Závin z kynutého těsta s tvarůžky a zelím

Tento slaný závin z kynutého těsta s tvarůžky, kysaným zelím a karamelizovanou cibulkou je poctivá česká klasika s výraznou chutí. Kombinace jemně nakyslého zelí, pikantních tvarůžků a dozlatova opečené cibulky vytváří sytou a zároveň harmonickou náplň, která skvěle vynikne v nadýchaném těstě. Ideální jako teplá večeře nebo pohoštění k pivu.

Reklama

Ingredience

Na těsto

Na náplň

Na potření

Množství na
+
  porce

Postup přípravy

1.
Droždí rozmícháme s cukrem a trochou vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek na teplém místě cca 10 minut.
2.
Do mísy nasypeme mouku, přidáme kvásek, vejce, rozpuštěné máslo, sůl a zbytek mléka. Vypracujeme hladké, vláčné těsto. Zakryjeme a necháme kynout cca 45 minut.
3.
Na pánvi rozehřejeme sádlo, přidáme na jemno nakrájenou cibuli a necháme pomalu zesklovatět a zkaramelizovat. Přidáme překrájené zelí, osolíme, opepříme, okořeníme kmínem a krátce podusíme.
4.
Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly. Každý rozválíme na obdélník, potřeme zelno-cibulovou směsí a poklademe na plátky nakrájenými tvarůžky a plátky šunky. Zarolujeme jako štrůdl a přeneseme na plech s pečicím papírem.
5.
Potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme posypat kmínem nebo hrubou solí. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 25–30 minut dozlatova.
6.
Podáváme teplé nebo studené. Dobrou chuť! :-)

Od: Zuzana, 14.9.2025

Reklama
Reklama
Reklama

Podobné recepty

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
466.89 kcal
Protein
26.80 g
Sacharidy
z toho cukr
54.75 g
5.93 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
13.79 g
6.67 g

Detailní rozpis

Reklama
Reklama