Znáte druhy vepřového? Víte, jak upéci šťavnatou vepřovou pečeni?

foto: Shutterstock

Vepřové maso nemusí být jen řízek nebo dušené se zeleninou. Připravit můžete šťavnatou vepřovou pečeni nebo výtečné vepřové rolády. Společně rozebereme jednotlivé druhy masa a poradíme vám správnou úpravu vepřového masa.

Reklama

Jednotlivé druhy vepřového masa

  • Kýta – z nohou vepře. Pro výrobu šunky, na obalení, do dušených pokrmů.

  • Koleno – přední i zadní koleno se udí, nakládá nebo vaří do vývarů.

Reklama

  • Krkovice, krkovička – zadní strana zad, mezi hlavou a částí vepřová pečeně. Je mastnější, hodí se pro grilování, pečení, uzení.

  • Bok, bůček – na bocích zvířete. Tučné maso pro pečení, uzení, výpečky, klobásky.

  • Plec – ramena vepře. Do gulášů, na smažení a pečení.

  • Pečeně – hřbet zvířete. Libové maso pro steaky a minutky. Pokud necháme pečeni i s kostí máme vepřovou kotletu.

  • Panenka – oblast beder, vedle vepřové pečeně. Na medailonky a minutky.

Jak správně upéct vepřovou krkovici

Provoněné plátky kořením vložte do pekáče na cibuli a česnek. Použijte jen minimum sádla či oleje. Rozehřejte troubu na 250 °C, maso podlijte 100 ml vody a přikryjte. Po 10 minutách snižte teplotu na 200 °C a pečte hodinu. Během první hodiny maso podlijte a otočte. Následně snižte teplotu na 140 °C a zvolna dopékejte další hodinu nebo i hodinu a půl.

Jak správně péct vepřovou pečeni

Vepřová pečeně je libová a chuťově výborná, pokud ji umíte správně upravit. Při nesprávné úpravě získáte vysušený a tvrdý kus, tomu je potřeba se vyhnout. Vepřová pečeně s kostí je kotletou, při pečení má lepší chuť, protože je obalena tukovou vrstvou.

Nejlepší vepřová pečeně je obalená v plátcích slaniny, okořeněná a zabalená do úzkého válečku. Pevně pečeni svažte, bude se opékat rovnoměrně. Svázanou pečeni znovu potřete kořením a olejem. Celý váleček nejprve na pánvi (nebo na pekáčku) ze všech stran restujte, aby se maso zatáhlo. Výpek i s masem dejte do pekáčku, přidejte cibuli a česnek. Podlijte, přikryjte poklicí a pečte v troubě zvolna.

Jak upéct vepřový bok nebo výpečky

Vepřový bok okořeníme kmínem, paprikou, solí a pepřem. Přidat můžeme česnek či rozmarýn. Kůži na vepřovém boku nařežeme do mřížky. Řežeme pouze část s kůží ne libové maso. Vložíme do pekáče na cibuli, podlijeme vodou a pečeme na 200 °C.

Bůček nakrájený na kostičky je skvělý do vepřových výpečků v kombinací s vepřovou pečení. Polovina nakrájených kostiček by měla být z vepřové pečeně a polovina z bůčku. Vše posypte solí, pepřem a kmínem. Vložte na cibuli, česnek a podlijte 100 ml vody. Pekáč s poklicí vložte do trouby rozehřáté na 300 °C. Po 10 minutách snižte teplotu na 130 °C a pečte 3 hodiny. Nakonec odklopte poklici a zapečte krátce pod grilem.

Nejlepší příprava vepřové panenky

Z vepřového masa se dají připravit výborné steaky a minutky. Z vepřového masa nesmíte připravovat krvavý steak, maso bývá často nakaženo parazity, těch se zbavíte teplenou úpravou. Naložené nebo okořeněné plátky zprudka opečte na pánvi z jedné strany, obraťte, snižte teplotu a dopékejte druhou stranu.

Příprava vepřové rolády

Plec naplníme různou nádivkou. Může to být směs vajec a uzeniny, kysané okurky, slanina s vejci, kysané zelí nebo například hovězí maso. Vše stočíme a pevně svážeme do rolády. Pečeme nejprve zprudka na cibuli a česneku s podléváním, poté snížíme teplotu a zvolna dopékáme i přes 2 hodiny.

Tipy pro přípravu vepřového masa

  • Solte méně před přípravou, dosolte produkt až na posledních 15 minut tepelné úpravy. Maso bude šťavnatější.

  • K masu můžete přidávat libovolnou zeleninu, výpek se zeleninou je po rozmixování základ na omáčku.

  • Maso pečené na mřížce není tak tučné.

  • Výpek z masa s cibulí a česnekem vždy rozmixujte tyčovým mixérem, šťávou maso polévejte.

  • Maso na plátky krájíme vždy přes vlákna.

  • Maso určené k pečení vcelku a větší než 3 kg před pečení prošpikujeme slaninou.

  • Nenaklepávejte maso na grilování nebo pečení na pánvi.

  • Před pečením by vepřové mělo mít pokojovou teplotu.

  • Podlévejte vařící vodou nebo vývarem.

Zdroje: SpendWithPennies.com, PanlasangPinoy.com, TheendlessMeal.com, InspiredTaste.net

Reklama

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.