Lyofilizované ovoce: Krásně křupe, skvěle chutná, a navíc je zdravé!

Ještě před pár lety bylo takřka neznámé, v současnosti ho lze často pořídit i na malé venkovské prodejně potravin. Lyofilizované ovoce si zkrátka získává stále více příznivců. A ačkoliv na první pohled připomíná běžné sušené ovoce, v mnohém se od něj liší. Proč stojí za to ho vyzkoušet?

Reklama

Neobsahuje skoro žádnou vodu. Jak je to možné?

Pro lyofilizované ovoce je charakteristický velice nízký obsah vody. Uvádí se, že během procesu lyofilizace se z něj podaří odstranit přibližně 95 až 98 % veškeré vody, což je výrazně více oproti ovoci sušenému běžným způsobem.

Aby se toho podařilo dosáhnout, musí se ovoce nejdříve prudce zmrazit. Tím se zamezí nežádoucímu vzniku krystalků ledu, které by mohly poškodit jeho strukturu. Až poté následuje sušení, během kterého je udržován nízký tlak. Tyto podmínky způsobí, že se naprostá většina vody v ovoci postupně odpaří.

Benefity lyofilizovaného ovoce

Lyofilizované ovoce se může pochlubit celým balíčkem zajímavých vlastností. Není divu, že poutá stále větší pozornost.

  • Má vynikající chuť a krásně křupe

  • Barva zůstává sytá, je takřka srovnatelná s ovocem v čerstvém stavu

Reklama

  • Uchovává si až 90 % vitaminů, minerálních látek a další mikroživin

  • Je bohaté na zdraví prospěšnou vlákninu

  • Udržuje si přirozenou sladkost

  • Neobsahuje konzervační a jiné přidané látky (např. oxid siřičitý, přidaný cukr)

  • Zachovává si původní strukturu

  • Není třeba ho skladovat v mrazáku

  • Má pestré možnosti využití v kuchyni

  • Při správném skladování vydrží opravdu dlouho

Lyofilizované ovoce v kuchyni

Mrazem sušené kousky ovoce mají tu nevýhodu, že obvykle velice rychle zmizí. Jakmile totiž lyofilizované ovoce jednou ochutnáte, většinou nezůstanete pouze jediného kousku. Pokud ale odoláte, existuje spousta báječných způsobů, jak křupavé ovoce využít v kuchyni.

Domácí zmrzlina

Zamilovali jste si domácí zmrzlinu a rádi experimentuje s novými příchutěmi? Zkuste do ní přidat hrst lyofilizovaného ovoce a rázem získá úplně novou chuť. Mrazem sušené kousky se hodí i jako efektní posypka zmrzlinových pohárů.

Moučníky

Mrazem sušené kousky ovoce oživí muffiny, dezerty, domácí sušenky, brownies a koláče. Ovoce lze přidat třeba i do oblíbené bábovky, která bude díky němu více osvěžující. Lyofilizované ovoce je rovněž ideální ingrediencí při zdravém pečení.

Smoothies a jiné nápoje

Lyofilizované ovoce se uplatí rovněž při přípravě oblíbených smoothies nápojů. Jestliže zrovna nemáte po ruce čerstvé ovoce, můžete ho jednoduše nahradit právě tím mrazem sušeným. A perfektní je i do domácích limonád, stejně jako míchaných alkoholických drinků.

Zdravá svačinka

Ovesná či jiná obilná kaše, jogurt, tvaroh s ovocem, domácí müsli nebo třeba špaldové palačinky. Všude tam lze použít lyofilizované ovoce jako netradiční oživení oblíbeného receptu. Ale jako energeticky vydatná a zdravá svačinka se hodí i samotné. Nezapomeňte ho proto přibalit s sebou na túru či celodenní výlet.

Zdroje: livestrong.com, freshlypreserved.com, eatthis.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 21.2.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama