí dort jen naplnit a nazdobit.

Ingredience (20 x porce)

Korpus

Sirup

Krém

Posyp

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravte karamelizované salko. Kupované tmavé salko není tak jemné a je příliš tmavé. Vyplatí se domácí příprava. Slazené salko vložte do tlakového hrnce, zalijte vodou tak, aby bylo celé ponořené a přiveďte k varu. Snižte teplotu a pod tlakem vařte 1 hodinu. Nechejte vychladnout a vyjměte z hrnce. Nejlépe pokud jej otevřete až druhý den.
  2. Připravte si hrnec a šlehací mísu. V hrnci přiveďte vodu k varu a v míse budete šlehat vejce, med a máslo. Je zapotřebí šlehat nad párou, miska se nesmí vody dotýkat.
  3. Následně zašlehejte cukr a smetanu. Mouku se sodou smíchejte v jiné míse, směs odstavte z tepla a postupně zašlehejte mouku. Následně pracujte na vále a přidávejte mouku, dokud směs nepřestane lepit. Množství se špatně odhaduje, záleží na kvalitě medu.
  4. Hotové těsto, které nezůstává na dlaních zabalte do sáčku a dejte na 2 hodiny do lednice.
  5. Mezitím si připravte krém a sirup. Na krém potřebujete vyšlehat máslo, jemně mleté ořechy a salko.
  6. Sirup se připraví svařením ingrediencí a nechá se vychladnout.
  7. Těsto rozdělte na 5 stejných dílů, vyválejte na tloušťku cca 1 až 2 mm a vykrojte kruh o průměru 20 až 22 cm.
  8. Těsto válejte a vykrajujte rovnou na pečícím papíru, na pečícím papíru je vkládejte na plech a pečte na 180 asi 8 minut. Vytáhněte a nechejte vychladnout na mřížce. S korpusem pracujte až po vychladnutí.
  9. Okrájené okraje vyválejte na placku (všechny společně) a upečte stejným způsobem. Tuto část budete strouhat.
  10. Vychladlé korpusy potřete sirupem. Spodní korpus z horní strany, ostatní z obou stran. Každý korpus potřete krémem a dejte do lednice vychladnout. Krémem natřete i boky a horní stranu.
  11. Rozemelte 40 g ořechů a 40 g upečeného těsta, smíchejte a medovník ozdobte sypáním. Nechejte přes noc v lednici. S posypem se pracuje lépe, pokud medovník necháte alespoň 1 hodinu tuhnout, následně ozdobte sypáním a nechejte tuhnout do druhého dne.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 435.70 kcal | Protein: 6.16 g | Sacharidy: 49.86 g | z toho cukr: 27.31 g | Tuk: 22.82 g | z toho nas. MK: 11.95 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3711-medovnikovy-dort