Znáte druhy vepřového? Víte, jak upéci šťavnatou vepřovou pečeni?

Vepřové maso nemusí být jen řízek nebo dušené se zeleninou. Připravit můžete šťavnatou vepřovou pečeni nebo výtečné vepřové rolády. Společně rozebereme jednotlivé druhy masa a poradíme vám správnou úpravu vepřového masa.

Reklama

Jednotlivé druhy vepřového masa

  • Kýta – z nohou vepře. Pro výrobu šunky, na obalení, do dušených pokrmů.

  • Koleno – přední i zadní koleno se udí, nakládá nebo vaří do vývarů.

  • Krkovice, krkovička – zadní strana zad, mezi hlavou a částí vepřová pečeně. Je mastnější, hodí se pro grilování, pečení, uzení.

  • Bok, bůček – na bocích zvířete. Tučné maso pro pečení, uzení, výpečky, klobásky.

  • Plec – ramena vepře. Do gulášů, na smažení a pečení.

Reklama

  • Pečeně – hřbet zvířete. Libové maso pro steaky a minutky. Pokud necháme pečeni i s kostí máme vepřovou kotletu.

  • Panenka – oblast beder, vedle vepřové pečeně. Na medailonky a minutky.

Jak správně upéct vepřovou krkovici

Provoněné plátky kořením vložte do pekáče na cibuli a česnek. Použijte jen minimum sádla či oleje. Rozehřejte troubu na 250 °C, maso podlijte 100 ml vody a přikryjte. Po 10 minutách snižte teplotu na 200 °C a pečte hodinu. Během první hodiny maso podlijte a otočte. Následně snižte teplotu na 140 °C a zvolna dopékejte další hodinu nebo i hodinu a půl.

Jak správně péct vepřovou pečeni

Vepřová pečeně je libová a chuťově výborná, pokud ji umíte správně upravit. Při nesprávné úpravě získáte vysušený a tvrdý kus, tomu je potřeba se vyhnout. Vepřová pečeně s kostí je kotletou, při pečení má lepší chuť, protože je obalena tukovou vrstvou.

Nejlepší vepřová pečeně je obalená v plátcích slaniny, okořeněná a zabalená do úzkého válečku. Pevně pečeni svažte, bude se opékat rovnoměrně. Svázanou pečeni znovu potřete kořením a olejem. Celý váleček nejprve na pánvi (nebo na pekáčku) ze všech stran restujte, aby se maso zatáhlo. Výpek i s masem dejte do pekáčku, přidejte cibuli a česnek. Podlijte, přikryjte poklicí a pečte v troubě zvolna.

Jak upéct vepřový bok nebo výpečky

Vepřový bok okořeníme kmínem, paprikou, solí a pepřem. Přidat můžeme česnek či rozmarýn. Kůži na vepřovém boku nařežeme do mřížky. Řežeme pouze část s kůží ne libové maso. Vložíme do pekáče na cibuli, podlijeme vodou a pečeme na 200 °C.

Bůček nakrájený na kostičky je skvělý do vepřových výpečků v kombinací s vepřovou pečení. Polovina nakrájených kostiček by měla být z vepřové pečeně a polovina z bůčku. Vše posypte solí, pepřem a kmínem. Vložte na cibuli, česnek a podlijte 100 ml vody. Pekáč s poklicí vložte do trouby rozehřáté na 300 °C. Po 10 minutách snižte teplotu na 130 °C a pečte 3 hodiny. Nakonec odklopte poklici a zapečte krátce pod grilem.

Nejlepší příprava vepřové panenky

Z vepřového masa se dají připravit výborné steaky a minutky. Z vepřového masa nesmíte připravovat krvavý steak, maso bývá často nakaženo parazity, těch se zbavíte teplenou úpravou. Naložené nebo okořeněné plátky zprudka opečte na pánvi z jedné strany, obraťte, snižte teplotu a dopékejte druhou stranu.

Příprava vepřové rolády

Plec naplníme různou nádivkou. Může to být směs vajec a uzeniny, kysané okurky, slanina s vejci, kysané zelí nebo například hovězí maso. Vše stočíme a pevně svážeme do rolády. Pečeme nejprve zprudka na cibuli a česneku s podléváním, poté snížíme teplotu a zvolna dopékáme i přes 2 hodiny.

Tipy pro přípravu vepřového masa

  • Solte méně před přípravou, dosolte produkt až na posledních 15 minut tepelné úpravy. Maso bude šťavnatější.

  • K masu můžete přidávat libovolnou zeleninu, výpek se zeleninou je po rozmixování základ na omáčku.

  • Maso pečené na mřížce není tak tučné.

  • Výpek z masa s cibulí a česnekem vždy rozmixujte tyčovým mixérem, šťávou maso polévejte.

  • Maso na plátky krájíme vždy přes vlákna.

  • Maso určené k pečení vcelku a větší než 3 kg před pečení prošpikujeme slaninou.

  • Nenaklepávejte maso na grilování nebo pečení na pánvi.

  • Před pečením by vepřové mělo mít pokojovou teplotu.

  • Podlévejte vařící vodou nebo vývarem.

Zdroje: SpendWithPennies.com, PanlasangPinoy.com, TheendlessMeal.com, InspiredTaste.net

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 25.1.2022

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama