Brynzové pirohy se zakysanou smetanou a vídeňskou cibulkou

Brynzové pirohy jsou oblíbené slovenské jídlo, které kombinuje jemné těsto, slanou brynzovou náplň a skvělé dochucení vídeňskou cibulkou. Tato varianta se zakysanou smetanou a voňavou cibulkou je ideální volbou pro milovníky tradiční kuchyně a perfektně se hodí jako hlavní chod.

Reklama

Ingredience

Na těsto

Na náplň

Na cibulku

Na podávání

Množství na
+
  porce

Postup přípravy

1.
V míse smícháme mouku se solí, přidáme vejce, vodu a olej. Vypracujeme hladké a pružné těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, přidáme ještě trochu mouky.
2.
Těsto zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočívat.
3.
V míse smícháme brynzu s tvarohem, solí a pepřem. Směs důkladně promícháme, aby byla hladká a dobře se spojila.
4.
Těsto rozválíme na tenký plát o tloušťce asi 2 mm. Pomocí sklenice nebo formy vykrajujeme kruhy.
5.
Do středu každého kruhu dáme čajovou lžičku brynzové náplně.
6.
Kruh přehneme na polovinu a okraje důkladně přitiskneme, aby piroh držel pohromadě.
7.
Ve velkém hrnci přivedeme osolenou vodu k varu. Pirohy vkládáme do vroucí vody a vaříme 3-4 minuty, dokud nevyplavou na povrch.
8.
Pirohy vyndáme děrovanou lžící a necháme okapat.
9.
Cibuli nakrájíme na kroužky nebo najemno. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cibuli, cukr, sůl a pepř. Smažíme na středním ohni, až cibule krásně zkaramelizuje a získá zlatavou barvu (asi 10 minut).
10.
Na talíře dáme pirohy, přelijeme je zakysanou smetanou a posypeme vídeňskou cibulkou. Dobrou chuť! :-)

Od: Zuzana, 29.4.2025

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
587.62 kcal
Protein
23.27 g
Sacharidy
z toho cukr
64.24 g
6.47 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
24.87 g
5.32 g

Detailní rozpis

Reklama
Reklama