Chutná klasika na talíři i mezi chleby. Jak správně smažit řízky?

Připravit vepřový řízek není složité. Ale připravit šťavnatý, chutný řízek s křupavým obalem je těžší, než myslíte. Jaký postup pro přípravu řízků zvolit? A v jakém typu mouky řízky obalit?

Reklama

Vepřový řízek usmažený dozlatova

Vytáhnout plátky masa, naklepat, obalit, osmažit. Zní to jednoduše? Ano, zní. Přesto se na tomto jednoduchém návodu dá mnoho zkazit. Jistě jste nejednou ochutnali řízky suché, tvrdé nebo příliš nasáklé tukem. Jak postupovat, když chcete připravit dokonalý vepřový řízek?

Nejlepší maso na vepřový řízek

Nejlepší vepřové řízky připravíte ze středně prorostlé krkovice. Je třeba zakoupit kvalitní chlazené maso. Alternativou je příprava vepřových řízků z vepřové kýty, ty ale bývají sušší.

Správně široké plátky masa

Správnou chuť mají řízky dobře zvolené tloušťky plátků. Plátek by neměl být tenčí než 12 milimetrů, ideální tloušťka je 2 cm. Maso je třeba nařezat šikmými řezy přes vlákno. Aby se řízky během smažení nekroutily, je vhodné naříznout okraje na několika místech.

Naklepávání řízků

K naklepávání přistupte až těsně před obalením a smažením. Maso naklepejte jen jemně. Použít můžete tupou část velkého nože nebo dlaň. Vždy naklepávejte pouze z jedné strany. Dokonce je možné připravit řízky bez naklepávání.

Ochucení před přípravou

Z každé strany plátek masa důkladně osolte a opepřete. Soli dejte spíše více. Plátky osoleného masa naskládejte na sebe a nechejte 5 minut v pokojové teplotě.

Reklama

Obalujte v polohrubé mouce

Sáhněte po polohrubé mouce a plátky masa obalte a nechejte v mouce ještě 10 minut. Poté znovu obalte v mouce. Tím si zajistíte křupavý trojobal.

Obalování v rozšlehaném vajíčku

K obalování použijte rozšlehaná vejce, ty osolte. Nepřilévejte do vajec mléko. Obalte z obou stran.

Domácí strouhanka

Strouhanka má na výslednou chuť řízku velký vliv. Proto si ji připravte doma a spotřebujte co nejdříve po umletí. Kupovaná strouhanka je příliš jemná a vysušená. Do domácí strouhanky můžete použít rohlíky, housky, pletýnky i veky, dokonce i chlebový střed.

Při obalování ve strouhance maso se strouhankou hodně upěchujte.

Smažení v dostatečném množství tuku

Ke smažení přistupujte okamžitě po obalení. Volte tuk, který se nepřepaluje. Proto není vhodné použití másla (namísto másla byste museli použít ghí). Řízky je vhodné smažit na sádle. Tuk musí být před smažením dostatečně rozehřátý.

Nesmažte mnoho řízků najednou, smažte postupně, každou stranu asi 5 minut. Během smažení řízek nepropichujte vidličkou.

Dopékané řízky

Měkké řízky připravíte tak, že na pánvi je osmahnete pouze 3 minuty z každé strany a následně je vložíte na rozehřáté sádlo do trouby. Bez poklice je dopečete na 120 °C asi 20 minut.

Další tipy pro přípravu řízků:

  • Trojobal může vypadat jako strouhanka, vajíčko a zase strouhanka.
  • Namísto strouhanky můžete použít kukuřičné lupínky.
  • Nepoužívejte hladkou mouku, volte polohrubou nebo dokonce hrubou mouku.
  • Řízky připravované z kýty nejdříve marinujte.

Křehký vepřový řízek

Výborné a křehké chuti docílíte, když maso před obalováním naložíte do majonézy nebo do jogurtu. Vepřové maso by mělo být v jogurtu naložené alespoň 5 hodin, ale čím delší naložení, tím lepší chuť.

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 15.3.2021

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama