Pečené kuře jako od šefkuchaře. Jaké je tajemství křupavé kůrčičky?

Šup s kuřetem do pekáče, posypat grilovacím kořením, přiklopit a cvaknout teplotu na 180 °C. Proč se vám nedaří upéci šťavnaté kuře s křupavou kůrčičkou? Poradíme vám pár triků, díky kterým upečete dokonalou kuřecí pečínku.

Reklama

Výběr kuřete pro pečení

Chutný pokrm začíná u výběru správného kousku masa. Proto zakupte kuře chlazené z prověřeného chovu. Pokud jej budete skladovat v lednici ještě do doby upečení, využijte přihrádku v lednici označenou jako zero zone. Je to místo pro skladování masa a je v něm mnohem nižší teplota než v ostatních přihrádkách. Vyšší teplota pro skladování kuřete není vhodná a samozřejmě masu nesvědčí ani časté otevírání lednice. To proto se vám občas stane, že kuře zapáchá, ačkoliv má do data spotřeby ještě několik dní. Na mraženém kuřeti si tolik nepochutnáte, proto plánujte kuřecí pečínku tak, abyste si mohli zakoupit čerstvou, chlazenou drůbež.

Příprava kuřete před pečením

Kuře důkladně propláchněte, nezapomeňte na břišní dutinu. Pozor na sáček s droby, ano i to se stává. Upečený plastový sáček není nic po čem toužíte.

Jakmile kuře propláchnete a odstraníte zbytky peří, nechejte kuře asi půl hodiny v pokojové teplotě. Kuře by před pečením nemělo být vychlazené a zároveň by maso mělo být suché. Pokud jej máte vlhké, otřete čistou utěrkou.

Poté důkladně osolte. Solí nešetřete a do kuřete ji vetřete ze všech stran. Nezapomeňte na břišní dutinu a na prostor pod stehny a pod křídly. Nasolené kuře ještě můžete trošku opepřit a nechejte 10 minut v pokojové teplotě.

Reklama

Do břišní dutiny dejte několik větších kusů másla. Poté kuře pevně svažte do úhledného balíčku. Pokuste se co nejvíce stáhnout stehna, aby byla zakrytá břišní dutina.

Pečení kuřete

Správná poloha v troubě je pro pečení kuřete zásadní. Kuřecí prsa totiž potřebují péci méně, aby nebyla vysušená a kuřecí stehna zase potřebují více času, aby se hezky propekla. Vyberte pekáč spíše menší a kuře směřujte tak, aby stehna byla u zadní strany trouby a prsa u dvířek.

Péci budete v otevřeném pekáči, proto musíte překrýt kuřecí prsa. Použít můžete kousek alobalu, ale mnohem lepší je slanina nebo špek. To zpomalí připékání prsou.

Do pekáče dejte pečící mřížku, položte kuře a můžete se pustit do pečení. Kuře položte na prsa, páteří bude nahoru. V této chvíli můžete posypat kuře kmínem, ale jen posolené chutná mnohem lépe.

Rozehřejte troubu na 220 °C. Kuře vložte do trouby a snižte teplotu na 190 °C. První půl hodinu pečte kuře prsy dolů. Poté troubu otevřete, kuře otočte a opět umístěte na mřížku. Tento krok by měl být co nejrychlejší. Do pekáčku přilijte asi 100 ml vody. Pečte dalších 15 minut. Po 15 minutách kuře jednou přelijte výpekem. Po upečení kuře vytáhněte a překryjte důkladně alobalem nebo horní částí pekáče. Nechejte 15 až 20 minut, odstraňte provázek a můžete porcovat a podávat.

Další rady a tipy na kuřecí pečínku

  • Upečené kuře poznáte, když zapíchnete pečící jehlu nebo ostrý nůž do kuřecího stehna. Šťáva, která vyteče by měla být čirá. Pokud má mírně růžovou barvu, pokračujte v pečení.
  • Pro extra křupavou kůrčičku můžete na konci pečení (5 min před koncem) zapnout funkci grilování. Buďte však opatrní a hlídejte správnou chvíli. Mezi zlatavou a zčernalou barvou je rozdíl třeba jen 2 minuty pečení.
  • Pro šťavnatější prsíčka můžete naříznout kůži a plátky másla umístit pod kůži kuřete.
  • Kdo nemá pečící mřížku do pekáče, může si pomačkat větší množství alobalu do věnce a na ten položit kuřecí pečínku.
  • Na mřížce připravujte i kuřecí stehna (kuřecí čtvrtky).

K pečenému kuřeti se hodí rýže nebo bramborová příloha. A protože u pečeného kuřete nemáte tentokráte cibulku, můžete si připravit šťouchané brambory s opečenou cibulkou.

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 19.3.2021

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama