Ovocná kůže: Úctyhodná dávka vitamínů stočená do ruličky

Pokud nevíte, co s přebytečnou úrodou ze zahrádky, pusťte se do výroby ovocné kůže. Vytvoříte ji takřka z jakéhokoliv ovoce a v nekonečném množství kombinací. Rázem tak získáte lahodnou, energetickou a zdravou svačinku do školy, práce nebo třeba na výlet.

Reklama

Základní postup na výrobu ovocné kůže

  1. Ovoce očistěte a umyjte. Odstraňte z něj jádřince, pecky, stopky, případně slupku (např. u banánů, pomerančů).

  2. Takto připravené ovoce vložte do výkonného mixéru a rozmixujte, aby vzniklo hladké a husté pyré. Jestliže je příliš hutné, můžete přidat trochu vody, ale obvykle to není nutné.

  1. Před vložením do sušičky můžete také ovocné pyré nejdříve předehřát v hrnci na sporáku, proces sušení se tím urychlí. Ale tento krok lze i přeskočit.

  2. Jednotlivé pláty sušičky vyložte pečicím papírem. Ovocné pyré na ně rovnoměrně rozprostřete. Stěrkou vše uhlaďte, aby vznikla vrstva o tloušťce zhruba 3 až 5 mm. Okraje můžete ponechat silnější, protože schnou rychleji.

  3. Nastavte teplotu na 40 až 45 °C a vše sušte 6 až 8 hodin. Jakmile uběhne několik hodin a plát ovocné kůže přestane lepit na dotek, můžete ho opatrně sejmou z pečicího papíru a dosušit již bez něj.

Reklama

  1. Po usušení nechte vychladnout, a nakonec stočte do dlouhé ruličky. Tu ostrým nožem rozkrájejte na požadovanou velikost. Jednotlivé kousky můžete převázat provázkem, aby dobře držely pohromadě.

Jahodovo-rebarborová ovocná kůže

Tuto lehce pikantní ovocnou kůži vytvoříte ze 2 šálků rebarbory, 3 šálků čerstvých jahod a ¼ šálku medu. Rebarboru je třeba před rozmixováním upravit. Nakrájejte ji s trochou vody a povařte do změknutí.

zdroj: Depositphotos

Malinovo-broskvová ovocná kůže

Snadno ji připravíte ze 2 šálků malin, 3 ks vypeckovaných broskví (před rozmixováním je můžete nasekat na kostičky) a ¼ šálku medu.

Borůvkovo-banánová ovocná kůže s chia semínky

Na její zhotovení budete potřebovat 2 šálky čerstvých nebo mražených borůvek, 2 menší zralé banány, ¼ šálku chia semínek a 5 až 10 ks vypeckovaných datlí.

Meruňková ovocná kůže

Na jednoduchou meruňkovou ovocnou kůži použijte pouze 4 šálky čerstvých (vypeckovaných dobře v vyzrálých) meruněk a 2 až 3 polévkové lžíce javorového sirupu.

Jablečná ovocná kůže se skořicí

Tuto voňavou kůži připravíte z 5 ks jablek zbavených stopek a jádřinců, ½ kávové lžičky mleté skořice a ¼ šálku medu.

zdroj: Depositphotos

Dýňovo-jablečná ovocná kůže

Budete potřebovat 2 šálky předem povařených kousků jedlé odrůdy dýně, 2 ks jablek zbavených stopek a jádřinců, 1 kávovou lžičku dýňového koření a ¼ šálku javorového sirupu.

Kořeněná pomerančová ovocná kůže

Přichystejte si 4 šálky oloupaných a nakrájených pomerančů, 2 polévkové lžíce medu, 2 lžičky citronové šťávy, 1 lžičku mletého zázvoru, 1 lžičku mleté skořice,1 lžičku mletého kardamomu (volitelně) a špetku mořské soli.

Jak skladovat ovocnou kůži

Zcela vychladlé ruličky ovocné kůže vložte do vzduchotěsné nádoby, případně potravinového zipového sáčku. Pokud máte vakuovačku, můžete ji pro delší trvanlivost použít. Skladujte na suchém a temném místě.

Při pokojové teplotě doporučujeme spotřebovat ovocnou kůži během 1 měsíce. V chladu vydrží až 6 měsíců a v případě zamrazení i 1 rok.

Čím dosladit ovocnou kůži

Pokud použijete dostatečně vyzrálé ovoce, kůži obvykle není třeba doslazovat, protože má již sama o sobě přirozenou sladkost. V případě potřeby ji můžete dosladit například medem, javorovým sirupem nebo přidáním vypeckovaných datlí.

Zdroje: simplyrecipes.com, freshoffthegrid.com, theorganicdietitian.com, thismamacooks.com, homesteading.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 22.9.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama