Brynzové pirohy se zakysanou smetanou a vídeňskou cibulkou

Brynzové pirohy jsou oblíbené slovenské jídlo, které kombinuje jemné těsto, slanou brynzovou náplň a skvělé dochucení vídeňskou cibulkou. Tato varianta se zakysanou smetanou a voňavou cibulkou je ideální volbou pro milovníky tradiční kuchyně a perfektně se hodí jako hlavní chod.

Ingredience (4 x porce)

Na těsto

Na náplň

Na cibulku

Na podávání

Postup přípravy

  1. V míse smícháme mouku se solí, přidáme vejce, vodu a olej. Vypracujeme hladké a pružné těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, přidáme ještě trochu mouky.
  2. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočívat.
  3. V míse smícháme brynzu s tvarohem, solí a pepřem. Směs důkladně promícháme, aby byla hladká a dobře se spojila.
  4. Těsto rozválíme na tenký plát o tloušťce asi 2 mm. Pomocí sklenice nebo formy vykrajujeme kruhy.
  5. Do středu každého kruhu dáme čajovou lžičku brynzové náplně.
  6. Kruh přehneme na polovinu a okraje důkladně přitiskneme, aby piroh držel pohromadě.
  7. Ve velkém hrnci přivedeme osolenou vodu k varu. Pirohy vkládáme do vroucí vody a vaříme 3-4 minuty, dokud nevyplavou na povrch.
  8. Pirohy vyndáme děrovanou lžící a necháme okapat.
  9. Cibuli nakrájíme na kroužky nebo najemno. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cibuli, cukr, sůl a pepř. Smažíme na středním ohni, až cibule krásně zkaramelizuje a získá zlatavou barvu (asi 10 minut).
  10. Na talíře dáme pirohy, přelijeme je zakysanou smetanou a posypeme vídeňskou cibulkou. Dobrou chuť! :-)

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 587.62 kcal | Protein: 23.27 g | Sacharidy: 64.24 g | z toho cukr: 6.47 g | Tuk: 24.87 g | z toho nas. MK: 5.32 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4525-brynzove-pirohy-se-zakysanou-smetanou-a-videnskou-cibulkou